Andrzej Polan ostrzega. "Nie mordujcie kurek na patelni"
Złote skarby lasu. Na uwielbiane przez wielu kurki trwa właśnie sezon. Nie każdy jednak jest zapalonym grzybiarzem. Ci, którzy po grzyby idą do sklepu, muszą liczyć się z niemałym wydatkiem. Załóżmy jednak, że już jesteśmy w ich posiadaniu. Jak zatem zabrać się za nie, by pozostały jędrne i chrupiące, a piasek nie zgrzytał nam między zębami?
20.07.2023 11:34
Sposobem na idealne kurki podzielił się Andrzej Polan - znany kucharz i autor książek kulinarnych. Polan jest również restauratorem - w Warszawie prowadzi słynną „Małą Polanę Smaków”. Jako osobowość telewizyjna często pojawia się w kulinarnych show. W mediach społecznościowych zaś dzieli się wiedzą dotyczącą kulinariów. Tym razem w krótkim wideo wyjaśnił, jak przyrządzić kurki.
Jak długo smażyć kurki na patelni? Oto najlepsza technika
"Delikatne, subtelne, piękne, pachnące" - opisał kurki Andrzej Polan w filmiku udostępnionym na jego profilu na Facebooku. W wideo tym doradził internautom, jak najlepiej przyrządzić pieprzniki, by dobrze smakowały, zachowały chrupkość i jędrność. Specjalista wskazał na jeden, powszechnie popełniany przez wielu błąd. Mowa konkretnie o zbyt długim smażeniu kurek.
Jeśli smażysz kurki dłużej, niż zaleca to Polan, grzyby mogą stać się gumowane i zyskać nieprzyjemny smak. Warto wiedzieć, że kurkę można jeść na surowo - nie trzeba więc "przeciągać" jej na patelni w nieskończoność. Wrzuć grzyby na rozgrzany tłuszcz na chwilę, by nabrały chrupkości i koloru. Tyle wystarczy, by móc bezpiecznie zjeść kurki. Sól, pieprz i świeże zioła dodaj na końcu.
Mycie kurek. Co zrobić, by nie napęczniały?
Andrzej Polan tłumaczy też, jak czyścić kurki. Podkreśla, by nigdy nie wrzucać ich do zimnej wody na dłużej - kurki bowiem zachowują się jak gąbka. Mogą więc napęcznieć, pochłaniając wodę, tym samym tracąc jędrność i chrupkość. Kucharz poleca, by grzyby te oczyścić pędzelkiem (jeśli nie są mocno zabrudzone) lub opłukać je szybko w wodzie.
Jednym z najczęściej stosowanych patentów jest czyszczenie kurek za pomocą gorącej wody i soli (grzyby moczone w ciepłych płynach nie nasiąkają nimi). Kurki należy zalać gorącą wodą i dodać sól (1 płaska łyżeczka na litr wody). Wymieszajcie całość, a zgromadzony w kurkach piasek powinien opaść na dno. Czynność tę zaleca się powtórzyć trzy razy.