PrzepisGrzybiarze marnują kurki. Znają przepis, ale gubi ich głupi błąd

Grzybiarze marnują kurki. Znają przepis, ale gubi ich głupi błąd

Nie popełniaj tego błędu, przygotowując kurki. Fot. Pixabay
Nie popełniaj tego błędu, przygotowując kurki. Fot. Pixabay

Sezon na kurki wystartował. Oznacza to, że coraz częściej będziemy spotykać je w sklepach i targach. Ci, którzy mają taką możliwość, powinni jak najszybciej wybrać się do lasu i zebrać koszyczek grzybów, z których można przygotować obłędnie pyszny sos czy jajecznicę. Warto jednak pamiętać, by nie popełnić tego błędu, bo może to zniszczyć całe danie.

Sezon na kurki trwa długo. W lasach pojawiają się już w czerwcu i można spotkać je nawet do października. Można znaleźć je na terenach piaszczystych, ale i wśród mchu. Kurki to grzyby niewielkich rozmiarów, więc mogą skrywać się także pod stertą liści lub igliwia. Rosną w pobliżu drzew i w dużych skupiskach, więc ich szukanie nie jest trudne.

Jak oczyścić kurki? To prostsze, niż myślisz

Oczyszczenie kurek dla wielu jest nie lada wyzwaniem. Wystarczy jednak znać odpowiedni sposób, by zrobić to szybko i łatwo. Warto go wypróbować, jeśli nie znosimy piasku, który skrzypie nam w zębach, gdy zajadamy się tymi grzybami.

Grzyby należy włożyć do dużej miski, a następnie dodać łyżkę soli. Tak przygotowane kurki trzeba zalać wrzątkiem. Od razu zauważymy, jak nieczystości wypływają na powierzchnie. Taki zabieg należy powtórzyć co najmniej dwa razy, aż woda będzie czysta. Dzięki temu możemy mieć pewność, że żadne nieczystości nie przedostaną się do naszego dania.

Co zrobić, by kurki nie były gorzkie?

Wielu grzybiarzy popełnia ten błąd, przez co przygotowane przez nich grzyby są po prostu gorzkie. Należy pamiętać, że po oczyszczeniu grzybów powinniśmy włożyć je do sitka, a następnie przelać  wrzątkiem. Wykorzystując ten sposób, będziemy mieć pewność, że będą smakować tak, jak powinny.

Jajecznica z kurkami — przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • pół cebuli,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 8 jajek,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyszczamy i przelewamy wrzątkiem.
  2. Boczek kroimy w paski lub kostkę i podsmażamy na patelni.
  3. Dodajemy cebulę i kurki i podduszamy przez około kwadrans.
  4. Wbijamy jajka i dodajemy czosnek oraz śmietanę. Przyprawiamy jajecznicę. Podajemy z chlebem. Smacznego!
Jajecznica ze szczypiorkiem. Fot. Pixabay
Jajecznica ze szczypiorkiem. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także