Grzybiarze marnują kurki. Znają przepis, ale gubi ich głupi błąd

Sezon na kurki wystartował. Oznacza to, że coraz częściej będziemy spotykać je w sklepach i targach. Ci, którzy mają taką możliwość, powinni jak najszybciej wybrać się do lasu i zebrać koszyczek grzybów, z których można przygotować obłędnie pyszny sos czy jajecznicę. Warto jednak pamiętać, by nie popełnić tego błędu, bo może to zniszczyć całe danie.

Nie popełniaj tego błędu, przygotowując kurki. Fot. PixabayNie popełniaj tego błędu, przygotowując kurki. Fot. Pixabay

Sezon na kurki trwa długo. W lasach pojawiają się już w czerwcu i można spotkać je nawet do października. Można znaleźć je na terenach piaszczystych, ale i wśród mchu. Kurki to grzyby niewielkich rozmiarów, więc mogą skrywać się także pod stertą liści lub igliwia. Rosną w pobliżu drzew i w dużych skupiskach, więc ich szukanie nie jest trudne.

Jak oczyścić kurki? To prostsze, niż myślisz

Oczyszczenie kurek dla wielu jest nie lada wyzwaniem. Wystarczy jednak znać odpowiedni sposób, by zrobić to szybko i łatwo. Warto go wypróbować, jeśli nie znosimy piasku, który skrzypie nam w zębach, gdy zajadamy się tymi grzybami.

Grzyby należy włożyć do dużej miski, a następnie dodać łyżkę soli. Tak przygotowane kurki trzeba zalać wrzątkiem. Od razu zauważymy, jak nieczystości wypływają na powierzchnie. Taki zabieg należy powtórzyć co najmniej dwa razy, aż woda będzie czysta. Dzięki temu możemy mieć pewność, że żadne nieczystości nie przedostaną się do naszego dania.

Co zrobić, by kurki nie były gorzkie?

Wielu grzybiarzy popełnia ten błąd, przez co przygotowane przez nich grzyby są po prostu gorzkie. Należy pamiętać, że po oczyszczeniu grzybów powinniśmy włożyć je do sitka, a następnie przelać  wrzątkiem. Wykorzystując ten sposób, będziemy mieć pewność, że będą smakować tak, jak powinny.

Jajecznica z kurkami — przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • pół cebuli,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 8 jajek,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyszczamy i przelewamy wrzątkiem.
  2. Boczek kroimy w paski lub kostkę i podsmażamy na patelni.
  3. Dodajemy cebulę i kurki i podduszamy przez około kwadrans.
  4. Wbijamy jajka i dodajemy czosnek oraz śmietanę. Przyprawiamy jajecznicę. Podajemy z chlebem. Smacznego!
Jajecznica ze szczypiorkiem. Fot. Pixabay
Jajecznica ze szczypiorkiem. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze