Grzybiarze marnują kurki. Znają przepis, ale gubi ich głupi błąd

Sezon na kurki wystartował. Oznacza to, że coraz częściej będziemy spotykać je w sklepach i targach. Ci, którzy mają taką możliwość, powinni jak najszybciej wybrać się do lasu i zebrać koszyczek grzybów, z których można przygotować obłędnie pyszny sos czy jajecznicę. Warto jednak pamiętać, by nie popełnić tego błędu, bo może to zniszczyć całe danie.

Nie popełniaj tego błędu, przygotowując kurki. Fot. PixabayNie popełniaj tego błędu, przygotowując kurki. Fot. Pixabay

Sezon na kurki trwa długo. W lasach pojawiają się już w czerwcu i można spotkać je nawet do października. Można znaleźć je na terenach piaszczystych, ale i wśród mchu. Kurki to grzyby niewielkich rozmiarów, więc mogą skrywać się także pod stertą liści lub igliwia. Rosną w pobliżu drzew i w dużych skupiskach, więc ich szukanie nie jest trudne.

Jak oczyścić kurki? To prostsze, niż myślisz

Oczyszczenie kurek dla wielu jest nie lada wyzwaniem. Wystarczy jednak znać odpowiedni sposób, by zrobić to szybko i łatwo. Warto go wypróbować, jeśli nie znosimy piasku, który skrzypie nam w zębach, gdy zajadamy się tymi grzybami.

Grzyby należy włożyć do dużej miski, a następnie dodać łyżkę soli. Tak przygotowane kurki trzeba zalać wrzątkiem. Od razu zauważymy, jak nieczystości wypływają na powierzchnie. Taki zabieg należy powtórzyć co najmniej dwa razy, aż woda będzie czysta. Dzięki temu możemy mieć pewność, że żadne nieczystości nie przedostaną się do naszego dania.

Co zrobić, by kurki nie były gorzkie?

Wielu grzybiarzy popełnia ten błąd, przez co przygotowane przez nich grzyby są po prostu gorzkie. Należy pamiętać, że po oczyszczeniu grzybów powinniśmy włożyć je do sitka, a następnie przelać  wrzątkiem. Wykorzystując ten sposób, będziemy mieć pewność, że będą smakować tak, jak powinny.

Jajecznica z kurkami — przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • pół cebuli,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 8 jajek,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyszczamy i przelewamy wrzątkiem.
  2. Boczek kroimy w paski lub kostkę i podsmażamy na patelni.
  3. Dodajemy cebulę i kurki i podduszamy przez około kwadrans.
  4. Wbijamy jajka i dodajemy czosnek oraz śmietanę. Przyprawiamy jajecznicę. Podajemy z chlebem. Smacznego!
Jajecznica ze szczypiorkiem. Fot. Pixabay
Jajecznica ze szczypiorkiem. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie