Nigdy nie smaż tak grzybów. Zamiast na talerzu wylądują w koszu

Sezon na chrupiące i pachnące w całym domu smażone leśne grzyby wystartował na dobre. To doskonały dodatek wielu dań, nadający głębi nawet najprostszym potrawom. Zobacz, jak zabrać się za przyrządzanie grzybów, by móc w pełni cieszyć się ich walorami.

Smażenie grzybów będzie łatwiejsze, jeśli będziesz trzymać się tych zasadSmażenie grzybów będzie łatwiejsze, jeśli będziesz trzymać się tych zasad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Do smażenia najlepiej nadają się gatunki suche i zwarte. Świetnie sprawdzą się przede wszystkim rydze i kolczaki, a także borowiki, kurki i podgrzybki. Usmażone, lekko chrupiące i niesamowicie aromatyczne grzyby doskonale pasują jako dodatek do makaronu, ryżu czy omletów. Możesz też serwować je jako przekąskę lub jako główne danie z dodatkiem śmietany, surówki i np. ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Jak usmażyć leśne grzyby?

Najpierw dokładnie oczyść grzyby, usuwając wszelkie zanieczyszczenia, liście i resztki ziemi. Nie zaleca się długiego płukania grzybów, gdyż absorbują wodę, mogą stracić smak i stać się gąbczaste. Następnie pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Zadbaj, by były podobnej wielkości - to ułatwi równomierne smażenie.

Do smażenia grzybów użyj dużej, płaskiej patelni lub rondla. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj niewielką ilość oleju lub masła klarowanego. Możesz również użyć mieszanki tłuszczu. Oliwa wymieszana z masłem nada chrupkości smażonym grzybom. Gdy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany, grzyby możesz wyłożyć na patelnię. Nie kładź ich zbyt gęsto. Jeśli będzie ich za dużo, dojedzie do gotowania/duszenia, a nie smażenia.

Jak usmażyć grzyby leśne?
Jak usmażyć grzyby leśne? © Pixabay

Smażenie grzybów. Tego błędu unikaj

Smaż grzyby na średnim ogniu, aż staną się złocisto-brązowe. Unikaj częstego mieszania (przez mieszanie grzyby mogą puścić więcej wody). Dodaj pieprz i inne ulubione przyprawy według uznania około 2-3 minuty przed zakończeniem smażenia. Pamiętaj, by grzyby solić już pod koniec, a najlepiej po obróbce cieplnej. W przeciwnym razie zaczną puszczać wodę, którą trzeba będzie odparować.

Jeśli chcesz usmażyć grzyby z cebulką i czosnkiem, zapamiętaj poprawną kolejność dodawania składników: najpierw smażymy grzyby, następnie dodajemy cebulę, a na końcu czosnek. Cebula smażona dodana na początku zdominuje smak grzybów. Na patelni powinna wylądować, kiedy grzyby delikatnie zarumienią się.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem