Nigdy nie smaż tak grzybów. Zamiast na talerzu wylądują w koszu

Sezon na chrupiące i pachnące w całym domu smażone leśne grzyby wystartował na dobre. To doskonały dodatek wielu dań, nadający głębi nawet najprostszym potrawom. Zobacz, jak zabrać się za przyrządzanie grzybów, by móc w pełni cieszyć się ich walorami.

Smażenie grzybów będzie łatwiejsze, jeśli będziesz trzymać się tych zasadSmażenie grzybów będzie łatwiejsze, jeśli będziesz trzymać się tych zasad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Do smażenia najlepiej nadają się gatunki suche i zwarte. Świetnie sprawdzą się przede wszystkim rydze i kolczaki, a także borowiki, kurki i podgrzybki. Usmażone, lekko chrupiące i niesamowicie aromatyczne grzyby doskonale pasują jako dodatek do makaronu, ryżu czy omletów. Możesz też serwować je jako przekąskę lub jako główne danie z dodatkiem śmietany, surówki i np. ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Jak usmażyć leśne grzyby?

Najpierw dokładnie oczyść grzyby, usuwając wszelkie zanieczyszczenia, liście i resztki ziemi. Nie zaleca się długiego płukania grzybów, gdyż absorbują wodę, mogą stracić smak i stać się gąbczaste. Następnie pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Zadbaj, by były podobnej wielkości - to ułatwi równomierne smażenie.

Do smażenia grzybów użyj dużej, płaskiej patelni lub rondla. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj niewielką ilość oleju lub masła klarowanego. Możesz również użyć mieszanki tłuszczu. Oliwa wymieszana z masłem nada chrupkości smażonym grzybom. Gdy tłuszcz będzie już dobrze rozgrzany, grzyby możesz wyłożyć na patelnię. Nie kładź ich zbyt gęsto. Jeśli będzie ich za dużo, dojedzie do gotowania/duszenia, a nie smażenia.

Jak usmażyć grzyby leśne?
Jak usmażyć grzyby leśne? © Pixabay

Smażenie grzybów. Tego błędu unikaj

Smaż grzyby na średnim ogniu, aż staną się złocisto-brązowe. Unikaj częstego mieszania (przez mieszanie grzyby mogą puścić więcej wody). Dodaj pieprz i inne ulubione przyprawy według uznania około 2-3 minuty przed zakończeniem smażenia. Pamiętaj, by grzyby solić już pod koniec, a najlepiej po obróbce cieplnej. W przeciwnym razie zaczną puszczać wodę, którą trzeba będzie odparować.

Jeśli chcesz usmażyć grzyby z cebulką i czosnkiem, zapamiętaj poprawną kolejność dodawania składników: najpierw smażymy grzyby, następnie dodajemy cebulę, a na końcu czosnek. Cebula smażona dodana na początku zdominuje smak grzybów. Na patelni powinna wylądować, kiedy grzyby delikatnie zarumienią się.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇