PrzepisSylwesterPieczarki podsmażam i faszeruję nimi ptysie. Nie znam lepszej przekąski na domówki

Pieczarki podsmażam i faszeruję nimi ptysie. Nie znam lepszej przekąski na domówki

Są małe i urocze. Ręka wyciąga się po nie sama. Nic dziwnego, że szybko znikają z półmisków. Goście je uwielbiają. Jest z nimi trochę pracy, ale przyjemnie usłyszeć, że są znacznie lepsze niż na słodko! Dlatego w tym roku znowu robię ptysie z nadzieniem pieczarkowym.

Ptysie w wersji wytrawnej sprawdzają się na domówkach
Ptysie w wersji wytrawnej sprawdzają się na domówkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Przygotowanie tej uroczej przystawki może wydawać się trudne, ale tylko dopóki nie opanuje się ciasta parzonego. To podstawa, potem już wszystko jest proste.

Tajemnice ciasta parzonego

Ciasto parzone uzyskuje odpowiednią konsystencję właśnie na etapie parzenia. Nie potrzebuje zagniatania, ale trzeba zagotować wodę z masłem, potem dodać mąkę i szybko, energicznie mieszać masę, aby nie powstały grudki. Na koniec dodaje się stopniowo jajka. Ciasto ma być gładkie i jednolite, wtedy ptysie po upieczeniu będą lekkie jak chmurka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ptysie w wersji na słono

Ptysie na słono idealnie nadają się na przyjęcia czy spotkania rodzinne. Co roku robię je na sylwestra i Nowy Rok. Przygotowanie do nich nadzienia nie jest trudne, bo delikatne ciasto dobrze się komponuje na przykład z serkiem śmietankowym, warzywami, humusem czy szynką. Moim znajomym najbardziej jednak smakuje prosty farsz z pieczarek.

Ptysie z pieczarkami

Składniki:

Na ciasto:

  • 4 jajka,
  • 125 g masła,
  • 250 ml wody,
  • 150 g mąki pszennej.

Na farsz:

  • 8000 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • łyżka natki pietruszki lub koperku,
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia,
  • 200 g serka kremowego śniadaniowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pomidorki koktajlowe lub papryka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotuj z masłem. Potem cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło, stopniowo wsypuj mąkę. Masę podgrzewaj i mieszaj tak długo, aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
  2. Masę wystudź, a potem dodawaj do niej stopniowo jajka. Dobrze wymieszaj całość.
  3. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je około 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  4. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5-10 minut. Gdy woda odparuje, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  5. Ostudzone ptysie przekrawaj na pół na pół. Spód napełniaj serkiem śmietankowym, na to porcja pieczarek. Możesz dołożyć połówki pomidorków koktajlowych lub cienkie paseczki papryki. Nakrywaj je drugą połową i gotowe.
sylwesterptysiepieczarki

Wybrane dla Ciebie