Na sylwestra podaję śledzie smażone. Zwykle jako pierwsze znikają ze stołu

Śledzie na ciepło, serwowane wprost z patelni, przygotowałam na święta Bożego Narodzenia i rodzina była zachwycona. Na sylwestra domagają się powtórki. Na szczęście to danie szybkie do przygotowania.

Smażone śledzieSmażone śledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski
Dorota Gepert

Dlaczego mojej rodzinie tak bardzo zasmakowały smażone śledzie? Myślę, że jednym z powodów jest to, że jemy je naprawdę rzadko. Z reguły przygotowujemy z tych ryb sałatki, zanurzamy w oleju czy marynujemy w occie. A na ciepło smakują równie wybornie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Jemy je za rzadko!

Przygotowanie smażonych śledzi jest niezwykle proste. Trzeba tylko zadbać o to, by kupić świeże i jak najlepszej jakości śledzie, mogą być filety lub tusze. Smażone śledzie warto podać z dodatkami, które wzbogacą ich smak, ale ich nie zniwelują. Pasują do nich gotowane ziemniaki z dużą ilością świeżego koperku. W takiej postaci mogą być wręcz daniem obiadowym. W Skandynawii podaje się je z ziemniakami i porcją żurawiny.

Na obiad i na przystawkę

Jeśli chcesz podać smażone śledzie jako przystawkę, zaserwuj je po prostu z chrzanem lub sosem tatarskim. Sprawdzą się też ziołowe sosy na bazie jogurtu lub śmietany, z dodatkiem koperku, szczypiorku czy natki pietruszki. Ciekawym dodatkiem będzie także czosnek. Wtedy ryby delikatnie przejmą jego aromat. Będą tak pyszne, że wystarczy do nich nawet tylko pieczywo.

Smażone śledzie z czosnkiem

Składniki:

  • 6 tuszek śledziowych oczyszczonych lub płatów śledziowych,
  • mąka do obtaczania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie dokładnie oczyść, umyj i osusz. Skrop je sokiem z cytryny, natrzyj przyprawami i odstaw na około 30 minut.
  2. Czosnek obierz i pokrój na połówki.
  3. Śledzie ponownie osusz, a następnie obtocz w mące.
  4. Na patelni rozgrzej olej i dodaj ząbki czosnku. Przesmaż je, aż będą zarumienione. Potem je usuń.
  5. Na tak przygotowanym oleju smaż śledzie z obu stron po 5-6 minut.
  6. Usmażone śledzie odłóż na papierowe ręczniki, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥