Na sylwestra podaję śledzie smażone. Zwykle jako pierwsze znikają ze stołu
Śledzie na ciepło, serwowane wprost z patelni, przygotowałam na święta Bożego Narodzenia i rodzina była zachwycona. Na sylwestra domagają się powtórki. Na szczęście to danie szybkie do przygotowania.
Dlaczego mojej rodzinie tak bardzo zasmakowały smażone śledzie? Myślę, że jednym z powodów jest to, że jemy je naprawdę rzadko. Z reguły przygotowujemy z tych ryb sałatki, zanurzamy w oleju czy marynujemy w occie. A na ciepło smakują równie wybornie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jemy je za rzadko!
Przygotowanie smażonych śledzi jest niezwykle proste. Trzeba tylko zadbać o to, by kupić świeże i jak najlepszej jakości śledzie, mogą być filety lub tusze. Smażone śledzie warto podać z dodatkami, które wzbogacą ich smak, ale ich nie zniwelują. Pasują do nich gotowane ziemniaki z dużą ilością świeżego koperku. W takiej postaci mogą być wręcz daniem obiadowym. W Skandynawii podaje się je z ziemniakami i porcją żurawiny.
Na obiad i na przystawkę
Jeśli chcesz podać smażone śledzie jako przystawkę, zaserwuj je po prostu z chrzanem lub sosem tatarskim. Sprawdzą się też ziołowe sosy na bazie jogurtu lub śmietany, z dodatkiem koperku, szczypiorku czy natki pietruszki. Ciekawym dodatkiem będzie także czosnek. Wtedy ryby delikatnie przejmą jego aromat. Będą tak pyszne, że wystarczy do nich nawet tylko pieczywo.
Smażone śledzie z czosnkiem
Składniki:
- 6 tuszek śledziowych oczyszczonych lub płatów śledziowych,
- mąka do obtaczania,
- sól i pieprz do smaku,
- sok z cytryny do smaku,
- 4-5 ząbków czosnku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Śledzie dokładnie oczyść, umyj i osusz. Skrop je sokiem z cytryny, natrzyj przyprawami i odstaw na około 30 minut.
- Czosnek obierz i pokrój na połówki.
- Śledzie ponownie osusz, a następnie obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj ząbki czosnku. Przesmaż je, aż będą zarumienione. Potem je usuń.
- Na tak przygotowanym oleju smaż śledzie z obu stron po 5-6 minut.
- Usmażone śledzie odłóż na papierowe ręczniki, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące.