Na sylwestra podaję śledzie smażone. Zwykle jako pierwsze znikają ze stołu

Śledzie na ciepło, serwowane wprost z patelni, przygotowałam na święta Bożego Narodzenia i rodzina była zachwycona. Na sylwestra domagają się powtórki. Na szczęście to danie szybkie do przygotowania.

Smażone śledzieSmażone śledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski
Dorota Gepert

Dlaczego mojej rodzinie tak bardzo zasmakowały smażone śledzie? Myślę, że jednym z powodów jest to, że jemy je naprawdę rzadko. Z reguły przygotowujemy z tych ryb sałatki, zanurzamy w oleju czy marynujemy w occie. A na ciepło smakują równie wybornie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Jemy je za rzadko!

Przygotowanie smażonych śledzi jest niezwykle proste. Trzeba tylko zadbać o to, by kupić świeże i jak najlepszej jakości śledzie, mogą być filety lub tusze. Smażone śledzie warto podać z dodatkami, które wzbogacą ich smak, ale ich nie zniwelują. Pasują do nich gotowane ziemniaki z dużą ilością świeżego koperku. W takiej postaci mogą być wręcz daniem obiadowym. W Skandynawii podaje się je z ziemniakami i porcją żurawiny.

Na obiad i na przystawkę

Jeśli chcesz podać smażone śledzie jako przystawkę, zaserwuj je po prostu z chrzanem lub sosem tatarskim. Sprawdzą się też ziołowe sosy na bazie jogurtu lub śmietany, z dodatkiem koperku, szczypiorku czy natki pietruszki. Ciekawym dodatkiem będzie także czosnek. Wtedy ryby delikatnie przejmą jego aromat. Będą tak pyszne, że wystarczy do nich nawet tylko pieczywo.

Smażone śledzie z czosnkiem

Składniki:

  • 6 tuszek śledziowych oczyszczonych lub płatów śledziowych,
  • mąka do obtaczania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie dokładnie oczyść, umyj i osusz. Skrop je sokiem z cytryny, natrzyj przyprawami i odstaw na około 30 minut.
  2. Czosnek obierz i pokrój na połówki.
  3. Śledzie ponownie osusz, a następnie obtocz w mące.
  4. Na patelni rozgrzej olej i dodaj ząbki czosnku. Przesmaż je, aż będą zarumienione. Potem je usuń.
  5. Na tak przygotowanym oleju smaż śledzie z obu stron po 5-6 minut.
  6. Usmażone śledzie odłóż na papierowe ręczniki, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀