PrzepisProste przepisyNa sylwestra zrobię roladki z łososia. Gości na pewno zaskoczę nowym farszem

Na sylwestra zrobię roladki z łososia. Gości na pewno zaskoczę nowym farszem

Na półmisku zawsze wyglądają uroczo, ale bardzo szybko z niego znikają. Roladki z łososia cieszą się powodzeniem na sylwestrowych domówkach. Moi goście je uwielbiają. W tym roku przygotowuję je z innymi nadzieniami niż zwykle. Będzie można wybierać, które lepsze.

Takie roladki sprawdzą się na sylwestrowej imprezie
Takie roladki sprawdzą się na sylwestrowej imprezie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Małe przekąski to ważny element sylwestrowego przyjęcia. Szybko je zjadamy i można bawić się dalej. Na ich przygotowaniu też wcale nie trzeba spędzać długich godzin. Najlepszy przykład to roladki z łososia. Pyszne, łatwe i niemal ekspresowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polecają go dietetycy

Łosoś wędzony cieszy się dużą popularnością, a jego smak i aromat sprawiają, że znajduje się na liście ulubionych przekąsek wielu osób. Bogactwo omega-3 jest jednym z najważniejszych atutów tej ryby. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w łososiach są niezbędne dla naszego zdrowia, gdyż organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytwarzać. Dietetycy podkreślają, że kiedy ryb w codziennych posiłkach nie brakuje, zmniejsza się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Taka dieta wspomaga też zdrowie psychiczne.

Delikatny farsz robi wrażenie

Łosoś wędzony, dzięki swojemu bogatemu smakowi i charakterystycznemu aromatowi, jest często wybierany do przystawek. Świetnie sprawdza się w sałatkach, pastach kanapkowych czy sushi. Smakuje także na małych kanapeczkach podany tylko z odrobiną koperku i cytryny. Pomysłów na niego jest sporo, ale z pewnością jednym z lepszych są roladki. Zestawienie dość słonej ryby z delikatnym farszem zawsze robi wrażenie. Do nadzienia warto wykorzystać serki kanapkowe, bo wystarczy je tylko doprawić. Mają delikatny smak i odpowiednią konsystencję. Roladki z łososia dobrze jest podawać z cytryną, która zawsze podbije i wyostrzy ich smak.

Pomysłów jest dużo

Przygotowanie tych roladek z farszem jest tak proste, że w tym roku zrobię do nich aż dwa rodzaje farszu. Nie wszystkim odpowiada smak chrzanu, więc druga wersja będzie delikatniejsza - ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Do serka i łososia pasuje wiele innych dodatków. Można wykorzystać także czosnek, natkę pietruszki, oliwki czy kapary.

Roladki z łososia

Składniki:

  • 16 plastrów wędzonego łososia,
  • 300 g kremowego serka śmietankowego,
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
  • 2 rzodkiewki lub mały kawałek świeżego ogórka,
  • sól, pieprz do smaku.

Do podania:

  • połowa cytryny,
  • listki rukoli.

Sposób przygotowania:

  1. Kremowy serek podziel na pół i przełóż do dwóch miseczek.
  2. Do jednej dodaj chrzan i koperek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Do drugiej porcji serka dodaj starte rzodkiewki lub ogórka, szczypiorek i przyprawy. Wymieszaj, by powstała jednolita masa.
  3. Plastry łososia rozłóż na desce. Do połowy nakładaj nadzienie z chrzanem, do drugiej ze szczypiorkiem.
  4. Na każdy plaster nałóż porcję serka z dodatkami i zawijaj w roladkę.
  5. Gotowe roladki spinaj wykałaczką. Układaj je na półmisku. Wstaw do lodówki, by się schłodziły.
  6. Podawaj je z plasterkami cytryny i listkami rukoli.

..

Wybrane dla Ciebie