Na sylwestra zrobię roladki z łososia. Gości na pewno zaskoczę nowym farszem

Na półmisku zawsze wyglądają uroczo, ale bardzo szybko z niego znikają. Roladki z łososia cieszą się powodzeniem na sylwestrowych domówkach. Moi goście je uwielbiają. W tym roku przygotowuję je z innymi nadzieniami niż zwykle. Będzie można wybierać, które lepsze.

Takie roladki sprawdzą się na sylwestrowej imprezieTakie roladki sprawdzą się na sylwestrowej imprezie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Małe przekąski to ważny element sylwestrowego przyjęcia. Szybko je zjadamy i można bawić się dalej. Na ich przygotowaniu też wcale nie trzeba spędzać długich godzin. Najlepszy przykład to roladki z łososia. Pyszne, łatwe i niemal ekspresowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Polecają go dietetycy

Łosoś wędzony cieszy się dużą popularnością, a jego smak i aromat sprawiają, że znajduje się na liście ulubionych przekąsek wielu osób. Bogactwo omega-3 jest jednym z najważniejszych atutów tej ryby. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w łososiach są niezbędne dla naszego zdrowia, gdyż organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytwarzać. Dietetycy podkreślają, że kiedy ryb w codziennych posiłkach nie brakuje, zmniejsza się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Taka dieta wspomaga też zdrowie psychiczne.

Delikatny farsz robi wrażenie

Łosoś wędzony, dzięki swojemu bogatemu smakowi i charakterystycznemu aromatowi, jest często wybierany do przystawek. Świetnie sprawdza się w sałatkach, pastach kanapkowych czy sushi. Smakuje także na małych kanapeczkach podany tylko z odrobiną koperku i cytryny. Pomysłów na niego jest sporo, ale z pewnością jednym z lepszych są roladki. Zestawienie dość słonej ryby z delikatnym farszem zawsze robi wrażenie. Do nadzienia warto wykorzystać serki kanapkowe, bo wystarczy je tylko doprawić. Mają delikatny smak i odpowiednią konsystencję. Roladki z łososia dobrze jest podawać z cytryną, która zawsze podbije i wyostrzy ich smak.

Pomysłów jest dużo

Przygotowanie tych roladek z farszem jest tak proste, że w tym roku zrobię do nich aż dwa rodzaje farszu. Nie wszystkim odpowiada smak chrzanu, więc druga wersja będzie delikatniejsza - ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Do serka i łososia pasuje wiele innych dodatków. Można wykorzystać także czosnek, natkę pietruszki, oliwki czy kapary.

Roladki z łososia

Składniki:

  • 16 plastrów wędzonego łososia,
  • 300 g kremowego serka śmietankowego,
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku,
  • 2 rzodkiewki lub mały kawałek świeżego ogórka,
  • sól, pieprz do smaku.

Do podania:

  • połowa cytryny,
  • listki rukoli.

Sposób przygotowania:

  1. Kremowy serek podziel na pół i przełóż do dwóch miseczek.
  2. Do jednej dodaj chrzan i koperek, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Do drugiej porcji serka dodaj starte rzodkiewki lub ogórka, szczypiorek i przyprawy. Wymieszaj, by powstała jednolita masa.
  3. Plastry łososia rozłóż na desce. Do połowy nakładaj nadzienie z chrzanem, do drugiej ze szczypiorkiem.
  4. Na każdy plaster nałóż porcję serka z dodatkami i zawijaj w roladkę.
  5. Gotowe roladki spinaj wykałaczką. Układaj je na półmisku. Wstaw do lodówki, by się schłodziły.
  6. Podawaj je z plasterkami cytryny i listkami rukoli.

..

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥