Tę przekąskę zrobisz w zaledwie 15 minut. Jest nie tylko smaczna, ale i pięknie się prezentuje
Niektórzy narzekają, że tradycyjne przekąski świąteczne są dość ciężkie. Poszukujesz pomysłu na cos lżejszego? Przygotuj roladki z szynki. Możesz do nich wykorzystać składniki, które z pewnością już masz w lodówce.
15.12.2024 18:50
Zależy nam, by podczas świąt pojawiały się na naszych stołach potrawy bardziej eleganckie niż na co dzień. Można podać plasterki szynki, ale wystarczy dodać do nich pyszny farsz i zawinąć je. W ten sposób powstaje prosta, dobrze znana przystawka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosto i efektownie
Na tę szybką w przygotowaniu przekąskę, zawsze znajdą się chętni. Przygotowanie świątecznych potraw bywa czasochłonne, dlatego warto mieć w zanadrzu także coś prostego, ale efektownego. Na roladki najlepiej nadaje się szynka konserwowa, ma równe kawałki i pozbawiona jest wędzonej skórki. Dobrze wybrać jakościową wędlinę.
Co zawinąć w szynce? Sprawdzi się pasta jajeczna lub sałatka jarzynowa. Dobrym pomysłem jest też serek śniadaniowy ze świeżymi ziołami czy konserwowymi warzywami. Generalnie do tej przystawki nadaje się prawie wszystko, co mamy w lodówce. Roladki świetnie wpisują się w nurt zero waste. Warto podawać je też z sosem czosnkowym czy tatarskim, będą jeszcze smaczniejsze. Pasuje też do nich również chrzan i majonez.
Roladki z ziołowym farszem
Składniki:
- 8-10 plasterków szynki,
- 250 g serka twarogowego,
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu,
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku,
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku, opcjonalnie,
- 1 ogórek świeży lub kiszony,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj serek ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dodaj posiekaną zieleninę i opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Ogórka zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru płynu i dodaj do masy twarogowej.
- Masę dopraw solą i pieprzem do smaku, całość wymieszaj.
- Na każdym plastrze szynki rozsmaruj farsz. Nie może go być zbyt dużo, by roladki dobrze się zwijały. Można je dodatkowo spiąć wykałaczkami.
- Przed podaniem najlepiej roladki schłodzić w lodówce, wystarczy przez kwadrans.