Tę przekąskę zrobisz w zaledwie 15 minut. Jest nie tylko smaczna, ale i pięknie się prezentuje

Niektórzy narzekają, że tradycyjne przekąski świąteczne są dość ciężkie. Poszukujesz pomysłu na cos lżejszego? Przygotuj roladki z szynki. Możesz do nich wykorzystać składniki, które z pewnością już masz w lodówce.

To pyszna i szybka przekąska na świąteczny stółTo pyszna i szybka przekąska na świąteczny stół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Dorota Gepert

Zależy nam, by podczas świąt pojawiały się na naszych stołach potrawy bardziej eleganckie niż na co dzień. Można podać plasterki szynki, ale wystarczy dodać do nich pyszny farsz i zawinąć je. W ten sposób powstaje prosta, dobrze znana przystawka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Prosto i efektownie

Na tę szybką w przygotowaniu przekąskę, zawsze znajdą się chętni. Przygotowanie świątecznych potraw bywa czasochłonne, dlatego warto mieć w zanadrzu także coś prostego, ale efektownego. Na roladki najlepiej nadaje się szynka konserwowa, ma równe kawałki i pozbawiona jest wędzonej skórki. Dobrze wybrać jakościową wędlinę.

Co zawinąć w szynce? Sprawdzi się pasta jajeczna lub sałatka jarzynowa. Dobrym pomysłem jest też serek śniadaniowy ze świeżymi ziołami czy konserwowymi warzywami. Generalnie do tej przystawki nadaje się prawie wszystko, co mamy w lodówce. Roladki świetnie wpisują się w nurt zero waste. Warto podawać je też z sosem czosnkowym czy tatarskim, będą jeszcze smaczniejsze. Pasuje też do nich również chrzan i majonez.

Roladki z ziołowym farszem

Składniki:

  • 8-10 plasterków szynki,
  • 250 g serka twarogowego,
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu,
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku,
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku, opcjonalnie,
  • 1 ogórek świeży lub kiszony,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj serek ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dodaj posiekaną zieleninę i opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  2. Ogórka zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru płynu i dodaj do masy twarogowej.
  3. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku, całość wymieszaj.
  4. Na każdym plastrze szynki rozsmaruj farsz. Nie może go być zbyt dużo, by roladki dobrze się zwijały. Można je dodatkowo spiąć wykałaczkami.
  5. Przed podaniem najlepiej roladki schłodzić w lodówce, wystarczy przez kwadrans.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej