PrzepisBoże NarodzenieO wiele łatwiejsza niż krokiety czy uszka. Już od dawna podaję ją zamiast nich do barszczu w święta

O wiele łatwiejsza niż krokiety czy uszka. Już od dawna podaję ją zamiast nich do barszczu w święta

Barszcz czerwony u każdego z nas może smakować inaczej. Nie tylko z tego powodu, że inaczej doprawiamy zupę. Chodzi oczywiście o dodatki. Ich lista jest długa: uszka, paszteciki, krokiety, fasola. U mnie od lat liczy się jeszcze inny dodatek, bardzo znany w kuchni francuskiej.

Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.12.2024 | aktual.: 15.12.2024 16:06

Bardzo lubię kuchnię francuską, a tarta to jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Zawsze ich bazą jest kruche ciasto. Gdy opanuje się technikę jego przygotowania, upieczenie żadnej tarty nie jest problemem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piekę tartę i mam więcej czasu

Trata to danie niezwykle uniwersalne. Francuzi twierdzą, że da się upiec dosłownie ze wszystkimi dodatkami. Można je dowolnie dobierać, układać z nich najbardziej smakowite kompozycje. Doskonale nadają się do tego składniki, tak dobrze znane z tradycyjnych, wigilijnych dań. Okazuje się, że farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami świetnie pasuje do kruchego ciasta. W dodatku decydując się na taką tartę, bardzo oszczędzam czas. To tylko jeden wypiek, a potem wystarczy ją pokroić. To zabiera znacznie mniej czasu niż lepienie uszek czy przygotowywanie pasztecików.

Sekrety kruchego ciasta

Kruche ciasto to fundament każdej tarty, a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie. Potrzebnych jest tylko kilka składników, ale kluczowa jest precyzja i trzymanie się proporcji. Najważniejsze, aby mąka była przesiana, co zapewni ciastu lekkość. Masło, musi być zimne, wprost z lodówki, wtedy ciasto będzie odpowiednio kruche. Ciasto należy szybko zagnieść, aby składniki zbytnio się nie ogrzały. Na zakończenie trzeba uformować z niego kulę, owinąć i schładzać w lodówce przez co najmniej 30 minut. To ważny krok, który zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta.

Najważniejsza kapusta

Farsz do tarty przygotowuję i doprawiam podobnie, jak ten do pierogów. Wszystko zaczyna się od kupienia dobrej, niezbyt kwaśniej kapusty. Kupując ją warto zwrócić uwagę na jej pochodzenie i najlepiej wybierać taką od lokalnych producentów. Jest znacznie smaczniejsza od tej paczkowanej. Najlepsze dodatki to oczywiście suszone grzyby z własnych zbiorów. Warto także dorzucić kilka suszonych śliwek, które sprawią, że farsz nabierze głębszego smaku. Tarta będzie też wyśmienicie pasowała do barszczu czerwonego.

Tarta z kiszoną kapustą i grzybami

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli

Na farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 40-50 g suszonych grzybów, prawdziwków lub podgrzybków, wcześniej namoczonych,
  • 5 suszonych śliwek
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca,
  • listek laurowy,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone zimne masło, sól oraz śmietanę. Szybko zagnieć ciasto.
  2. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Obgotuj grzyby, możesz użyć wody w której się moczyły.
  4. Kapustę przepłucz na durszlaku i odciśnij, a potem drobno pokrój. Zalej ją wodą, dodaj ziele, jałowiec i listek laurowy. Gotuj około 45-60 minut. Po ugotowaniu kapusty wyjmij z niej przyprawy.
  5. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż posiekaną cebule. Potem dodaj drobno pokrojone grzyby.
  6. Dodaj cebulę i grzyby do kapusty, a także drobno pokrojone śliwki. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Ciasto wyjmij z lodówki i wyklej nim formę do tarty, ponakłuwaj spód widelcem. Podpiecz go przez 10 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  8. Na podpieczony spód nałóż farsz i piecz kolejne 30 minut. Podawaj z barszczem czerwonym.
  9. Możesz też przygotować więcej ciasta i przykryć wierzch tarty dodatkową warstwą. Pamiętaj wówczas, aby je także ponakłuwać widelcem przed włożeniem do piekarnika.

Wybrane dla Ciebie