O wiele łatwiejsza niż krokiety czy uszka. Już od dawna podaję ją zamiast nich do barszczu w święta

Barszcz czerwony u każdego z nas może smakować inaczej. Nie tylko z tego powodu, że inaczej doprawiamy zupę. Chodzi oczywiście o dodatki. Ich lista jest długa: uszka, paszteciki, krokiety, fasola. U mnie od lat liczy się jeszcze inny dodatek, bardzo znany w kuchni francuskiej.

Tarta z kiszoną kapustą i grzybamiTarta z kiszoną kapustą i grzybami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Bardzo lubię kuchnię francuską, a tarta to jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Zawsze ich bazą jest kruche ciasto. Gdy opanuje się technikę jego przygotowania, upieczenie żadnej tarty nie jest problemem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Piekę tartę i mam więcej czasu

Trata to danie niezwykle uniwersalne. Francuzi twierdzą, że da się upiec dosłownie ze wszystkimi dodatkami. Można je dowolnie dobierać, układać z nich najbardziej smakowite kompozycje. Doskonale nadają się do tego składniki, tak dobrze znane z tradycyjnych, wigilijnych dań. Okazuje się, że farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami świetnie pasuje do kruchego ciasta. W dodatku decydując się na taką tartę, bardzo oszczędzam czas. To tylko jeden wypiek, a potem wystarczy ją pokroić. To zabiera znacznie mniej czasu niż lepienie uszek czy przygotowywanie pasztecików.

Sekrety kruchego ciasta

Kruche ciasto to fundament każdej tarty, a jego przygotowanie jest naprawdę szybkie. Potrzebnych jest tylko kilka składników, ale kluczowa jest precyzja i trzymanie się proporcji. Najważniejsze, aby mąka była przesiana, co zapewni ciastu lekkość. Masło, musi być zimne, wprost z lodówki, wtedy ciasto będzie odpowiednio kruche. Ciasto należy szybko zagnieść, aby składniki zbytnio się nie ogrzały. Na zakończenie trzeba uformować z niego kulę, owinąć i schładzać w lodówce przez co najmniej 30 minut. To ważny krok, który zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta.

Najważniejsza kapusta

Farsz do tarty przygotowuję i doprawiam podobnie, jak ten do pierogów. Wszystko zaczyna się od kupienia dobrej, niezbyt kwaśniej kapusty. Kupując ją warto zwrócić uwagę na jej pochodzenie i najlepiej wybierać taką od lokalnych producentów. Jest znacznie smaczniejsza od tej paczkowanej. Najlepsze dodatki to oczywiście suszone grzyby z własnych zbiorów. Warto także dorzucić kilka suszonych śliwek, które sprawią, że farsz nabierze głębszego smaku. Tarta będzie też wyśmienicie pasowała do barszczu czerwonego.

Tarta z kiszoną kapustą i grzybami

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli

Na farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 40-50 g suszonych grzybów, prawdziwków lub podgrzybków, wcześniej namoczonych,
  • 5 suszonych śliwek
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca,
  • listek laurowy,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone zimne masło, sól oraz śmietanę. Szybko zagnieć ciasto.
  2. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Obgotuj grzyby, możesz użyć wody w której się moczyły.
  4. Kapustę przepłucz na durszlaku i odciśnij, a potem drobno pokrój. Zalej ją wodą, dodaj ziele, jałowiec i listek laurowy. Gotuj około 45-60 minut. Po ugotowaniu kapusty wyjmij z niej przyprawy.
  5. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż posiekaną cebule. Potem dodaj drobno pokrojone grzyby.
  6. Dodaj cebulę i grzyby do kapusty, a także drobno pokrojone śliwki. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Ciasto wyjmij z lodówki i wyklej nim formę do tarty, ponakłuwaj spód widelcem. Podpiecz go przez 10 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  8. Na podpieczony spód nałóż farsz i piecz kolejne 30 minut. Podawaj z barszczem czerwonym.
  9. Możesz też przygotować więcej ciasta i przykryć wierzch tarty dodatkową warstwą. Pamiętaj wówczas, aby je także ponakłuwać widelcem przed włożeniem do piekarnika.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa