Nigdy nie zalewaj grzybów taką wodą. Staną się twarde jak kamień, a ich smak się zmieni

Za charakterystycznym smakiem wielu świątecznych potraw kryją się suszone grzyby. To ważny powód, by jesienią pieczołowicie zbierać prawdziwki i podgrzybki. Są niezastąpione do kapusty, pierogów, a nawet śledzi. Jednak jeden, mały błąd może zmienić smak suszonych grzybów.

Jaką wodą zalewać grzyby?Jaką wodą zalewać grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Suszone grzyby są niezastąpionym dodatkiem w wielu potrawach, ale wymagają odpowiedniego przygotowania. Wiadomo, trzeba je wymoczyć. Choć ta czynność wydaje się niezwykle prosta, lepiej wiedzieć, jak to zrobić prawidłowo. Mały błąd może sprawić, że grzyby będą twarde.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Suszone grzyby to ważny składnik tradycyjnych potraw

Suszone grzyby słyną z intensywnego smaku i głębokiego aromatu. Wystarczy nawet niewielki dodatek prawdziwków czy podgrzybków, by potrawa wiele zyskała. Jednak żeby tak było, trzeba je odpowiednio przygotować. Dzięki moczeniu grzyby stają się bardziej miękkie, szybciej się więc ugotują. Ten proces ma znaczenie z jeszcze jednego powodu. Podczas niego zostaną wypłukane resztki piasku i innych zanieczyszczeń, których nie udało się pozbyć przed suszeniem. Należy to jednak zrobić tak, żeby przy okazji nie pozbawić grzybów aromatu.

Łatwo o błąd przy moczeniu grzybów

Podczas świątecznych przygotowań łatwo o błąd, który często wynika po prostu z pośpiechu. Zagotowała się woda w czajniku więc szybko zalewasz grzyby? To właśnie wrzątek sprawia, że twardnieją, tracą aromat i wartości odżywcze. Suszone grzyby należy moczyć w letniej wodzie. Powinna ona całkowicie je pokryć, by równomiernie wchłaniały wilgoć. Woda po moczeniu grzybów jest bardzo esencjonalna, można ją wykorzystać do przygotowania sosu czy zupy.

Wykorzystaj ten trik

Masz suszone grzyby nie z ostatniego sezonu? Starsze podgrzybki czy prawdziwki będą smaczniejsze, gdy wzbogacisz wodę, w której będą się moczyć. Dodatek cebuli czy liści laurowych doda im smaku. Stary, sprawdzony sposób to także moczenie grzybów w letnim, osolonym mleku. Sprawia ono, że są delikatniejsze.

Jak długo moczyć grzyby? To zależy od ich rodzaju, a także tego, jak długo grzyby były wcześniej przechowywane. Najlepiej kontrolować ten proces. Zbyt krótko moczone grzyby będą twarde, a kiedy będą w wodzie zbyt długo, stracą konsystencję i aromat. Podgrzybki i prawdziwki powinny być dobrze przygotowane już po 2 godzinach moczenia. W mleku trzeba je moczyć około 4 godzin.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna