Od kiedy mam przepis na bigos z piekarnika, nie robię go klasycznie. Ten jest genialny
Bigos to potrawa, która tradycyjnie pojawia się na stołach podczas Bożego Narodzenia. Idealnie sprawdza się podczas pierwszego dnia świąt, kiedy nie zawsze mamy ochotę gotować po maratonie w kuchni. Wtedy wystarczy go podgrzać i wszyscy są zadowoleni. Od lat korzystam z przepisu na bigos z piekarnika, bo ma wiele zalet.
28.11.2024 17:33
Bigos przygotowuje kilka dni przed świętami. Wiadomo, że w przypadku tej potrawy sprawdza się "odstanie". Potrzebuje czasu, by wszystkie smaki się rozwinęły i wzajemnie przeniknęły. Okres przed Wigilią w każdej kuchni jest bardzo gorący, jednak przygotowanie bigosu z tego przepisu jest naprawdę proste i nie wymaga zaangażowania. Spokojnie w międzyczasie można zająć się innymi potrawami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Im dłużej, tym lepiej
Wszyscy lubimy bigos, ale zwykle jego przygotowanie... jest po prostu żmudne i pracochłonne. Ta potrawa musi się naprawdę długo gotować, by wszystkie składniki uwolniły swoje aromaty. Jego główne składniki, czyli kiszona i świeża kapusta, muszą być mięciutkie, wręcz rozpływać się w ustach. Dlatego im dłużej podgrzewamy składniki, tym bigos jest smaczniejszy. Wymaga wtedy naszej uwagi, mieszania i pilnowania, by się nie przypalił. To wszystko może jednak przebiegać inaczej.
Obejdzie się bez mieszania
Kilka lat temu wypróbowałam przepis na bigos, który przygotowuje się w piekarniku. Świetnie sprawdza się przed świętami, bo jest prosty i mniej angażujący od wersji klasycznej. Bardzo zasmakował mojej rodzinie i nikt nie widzi dużej różnicy między tym gotowanym a pieczonym. Podaję go w pierwszy dzień świąt, kiedy robię sobie przerwę od gotowania. Bigos wystarczy podgrzać i podać ze świątecznymi smakołykami mięsnymi.
Bigos z piekarnika
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 2,5 kg kapusty kiszonej,
- 30 g grzybów suszonych,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 4 cebule,
- 30 g suszonych śliwek,
- 1 golonka z kością,
- 500 g kiełbasy,
- 300 g boczku wędzonego,
- 6 liści laurowych,
- 7 szt. ziela angielskiego,
- 6 owoców jałowca,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 5 łyżek mielonej papryki słodkiej,
- 40 g koncentratu pomidorowego,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby i śliwki namocz. Golonkę oczyść, wstaw do garnka i gotuj przez godzinę.
- Do mięsa dodaj włoszczyznę i gotuj 40 minut. Wywar ostudź, a golonkę wyjmij.
- Kapustę białą poszatkuj i obgotuj przez 5 minut. Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój. Cebulę posiekaj, a następnie podsmaż na oleju. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i również podsmaż.
- Przygotuj brytfannę. Wyłóż do niej najpierw cebulę, a następnie kiełbasę, boczek, obie kapusty oraz posiekane grzyby i śliwki. Zalej koncentratem pomidorowym, a na nim umieść golonkę. Dorzuć też przyprawy i wlej bulion. Wymieszaj.
- Naczynia przykryj pokrywką i wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika. Piecz 2 godziny. Przez kolejne dwa dni piecz bigos przez godzinę, tym razem w 180°C.