Nie barszcz, ani grzybowa. Jakub Kuroń na święta gotuje zupełnie inną zupę

Jakub Kuroń przyznaje, że od gotowania zupy rybnej wkracza w klimat świąt. Nazywa ją "kulinarnym arcydziełem", bo ma wspaniały aromat i doskonały smak. Może więc w tym roku nie barszcz, ani grzybowa, tylko właśnie zupa rybna? Jakub Kuroń podzielił się przepisem.

Zupa rybna to także dobry pomysł na wigilięZupa rybna to także dobry pomysł na wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zupa rybna jest ważnym elementem kuchni w wielu krajach. Od norweskiej zupy na łososiu, po słynną francuską Bouillabaisse z wielu gatunków ryb i owoców morza, aż po naszą tradycyjną zupę na karpiu - ta potrawa ma wielu fanów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa grzybowa na Wigilię. Lepsza nie istnieje

Zupa rybna na wigilię. Najlepsza na karpiu

Kiedy myślimy o zupie, którą podamy na tej świątecznej kolacji, z reguły jest to barszcz czerwony lub grzybowa. Przy nich zupa rybna może wydać się trochę zapomnianym daniem. Jednak w wielu domach wciąż się wraca do tradycyjnego przepisu. Jej fanem jest też Jakub Kuroń.

Tradycyjna zupa rybna jest delikatna, ale bardzo aromatyczna. To zasługa dużej ilości warzyw. Doprawiona jest również klasycznie, bo liście laurowe i ziele angielskie nikogo nie dziwią w rybnych daniach. Zupa ma charakterystyczny słodko-słony smak. Miłośnicy karpia będą na pewno zadowoleni.

Zupa rybna według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 100 g cebuli,
  • 100 g marchewki,
  • 20 g pietruszki,
  • 40 g selera,
  • 100 g papryki czerwonej,
  • 100 g papryki żółtej,
  • 1,5 l bulionu np. warzywnego lub rybnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 sztuk ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 15 g masła,
  • 10 g oleju,
  • 200 g ziemniaków,
  • 200 g ryby np. karpia, najlepiej filet bez skóry,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

  1. Karpia pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie odłóż.
  2. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plastry, a resztę warzyw w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej masło z olejem i przesmaż cebulę na złoty kolor.
  4. Następnie dodawaj włoszczyznę i smaż jeszcze przez chwilę.
  5. Wlej bulion do warzyw i dodaj ziele angielskie, liście laurowe, a potem gotuj 15 minut.
  6. Dodaj ziemniaki, paprykę czerwoną, paprykę żółtą i gotuj kolejne 15 min.
  7. Na koniec dodaj karpia, koncentrat pomidorowy. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj ją jeszcze 10 minut.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości