PrzepisBoże NarodzenieNie barszcz, ani grzybowa. Jakub Kuroń na święta gotuje zupełnie inną zupę

Nie barszcz, ani grzybowa. Jakub Kuroń na święta gotuje zupełnie inną zupę

Jakub Kuroń przyznaje, że od gotowania zupy rybnej wkracza w klimat świąt. Nazywa ją "kulinarnym arcydziełem", bo ma wspaniały aromat i doskonały smak. Może więc w tym roku nie barszcz, ani grzybowa, tylko właśnie zupa rybna? Jakub Kuroń podzielił się przepisem.

Zupa rybna to także dobry pomysł na wigilię
Zupa rybna to także dobry pomysł na wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa rybna jest ważnym elementem kuchni w wielu krajach. Od norweskiej zupy na łososiu, po słynną francuską Bouillabaisse z wielu gatunków ryb i owoców morza, aż po naszą tradycyjną zupę na karpiu - ta potrawa ma wielu fanów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa grzybowa na Wigilię. Lepsza nie istnieje

Zupa rybna na wigilię. Najlepsza na karpiu

Kiedy myślimy o zupie, którą podamy na tej świątecznej kolacji, z reguły jest to barszcz czerwony lub grzybowa. Przy nich zupa rybna może wydać się trochę zapomnianym daniem. Jednak w wielu domach wciąż się wraca do tradycyjnego przepisu. Jej fanem jest też Jakub Kuroń.

Tradycyjna zupa rybna jest delikatna, ale bardzo aromatyczna. To zasługa dużej ilości warzyw. Doprawiona jest również klasycznie, bo liście laurowe i ziele angielskie nikogo nie dziwią w rybnych daniach. Zupa ma charakterystyczny słodko-słony smak. Miłośnicy karpia będą na pewno zadowoleni.

Zupa rybna według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 100 g cebuli,
  • 100 g marchewki,
  • 20 g pietruszki,
  • 40 g selera,
  • 100 g papryki czerwonej,
  • 100 g papryki żółtej,
  • 1,5 l bulionu np. warzywnego lub rybnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 sztuk ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 15 g masła,
  • 10 g oleju,
  • 200 g ziemniaków,
  • 200 g ryby np. karpia, najlepiej filet bez skóry,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

  1. Karpia pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie odłóż.
  2. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plastry, a resztę warzyw w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej masło z olejem i przesmaż cebulę na złoty kolor.
  4. Następnie dodawaj włoszczyznę i smaż jeszcze przez chwilę.
  5. Wlej bulion do warzyw i dodaj ziele angielskie, liście laurowe, a potem gotuj 15 minut.
  6. Dodaj ziemniaki, paprykę czerwoną, paprykę żółtą i gotuj kolejne 15 min.
  7. Na koniec dodaj karpia, koncentrat pomidorowy. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj ją jeszcze 10 minut.
potrawy świątecznezupa rybnakarp

Wybrane dla Ciebie