Nie barszcz, ani grzybowa. Jakub Kuroń na święta gotuje zupełnie inną zupę

Jakub Kuroń przyznaje, że od gotowania zupy rybnej wkracza w klimat świąt. Nazywa ją "kulinarnym arcydziełem", bo ma wspaniały aromat i doskonały smak. Może więc w tym roku nie barszcz, ani grzybowa, tylko właśnie zupa rybna? Jakub Kuroń podzielił się przepisem.

Zupa rybna to także dobry pomysł na wigilięZupa rybna to także dobry pomysł na wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zupa rybna jest ważnym elementem kuchni w wielu krajach. Od norweskiej zupy na łososiu, po słynną francuską Bouillabaisse z wielu gatunków ryb i owoców morza, aż po naszą tradycyjną zupę na karpiu - ta potrawa ma wielu fanów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa grzybowa na Wigilię. Lepsza nie istnieje

Zupa rybna na wigilię. Najlepsza na karpiu

Kiedy myślimy o zupie, którą podamy na tej świątecznej kolacji, z reguły jest to barszcz czerwony lub grzybowa. Przy nich zupa rybna może wydać się trochę zapomnianym daniem. Jednak w wielu domach wciąż się wraca do tradycyjnego przepisu. Jej fanem jest też Jakub Kuroń.

Tradycyjna zupa rybna jest delikatna, ale bardzo aromatyczna. To zasługa dużej ilości warzyw. Doprawiona jest również klasycznie, bo liście laurowe i ziele angielskie nikogo nie dziwią w rybnych daniach. Zupa ma charakterystyczny słodko-słony smak. Miłośnicy karpia będą na pewno zadowoleni.

Zupa rybna według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 100 g cebuli,
  • 100 g marchewki,
  • 20 g pietruszki,
  • 40 g selera,
  • 100 g papryki czerwonej,
  • 100 g papryki żółtej,
  • 1,5 l bulionu np. warzywnego lub rybnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 sztuk ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 15 g masła,
  • 10 g oleju,
  • 200 g ziemniaków,
  • 200 g ryby np. karpia, najlepiej filet bez skóry,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

  1. Karpia pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie odłóż.
  2. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plastry, a resztę warzyw w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej masło z olejem i przesmaż cebulę na złoty kolor.
  4. Następnie dodawaj włoszczyznę i smaż jeszcze przez chwilę.
  5. Wlej bulion do warzyw i dodaj ziele angielskie, liście laurowe, a potem gotuj 15 minut.
  6. Dodaj ziemniaki, paprykę czerwoną, paprykę żółtą i gotuj kolejne 15 min.
  7. Na koniec dodaj karpia, koncentrat pomidorowy. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj ją jeszcze 10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki