Ile gotować kiszoną kapustę? Jeden błąd, a wcale nie zmięknie i straci cały smak

O tej porze roku bardzo często sięgamy po kapustę kiszoną. To główny składnik kapuśniaku, przygotowujemy z niej surówki i pyszne farsze. Czasami jednak wystarczy ją po prostu ugotować i podać do drugiego dania. Nic prostszego? Zgadza się, ale trzeba pamiętać o jednym.

kapusta kiszona
Gotowanie kapusty kiszonej to nic trudnego.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Co jest najważniejsze w gotowaniu kapusty kiszonej? Trzeba zrobić to tak, by była miękka, a jednocześnie zachowała swój wyrazisty, aromatyczny smak. Dlatego pojawia się pytanie, jak długo powinniśmy ją gotować, aby osiągnąć taki efekt?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Nigdy za długo

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że kapusta kiszona to gotowy produkt do spożycia. I choćby już to świadczy, że wcale nie wymaga długiego gotowania. Wystarcza około 20 minut i jest gotowa. Dłuższe gotowanie pozbawi ją charakterystycznego aromatu. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, trzeba ją dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Niektórzy też dodają odrobinę świeżej kapusty, by złagodzić smak. Kapustę wrzuca się do wrzącej, osolonej wody. Gotowana kapusta kiszona to doskonały dodatek do obiadu, ale też ważny składnik farszu do pierogów czy krokietów.

Ważne przyprawy

Spore znaczenie mają też przyprawy. Tradycyjnie do kapusty dodaje się listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Gdy chcemy wzbogacić jej smak, już po ugotowaniu, czyli po około kwadransie można dołożyć przesmażoną kiełbasę lub boczek z cebulą. A potem można takie danie zagęścić zasmażką.

Gotowana kapusta kiszona

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • duża cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/4 szklanki wody,
  • majeranek, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju.
  2. Następnie przerzuć ją do garnka, dodaj kapustę, wodę, liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Gotuj wszystko do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe