PrzepisProste przepisyIle gotować kiszoną kapustę? Jeden błąd, a wcale nie zmięknie i straci cały smak

Ile gotować kiszoną kapustę? Jeden błąd, a wcale nie zmięknie i straci cały smak

O tej porze roku bardzo często sięgamy po kapustę kiszoną. To główny składnik kapuśniaku, przygotowujemy z niej surówki i pyszne farsze. Czasami jednak wystarczy ją po prostu ugotować i podać do drugiego dania. Nic prostszego? Zgadza się, ale trzeba pamiętać o jednym.

Gotowanie kapusty kiszonej to nic trudnego.
Gotowanie kapusty kiszonej to nic trudnego.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.12.2024 16:04

Co jest najważniejsze w gotowaniu kapusty kiszonej? Trzeba zrobić to tak, by była miękka, a jednocześnie zachowała swój wyrazisty, aromatyczny smak. Dlatego pojawia się pytanie, jak długo powinniśmy ją gotować, aby osiągnąć taki efekt?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nigdy za długo

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że kapusta kiszona to gotowy produkt do spożycia. I choćby już to świadczy, że wcale nie wymaga długiego gotowania. Wystarcza około 20 minut i jest gotowa. Dłuższe gotowanie pozbawi ją charakterystycznego aromatu. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, trzeba ją dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Niektórzy też dodają odrobinę świeżej kapusty, by złagodzić smak. Kapustę wrzuca się do wrzącej, osolonej wody. Gotowana kapusta kiszona to doskonały dodatek do obiadu, ale też ważny składnik farszu do pierogów czy krokietów.

Ważne przyprawy

Spore znaczenie mają też przyprawy. Tradycyjnie do kapusty dodaje się listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Gdy chcemy wzbogacić jej smak, już po ugotowaniu, czyli po około kwadransie można dołożyć przesmażoną kiełbasę lub boczek z cebulą. A potem można takie danie zagęścić zasmażką.

Gotowana kapusta kiszona

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • duża cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/4 szklanki wody,
  • majeranek, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju.
  2. Następnie przerzuć ją do garnka, dodaj kapustę, wodę, liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Gotuj wszystko do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj całość.
Wybrane dla Ciebie