PrzepisBoże NarodzenieCiocia dodaje do farszu na uszka. Mama złapała się za głowę, ale gdy spróbowała, była zachwycona

Ciocia dodaje do farszu na uszka. Mama złapała się za głowę, ale gdy spróbowała, była zachwycona

Uszka to zdecydowanie ulubiony dodatek do barszczu czerwonego. Nie ma co ukrywać, że jest pracochłonny. Jednak smak wynagradza wszystko. Ma na to wpływ na pewno farsz. Moja ciocia robi idealny, bo jest wyrazisty i kremowy.

Uszka z grzybami i jajkami
Uszka z grzybami i jajkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

15.12.2024 16:48

Choć barszcz czerwony jemy z reguły znacznie częściej niż tylko na wigilię, to uszka są zdecydowanie świątecznym przysmakiem. Wymagają sporo pracy, cierpliwości i staranności. Moja ciocia robi idealne uszka, a zachwyt budzi przede wszystkim jej farsz. Moja mama od razu poprosiła o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duet idealny to delikatne ciasto i wyrazisty farsz

W przypadku uszek, obowiązuje ta sama zasada, co do pierogów. Ciasto i farsz powinny tworzyć idealny duet. Ciasto należy wyrobić tak, by było miękkie i elastyczne. Zabiera to nawet kilkanaście minut. Jego sekret tkwi także w odpowiednich proporcjach. Niektórzy też zamiast wody używają mleka, co sprawia, że uszka są delikatniejsze. Jakbyśmy ich nie przygotowali, formowanie uszek, ich zlepianie i gotowanie w osolonym wrzątku, to dla wielu z nas esencja świątecznych przygotowań. Często łączy kilka pokoleń.

Smak, którego się nie zapomina

Klasyczne uszka wigilijne wyróżnia także wyjątkowy farsz. Jego bazą są suszone grzyby. Najlepiej sprawdzają się esencjonalne borowiki, które najpierw należy namoczyć i obgotować. Dodaje się do nich podsmażoną na maśle cebulę oraz przyprawy – sól i pieprz do smaku. Takie składniki są w tradycyjnej recepturze. Moja ciocia dodała do niej coś jeszcze i dlatego jej uszka tak zyskały na smaku.

Sekretny składnik

Moja mama była zdziwiona, gdy dowiedziała się, że ten sekretny składnik farszu to jajka ugotowane na twardo. Wystarczy zetrzeć je na tarce i dodać do grzybów, by nadzienie stało się niezwykle delikatne, kremowe i miało bardziej wyrazisty smak. To prosty trik, ale dużo zmienia w smaku farszu. Ma też wpływ na jego konsystencję. Dzięki niemu staje bardziej zwarty i lepiej trzyma się w uszkach.

Przepis na uszka z grzybami i jajkiem

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 150 ml gorącej wody,
  • 1 żółtko, opcjonalnie,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz w misce z wodą, aby zmiękły. Potem gotuj je około 30 minut.
  2. Ugotowane grzyby posiekaj drobno lub zmiel w maszynce.
  3. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju, dodaj szczyptę soli.
  4. Do podsmażonej cebuli dodaj zmielone grzyby i starte na tarce jajka. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Z mąki, soli, masła, żółtka i gorącej wody zagnieć elastyczne ciasto. Następnie odłóż je na pół godziny, by odpoczęło. Potem rozwałkuj na cienki placek.
  6. Wykrój z ciasta kółka lub potnij je na kwadraty, nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi.
  7. Gotowe uszka gotuj w osolonym wrzątku. Pamiętaj, że kiedy wypłyną na powierzchnię, potrzebują jeszcze 2-3 minut.

Wybrane dla Ciebie