Rok temu na Wigilię podałam krokiety z całkiem nowym farszem. Nawet dzieci zjadły po dwa
Krokiety to jeden z ulubionych dodatków do barszczu czerwonego. Wyróżnia je chrupiąca panierka i soczysty farsz. Klasyczne nadzienie bazuje na kapuście z grzybami. Jednak moim dzieciom bardziej smakują krokiety w trochę innym wydaniu.
08.12.2024 11:49
Moje dzieci uwielbiają naleśniki, dlatego też stały się fanami krokietów. W końcu naleśniki są ważną częścią tego dania. Gorzej poszło z drugą częścią, czyli z farszem. Ten klasyczny, na bazie kapusty, okazał się dla dzieci zbyt intensywny. Dlatego postawiłam na lżejsze nadzienie na bazie pieczarek i sera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki to podstawa krokietów
Mamy są mistrzyniami w przygotowywaniu naleśników, bo to ulubione danie maluchów i często robimy je nawet kilka razy w tygodniu. Podczas smażenia naleśników na krokiety obowiązują te same zasady, które są ważne, gdy chcemy je podać na przykład na słono. Trzeba tylko postarać się, by placki były bardziej elastyczne, bo wtedy łatwiej je zwijać i nie pękają. Dlatego nie można zapomnieć, by wszystkie składniki na naleśniki wyjąć z lodówki wcześniej, bo muszą być w temperaturze pokojowej. Nie przygotowuj też ciasta "na oko" tylko dokładnie odmierz składniki. A potem starannie je wymieszaj, tak żeby nie było grudek. Ciasto musi być płynne, by swobodnie rozpływało się po dobrze nagrzanej patelni.
Połączenie znane z pizzy
Przygotowywanie krokietów zaczynam właśnie od naleśników. Kiedy stygną, zabieram się za farsz. Postawiłam na pieczarki i ser, do których dodaję trochę koncentratu pomidorowego. Dzieci często znają to połączenie choćby z pizzy i bardzo je lubią. Pieczarki są delikatne w smaku, nie doprawiam ich też mocno pieprzem. Przemycam za to drobno pokrojoną natkę pietruszki. Danie dla dzieci? Zdziwicie się, jak zasmakuje dorosłym.
Pieczarkowy farsz do krokietów
Składniki:
- 800 g pieczarek,
- 300 g żółtego sera, na przykład goudy,
- 2 cebule,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plastry.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni.
- Dodaj pieczarki do cebuli i duś, aż cała woda wyparuje.
- Do uduszonych pieczarek dodaj starty ser, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.
Ważne!
Na naleśniki nakładaj porcję farszu i zwijaj je. Krokiety warto panierować dwukrotnie: najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Potem smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.