Trzy ważne zmiany w tradycyjnym przepisie na gołąbki. To świetny pomysł na lżejszy obiad
Gołąbki na obiad? Wystarczy rzucić takie hasło, a cała rodzina jest zadowolona. To danie jest niezwykle smaczne i praktycznie lubią ją wszyscy. Po co więc zmieniać przepis, który zawsze się sprawdza. Odpowiedź jest prosta - by był jeszcze lepszy!
05.12.2024 18:29
Gołąbki to tradycyjna potrawa, która zawsze kojarzy się z kuchnią polską, ale jednak ma międzynarodowe korzenie. Podobne dania można spotkać w różnych krajach świata, gdzie są znane pod nazwami, takimi jak dolma czy tolma. Zawsze jednak wyglądają podobnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sekret gołąbków
Pyszny mięsny lub wegetariański farsz zawija się w delikatne liście kapusty, a potem dusi i podaje z sosem. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Przygotowanie gołąbków wymaga trochę cierpliwości i staranności. Podstawą sukcesu jest odpowiednie przygotowanie kapusty, które pozwala na łatwe zawinięcie farszu. Kapustę należy parzyć, aż liście staną się miękkie i elastyczne. Sekretem jest także dobrze doprawiony farsz z mięsa wieprzowego. Klasyczny przepis na gołąbki doskonale znamy. Co tu zmieniać?
Proste zmiany
Po pierwsze zamiast zwykłej kapusty można sięgnąć po kapustę włoską lub specjalny rodzaj kapusty przeznaczonej na gołąbki. Nie skróci to czasu przygotowania, bo każdą kapustę trzeba sparzyć, jednak smak będzie delikatniejszy. Druga zmiana dotyczy farszu. Do mięsa warto dodać kaszy pęczak. To zdrowsza alternatywa dla białego, oczyszczonego ryżu. Jednak to nie wszystko, bo zamiast wieprzowiny, warto użyć drobiu, a konkretnie mielonego indyka. Tak przygotowany farsz należy mocniej doprawić, przyda się czosnek, majeranek, papryka. Danie będzie znacznie lżejsze niż klasyczne gołąbki.
Gołąbki w lżejszej formie
Składniki:
- 1 kapusta włoska lub specjalna do gołąbków,
- 1 kg mięsa mielonego z indyka,
- 150 g ugotowanej kaszy pęczak,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- papryka słodka do smaku,
- majeranek do smaku,
- czosnek do smaku,
- posiekany koperek lub natka do smaku,
- 3 łyżki oliwy do smażenia.
Na sos:
- 400 ml passaty pomidorowej,
- 300 ml wody lub bulionu,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty wytnij głąb, oddziel liście i każdy sparz we wrzątku.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Kiedy wystygnie, dodaj ją do mięsa.
- Masę mięsną dopraw do smaku, wymieszaj z kaszą pęczak. Na koniec dodaj drobno posiekaną zieleninę.
- Na liściach nakładaj farsz i zwijaj gołąbki.
- Gołąbki wkładaj do żaroodpornego naczynia.
- Wodą wymieszaj z passatą pomidorową i zalej gołąbki.
- Gołąbki piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusz przez około 60 minut.
- Gołąbki podawaj z sosem pomidorowym.