Ekspresowe gołąbki robię z kapustą, ale bez zawijania. To wygodniejsza metoda
Gołąbki to jeden z klasyków polskiej kuchni, który od lat cieszy się ogromną popularnością. Nie jest to danie trudne w przygotowaniu, ale trzeba przyznać, że dość pracochłonne. A już zwłaszcza przygotowanie kapusty i zawijanie zajmuje sporo czasu. Można jednak zrobić je trochę inaczej. Będzie szybciej, ale tak samo pysznie. Poznaj przepis na ekspresowe gołąbki.
24.10.2024 10:51
Klasyczne gołąbki to mięsny farsz zawijany w liście kapusty. Ekspresowe gołąbki przygotowuje się dokładnie z tych samych składników. Jednak nie trzeba parzyć kapusty, ściągać liści i zawijać w nią farszu. Ten przepis zawsze ratuje, gdy krucho z czasem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po pierwsze kapusta
W tym przepisie najważniejsza jest kapusta, bo dzięki niej pracy z tym daniem jest znacznie mniej. Dodatkowy plus? Można wykorzystać każdy rodzaj tego warzywa. Do klasycznej wersji gołąbków najlepsza jest kapusta biała lub włoska. Tutaj nie ma to znaczenia, bo kapusta jest szatkowana. Potem dodaje się ją do farszu z mięsa i ryżu. Na koniec wystarczy zapiec gołąbki z sosem i gotowe.
Gdy brakuje czasu
Gołąbki bez zawijania to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. Takie danie świetnie nadaje się do odgrzewania. Można je przygotować na kilka dni.
Ekspresowe gołąbki
Składniki:
- ok. 500 g kapusty białej,
- 150 g ryżu długoziarnistego,
- 750 g mielonego mięsa,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- 1,5 szklanki przecieru pomidorowego,
- 100 ml śmietany,
- papryka mielona słodka i ostra do smaku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyść, poszatkuj, zalej wodą, zagotuj. Gotuj ją ok. 10 minut. Odcedź, osącz, wystudź.
- Ryż ugotuj na sypko w wodzie z dodatkiem soli. Następnie go wystudź.
- Cebule obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju.
- Przestudzoną cebulę dodaj do mielonego mięsa razem z ryżem i kapustą. Wyrób masę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
- Z masy formuj z niej owalne gołąbki. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Przecier pomidorowy wymieszaj ze śmietaną. Dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Sosem zalej gołąbki, naczynie przykryj.
- Gołąbki piecz ok. 45 minut w 190°C.