Ekspresowe gołąbki robię z kapustą, ale bez zawijania. To wygodniejsza metoda

Gołąbki to jeden z klasyków polskiej kuchni, który od lat cieszy się ogromną popularnością. Nie jest to danie trudne w przygotowaniu, ale trzeba przyznać, że dość pracochłonne. A już zwłaszcza przygotowanie kapusty i zawijanie zajmuje sporo czasu. Można jednak zrobić je trochę inaczej. Będzie szybciej, ale tak samo pysznie. Poznaj przepis na ekspresowe gołąbki.

Gołąbki bez zawijania zajmują znacznie mniej czasu. Gołąbki bez zawijania zajmują znacznie mniej czasu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Klasyczne gołąbki to mięsny farsz zawijany w liście kapusty. Ekspresowe gołąbki przygotowuje się dokładnie z tych samych składników. Jednak nie trzeba parzyć kapusty, ściągać liści i zawijać w nią farszu. Ten przepis zawsze ratuje, gdy krucho z czasem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Po pierwsze kapusta

W tym przepisie najważniejsza jest kapusta, bo dzięki niej pracy z tym daniem jest znacznie mniej. Dodatkowy plus? Można wykorzystać każdy rodzaj tego warzywa. Do klasycznej wersji gołąbków najlepsza jest kapusta biała lub włoska. Tutaj nie ma to znaczenia, bo kapusta jest szatkowana. Potem dodaje się ją do farszu z mięsa i ryżu. Na koniec wystarczy zapiec gołąbki z sosem i gotowe.

Gdy brakuje czasu

Gołąbki bez zawijania to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. Takie danie świetnie nadaje się do odgrzewania. Można je przygotować na kilka dni.

Ekspresowe gołąbki

Składniki:

  • ok. 500 g kapusty białej,
  • 150 g ryżu długoziarnistego,
  • 750 g mielonego mięsa,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 100 ml śmietany,
  • papryka mielona słodka i ostra do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść, poszatkuj, zalej wodą, zagotuj. Gotuj ją ok. 10 minut. Odcedź, osącz, wystudź.
  2. Ryż ugotuj na sypko w wodzie z dodatkiem soli. Następnie go wystudź.
  3. Cebule obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju.
  4. Przestudzoną cebulę dodaj do mielonego mięsa razem z ryżem i kapustą. Wyrób masę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
  5. Z masy formuj z niej owalne gołąbki. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  6. Przecier pomidorowy wymieszaj ze śmietaną. Dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Sosem zalej gołąbki, naczynie przykryj.
  7. Gołąbki piecz ok. 45 minut w 190°C.
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność