Właśnie takie gołąbki robiły nasze babcie. Ten smak wielu z nas pamięta do dziś
Mięso, ryż, cebula i obowiązkowo - kapusta. To składniki dania jednego z najpopularniejszych w Polsce. Najlepsze pod słońcem gołąbki robiły nasze babcie. Dzisiaj przypominamy tradycyjny przepis.
17.10.2024 16:47
Trudno oprzeć się tym kuszącym zawijańcom. Krucha kapusta oraz soczysty i zbity farsz to cechy charakterystyczne udanych gołąbków. Najlepsze gołąbki robiły rzecz jasna nasze babcie i ten aromat oraz smak pamięta wiele osób do dziś. Podobne danie możesz przygotować również dziś. Zobacz przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z przepisu babci. Najlepsze na świecie
W przepisie wśród składników znajdziesz bulion, w którym to duszone będą gołąbki. Jednak jednym z patentów stosowanych przez nasze babcie było duszenie gołąbków w wodzie z ogórków kiszonych. Możesz dodać go do wody lub bulionu i zalać taką mieszaniną gołąbki. Kruchość oraz głębię smaku, które uzyskasz dzięki tej metodzie, są nie do opisania.
Nasze babcie stawiały na prostotę, a w gołąbkach, którymi same zajadały się w swoich domach, rzadko kiedy było mięso. Z czasem dostęp do niego stawał się coraz dogodniejszy, więc i gołąbki można było urozmaicić mięsnym dodatkiem. Nie zmieniło to jednak faktu, że kapuściane zawijańce nadal stanowiły prosty przysmak. I właśnie w takiej wersji gołąbki uwielbiamy najbardziej. Zobacz przepis.
Gołąbki jak u babci. Przepis
Składniki:
- 700 g mielonej wieprzowiny,
- 100 g ryżu
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 biała lub włoska kapusta,
- 1,5 litra bulionu lub rosołu,
- 600 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka mąki.
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki papryki w proszku, pół łyżeczki tymianku.
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie ostudź.
- Surowe mielone mięso wymieszaj z innym ugotowanym ryżem, dodaj sól, pieprz, cebulę otartą na tarce na drobnym oczku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wymieszaj.
- Z kapusty wytnij głąb. Następnie główkę włóż do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, następnie przekręć kapustę i gotuj kolejne 5 minut. Następnie kapustę ostudź i obierz delikatnie z liści, z każdego liścia wytnij twardą cześć łodygi.
- Na każdy liść nałóż porcję mięsa wymieszanego z ryżem i zawijaj je jak krokiety.
- Dno naczynia wyłóż liśćmi kapusty, a następnie układaj w naczyniu ciasno gołąbki. Gołąbki zalej zagotowanym bulionem i duś 45-60 minut pod przykryciem (możesz przykryć je warstwą z liści kapusty, a następnie pokrywką). Kapusta powinna być krucha.
- Kiedy gołąbki będą gotowe, odlej pozostały wywar i połącz go z przecierem pomidorowym i mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wod.
- Sos dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotuj przez 10 minut bez przykrycia.
- Gotowy sos wlej do naczynia z gołąbkami i gotuj całość przez kilka minut, by gołąbki mogły przejść smakiem sosu.