PrzepisObiadWłaśnie takie gołąbki robiły nasze babcie. Ten smak wielu z nas pamięta do dziś

Właśnie takie gołąbki robiły nasze babcie. Ten smak wielu z nas pamięta do dziś

Mięso, ryż, cebula i obowiązkowo - kapusta. To składniki dania jednego z najpopularniejszych w Polsce. Najlepsze pod słońcem gołąbki robiły nasze babcie. Dzisiaj przypominamy tradycyjny przepis.

Gołąbki jak u babci
Gołąbki jak u babci
Źródło zdjęć: © Canva | jabiru

17.10.2024 16:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Trudno oprzeć się tym kuszącym zawijańcom. Krucha kapusta oraz soczysty i zbity farsz to cechy charakterystyczne udanych gołąbków. Najlepsze gołąbki robiły rzecz jasna nasze babcie i ten aromat oraz smak pamięta wiele osób do dziś. Podobne danie możesz przygotować również dziś. Zobacz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z przepisu babci. Najlepsze na świecie

W przepisie wśród składników znajdziesz bulion, w którym to duszone będą gołąbki. Jednak jednym z patentów stosowanych przez nasze babcie było duszenie gołąbków w wodzie z ogórków kiszonych. Możesz dodać go do wody lub bulionu i zalać taką mieszaniną gołąbki. Kruchość oraz głębię smaku, które uzyskasz dzięki tej metodzie, są nie do opisania.

Nasze babcie stawiały na prostotę, a w gołąbkach, którymi same zajadały się w swoich domach, rzadko kiedy było mięso. Z czasem dostęp do niego stawał się coraz dogodniejszy, więc i gołąbki można było urozmaicić mięsnym dodatkiem. Nie zmieniło to jednak faktu, że kapuściane zawijańce nadal stanowiły prosty przysmak. I właśnie w takiej wersji gołąbki uwielbiamy najbardziej. Zobacz przepis.

Gołąbki według przepisu babci
Gołąbki według przepisu babci © Canva | magraphics

Gołąbki jak u babci. Przepis

Składniki:

  • 700 g mielonej wieprzowiny,
  • 100 g ryżu
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 biała lub włoska kapusta,
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu,
  • 600 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki.
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki papryki w proszku, pół łyżeczki tymianku.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie ostudź.
  2. Surowe mielone mięso wymieszaj z innym ugotowanym ryżem, dodaj sól, pieprz, cebulę otartą na tarce na drobnym oczku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wymieszaj.
  3. Z kapusty wytnij głąb. Następnie główkę włóż do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, następnie przekręć kapustę i gotuj kolejne 5 minut. Następnie kapustę ostudź i obierz delikatnie z liści, z każdego liścia wytnij twardą cześć łodygi.
  4. Na każdy liść nałóż porcję mięsa wymieszanego z ryżem i zawijaj je jak krokiety.
  5. Dno naczynia wyłóż liśćmi kapusty, a następnie układaj w naczyniu ciasno gołąbki. Gołąbki zalej zagotowanym bulionem i duś 45-60 minut pod przykryciem (możesz przykryć je warstwą z liści kapusty, a następnie pokrywką). Kapusta powinna być krucha.
  6. Kiedy gołąbki będą gotowe, odlej pozostały wywar i połącz go z przecierem pomidorowym i mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wod.
  7. Sos dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotuj przez 10 minut bez przykrycia.
  8. Gotowy sos wlej do naczynia z gołąbkami i gotuj całość przez kilka minut, by gołąbki mogły przejść smakiem sosu.
gołąbkigołąbki domoweprzepis