Właśnie takie gołąbki robiły nasze babcie. Ten smak wielu z nas pamięta do dziś

Mięso, ryż, cebula i obowiązkowo - kapusta. To składniki dania jednego z najpopularniejszych w Polsce. Najlepsze pod słońcem gołąbki robiły nasze babcie. Dzisiaj przypominamy tradycyjny przepis.

Gołąbki jak u babciGołąbki jak u babci
Źródło zdjęć: © Canva | jabiru

Trudno oprzeć się tym kuszącym zawijańcom. Krucha kapusta oraz soczysty i zbity farsz to cechy charakterystyczne udanych gołąbków. Najlepsze gołąbki robiły rzecz jasna nasze babcie i ten aromat oraz smak pamięta wiele osób do dziś. Podobne danie możesz przygotować również dziś. Zobacz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretek kolczasty - grzyb, którego nie trzeba gotować

Gołąbki z przepisu babci. Najlepsze na świecie

W przepisie wśród składników znajdziesz bulion, w którym to duszone będą gołąbki. Jednak jednym z patentów stosowanych przez nasze babcie było duszenie gołąbków w wodzie z ogórków kiszonych. Możesz dodać go do wody lub bulionu i zalać taką mieszaniną gołąbki. Kruchość oraz głębię smaku, które uzyskasz dzięki tej metodzie, są nie do opisania.

Nasze babcie stawiały na prostotę, a w gołąbkach, którymi same zajadały się w swoich domach, rzadko kiedy było mięso. Z czasem dostęp do niego stawał się coraz dogodniejszy, więc i gołąbki można było urozmaicić mięsnym dodatkiem. Nie zmieniło to jednak faktu, że kapuściane zawijańce nadal stanowiły prosty przysmak. I właśnie w takiej wersji gołąbki uwielbiamy najbardziej. Zobacz przepis.

Gołąbki według przepisu babci
Gołąbki według przepisu babci © Canva | magraphics

Gołąbki jak u babci. Przepis

Składniki:

  • 700 g mielonej wieprzowiny,
  • 100 g ryżu
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 biała lub włoska kapusta,
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu,
  • 600 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki.
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki papryki w proszku, pół łyżeczki tymianku.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie ostudź.
  2. Surowe mielone mięso wymieszaj z innym ugotowanym ryżem, dodaj sól, pieprz, cebulę otartą na tarce na drobnym oczku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wymieszaj.
  3. Z kapusty wytnij głąb. Następnie główkę włóż do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, następnie przekręć kapustę i gotuj kolejne 5 minut. Następnie kapustę ostudź i obierz delikatnie z liści, z każdego liścia wytnij twardą cześć łodygi.
  4. Na każdy liść nałóż porcję mięsa wymieszanego z ryżem i zawijaj je jak krokiety.
  5. Dno naczynia wyłóż liśćmi kapusty, a następnie układaj w naczyniu ciasno gołąbki. Gołąbki zalej zagotowanym bulionem i duś 45-60 minut pod przykryciem (możesz przykryć je warstwą z liści kapusty, a następnie pokrywką). Kapusta powinna być krucha.
  6. Kiedy gołąbki będą gotowe, odlej pozostały wywar i połącz go z przecierem pomidorowym i mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wod.
  7. Sos dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotuj przez 10 minut bez przykrycia.
  8. Gotowy sos wlej do naczynia z gołąbkami i gotuj całość przez kilka minut, by gołąbki mogły przejść smakiem sosu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"