Babcia przeżegnała się na widok tych gołąbków. Po spróbowaniu od razu wzięła przepis
Gołąbki to klasyk polskiej kuchni, a wiele twierdzi, że kultowych dań nie powinno się ruszać. Jeśli jednak nie podzielasz tego zdania i lubisz kuchenne eksperymenty, wypróbuj przepis na wyjątkowe gołąbki.
06.10.2024 08:37
Na widok tych gołąbków babcia chwyciła się za głowę i pytała, co ja tym razem nawymyślałam w kuchni. Początkowo była bardzo sceptyczna, ale po spróbowaniu okazało się, że i seniorce rodu przypadły do gustu. Przepis wyróżnia się nie tylko samym farszem, w którym nie ma mięsa, a dodatkiem tempury, która dodaje chrupkości. Takie gołąbki zrobią furorę i sprawią, że wszyscy długo będą mówili o tym daniu. Uspokajam jednak, że w samych superlatywach, bo gołąbki w tempurze smakują naprawdę dobrze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest tempura?
W Polsce nie jest tak rozpoznawalna jak klasyczna panierka, ale miłośnicy dań kuchni azjatyckiej doskonale ją znają. Tempura to potrawa japońskiej kuchni, a właściwie sam sposób przygotowania, który polega na panierowaniu różnego rodzaju składników, takich jak owoce morza, warzywa, mięso czy grzyby, a następnie smażeniu ich w głębokim tłuszczu.
Ciasto do tempury jest bardzo lekkie i chrupiące, zazwyczaj przygotowywane na bazie mąki pszennej, wody i jajka, często z dodatkami przypraw. Otula ono cienką warstwą produkt, dodając mu chrupkości.
Gołąbki wegetariańskie w tempurze
W tempurze z dodatkiem przypraw zanurzyłam wegetariańskie gołąbki. Okazały się być tak smaczne, że ze stołu zniknęły szybciej niż te tradycyjne.
Składniki:
- 1 główka kapusty,
- 300 g ryżu,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 marchewka,
- 10 cm kawałek pora,
- 4 cm kawałek korzenia imbiru,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Tempura:
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sól i pieprz do smaku,
- woda (do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kapustę, aż liście będą miękkie. Zdejmij je i ostudź.
- Przygotuj farsz: podsmaż posiekane warzywa, dodaj ugotowany ryż i przyprawy.
- Nałóż farsz na liście kapusty i zwiń gołąbki.
- Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, podlej wodą lub bulionem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez około godzinę.
- Przejdź do tempury. W misce wymieszaj obie mąki, przyprawy i proszek do pieczenia.
- Stopniowo dodawaj wodę, mieszając do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji.
- Rozgrzej olej w głębokim garnku.
- Obtocz gołąbki w cieście do tempury i smaż na złoty kolor.
- Odsącz na papierowym ręczniku.
Podawaj gorące gołąbki w tempurze z ulubionym sosem, trochę jak takie polskie sajgonki. Smacznego!