Babcia przeżegnała się na widok tych gołąbków. Po spróbowaniu od razu wzięła przepis

Gołąbki to klasyk polskiej kuchni, a wiele twierdzi, że kultowych dań nie powinno się ruszać. Jeśli jednak nie podzielasz tego zdania i lubisz kuchenne eksperymenty, wypróbuj przepis na wyjątkowe gołąbki.

Nietypowe gołąbkiNietypowe gołąbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na widok tych gołąbków babcia chwyciła się za głowę i pytała, co ja tym razem nawymyślałam w kuchni. Początkowo była bardzo sceptyczna, ale po spróbowaniu okazało się, że i seniorce rodu przypadły do gustu. Przepis wyróżnia się nie tylko samym farszem, w którym nie ma mięsa, a dodatkiem tempury, która dodaje chrupkości. Takie gołąbki zrobią furorę i sprawią, że wszyscy długo będą mówili o tym daniu. Uspokajam jednak, że w samych superlatywach, bo gołąbki w tempurze smakują naprawdę dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Prawdziwa eksplozja smaków na talerzu

Czym jest tempura?

W Polsce nie jest tak rozpoznawalna jak klasyczna panierka, ale miłośnicy dań kuchni azjatyckiej doskonale ją znają. Tempura to potrawa japońskiej kuchni, a właściwie sam sposób przygotowania, który polega na panierowaniu różnego rodzaju składników, takich jak owoce morza, warzywa, mięso czy grzyby, a następnie smażeniu ich w głębokim tłuszczu.

Liście klonu w tempurze
Liście klonu w tempurze © Great Big Story, YouTube

Ciasto do tempury jest bardzo lekkie i chrupiące, zazwyczaj przygotowywane na bazie mąki pszennej, wody i jajka, często z dodatkami przypraw. Otula ono cienką warstwą produkt, dodając mu chrupkości.

Gołąbki wegetariańskie w tempurze

W tempurze z dodatkiem przypraw zanurzyłam wegetariańskie gołąbki. Okazały się być tak smaczne, że ze stołu zniknęły szybciej niż te tradycyjne.

Zawsze dodaję do gołąbków z młodej kapusty. Wszyscy dopytują o ten składnik
Gołąbki przed panierowaniem © Adobe Stock

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 300 g ryżu,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • 10 cm kawałek pora,
  • 4 cm kawałek korzenia imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Tempura:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda (do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kapustę, aż liście będą miękkie. Zdejmij je i ostudź.
  2. Przygotuj farsz: podsmaż posiekane warzywa, dodaj ugotowany ryż i przyprawy.
  3. Nałóż farsz na liście kapusty i zwiń gołąbki.
  4. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, podlej wodą lub bulionem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez około godzinę.
  5. Przejdź do tempury. W misce wymieszaj obie mąki, przyprawy i proszek do pieczenia.
  6. Stopniowo dodawaj wodę, mieszając do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji.
  7. Rozgrzej olej w głębokim garnku.
  8. Obtocz gołąbki w cieście do tempury i smaż na złoty kolor.
  9. Odsącz na papierowym ręczniku.

Podawaj gorące gołąbki w tempurze z ulubionym sosem, trochę jak takie polskie sajgonki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej