Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Spring rollsy to popularne azjatyckie przekąski z papieru ryżowego i farszu. Najczęściej spotkać je można z mięsem lub warzywami, ale w tym przepisie cienki papier skrywa kolorowe owoce. To pyszny przepis na nietypowy deser, który zachwyca wyglądem.

Spring rollsy z owocamiSpring rollsy z owocami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Nie bez powodu mówi się, że jemy również oczami. Pięknie podane dania wzmagają apetyt i cieszą nie tylko żołądek. Tak jest w przypadku owocowych spring rollsów. Pod cienkim papierem ryżowym skrywają się kolorowe owocowe i makaron ryżowy z delikatnym aromatem herbaty matcha. Słodki deser w azjatyckim wydaniu pokochasz od pierwszego kęsa.

Spring rollsy z owocami

W przeciwieństwie do tradycyjnych, tłustych sajgonek, ta wersja jest znacznie lżejsza i bardziej orzeźwiająca. Idealnie sprawdzi się na letni deser, tym bardziej że jej przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu.

Połączenie tradycyjnego azjatyckiego przysmaku z kolorowym trendem kulinarnym daje naprawdę smaczny efekt końcowy. Spring rollsy z owocami i matchą to propozycja dla osób, które szukają lekkiego i zdrowego deseru, a jednocześnie chcą zaskoczyć swoich gości oryginalnym połączeniem smaków i piękną prezentacją na talerzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Składniki:

  • 5 arkuszy papieru ryżowego, 
  • 100 g makaronu ryżowego, 
  • 2 łyżeczki matcha
  • 250 ml gorącej wody. 

Dodatki: 

  • truskawki,
  • borówki,
  • kiwi.

Sos: 

  • 100 g białej czekolady,
  • 100 g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp sproszkowaną zieloną herbatę matcha i wlej gorącą wodę. Dokładnie wymieszaj i dodaj makaron ryżowy. W tym przepisie najlepiej wykorzystać bardzo cienkie nitki, wstążki będą za grube do spring rollsów. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po makaron szklany. Mocz makaron do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Makaron ryżowy
Makaron ryżowy © Pyszności

Krok 2. Papier ryżowy namocz przez chwilę w wodzie i przełóż na drewnianą deskę. Na środku połóż pokrojone owoce. My stawiamy na duet truskawka-borówka oraz kiwi-borówka. Dodaj porcję makaronu i zawiń sajgonkę, zaginając do środka wszystkie brzegi. W filmie na początku przepisu możesz zobaczyć, jak to zrobić.

Sajgonki z owocami
Sajgonki z owocami © Pyszności

Krok 3. Gotowe sajgonki podaj z roztopionymi czekoladami, które służą jako dipy. Smacznego!

Spring rollsy z owocami
Spring rollsy z owocami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej