Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka
Spring rollsy to popularne azjatyckie przekąski z papieru ryżowego i farszu. Najczęściej spotkać je można z mięsem lub warzywami, ale w tym przepisie cienki papier skrywa kolorowe owoce. To pyszny przepis na nietypowy deser, który zachwyca wyglądem.
10.08.2024 06:16
Nie bez powodu mówi się, że jemy również oczami. Pięknie podane dania wzmagają apetyt i cieszą nie tylko żołądek. Tak jest w przypadku owocowych spring rollsów. Pod cienkim papierem ryżowym skrywają się kolorowe owocowe i makaron ryżowy z delikatnym aromatem herbaty matcha. Słodki deser w azjatyckim wydaniu pokochasz od pierwszego kęsa.
Spring rollsy z owocami
W przeciwieństwie do tradycyjnych, tłustych sajgonek, ta wersja jest znacznie lżejsza i bardziej orzeźwiająca. Idealnie sprawdzi się na letni deser, tym bardziej że jej przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu.
Połączenie tradycyjnego azjatyckiego przysmaku z kolorowym trendem kulinarnym daje naprawdę smaczny efekt końcowy. Spring rollsy z owocami i matchą to propozycja dla osób, które szukają lekkiego i zdrowego deseru, a jednocześnie chcą zaskoczyć swoich gości oryginalnym połączeniem smaków i piękną prezentacją na talerzu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 5 arkuszy papieru ryżowego,
- 100 g makaronu ryżowego,
- 2 łyżeczki matcha,
- 250 ml gorącej wody.
Dodatki:
- truskawki,
- borówki,
- kiwi.
Sos:
- 100 g białej czekolady,
- 100 g mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsyp sproszkowaną zieloną herbatę matcha i wlej gorącą wodę. Dokładnie wymieszaj i dodaj makaron ryżowy. W tym przepisie najlepiej wykorzystać bardzo cienkie nitki, wstążki będą za grube do spring rollsów. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po makaron szklany. Mocz makaron do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2. Papier ryżowy namocz przez chwilę w wodzie i przełóż na drewnianą deskę. Na środku połóż pokrojone owoce. My stawiamy na duet truskawka-borówka oraz kiwi-borówka. Dodaj porcję makaronu i zawiń sajgonkę, zaginając do środka wszystkie brzegi. W filmie na początku przepisu możesz zobaczyć, jak to zrobić.
Krok 3. Gotowe sajgonki podaj z roztopionymi czekoladami, które służą jako dipy. Smacznego!