PrzepisSłodkościCieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Spring rollsy z owocami
Spring rollsy z owocami
Źródło zdjęć: © Pyszności

10.08.2024 06:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Spring rollsy to popularne azjatyckie przekąski z papieru ryżowego i farszu. Najczęściej spotkać je można z mięsem lub warzywami, ale w tym przepisie cienki papier skrywa kolorowe owoce. To pyszny przepis na nietypowy deser, który zachwyca wyglądem.

Nie bez powodu mówi się, że jemy również oczami. Pięknie podane dania wzmagają apetyt i cieszą nie tylko żołądek. Tak jest w przypadku owocowych spring rollsów. Pod cienkim papierem ryżowym skrywają się kolorowe owocowe i makaron ryżowy z delikatnym aromatem herbaty matcha. Słodki deser w azjatyckim wydaniu pokochasz od pierwszego kęsa.

Spring rollsy z owocami

W przeciwieństwie do tradycyjnych, tłustych sajgonek, ta wersja jest znacznie lżejsza i bardziej orzeźwiająca. Idealnie sprawdzi się na letni deser, tym bardziej że jej przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu.

Połączenie tradycyjnego azjatyckiego przysmaku z kolorowym trendem kulinarnym daje naprawdę smaczny efekt końcowy. Spring rollsy z owocami i matchą to propozycja dla osób, które szukają lekkiego i zdrowego deseru, a jednocześnie chcą zaskoczyć swoich gości oryginalnym połączeniem smaków i piękną prezentacją na talerzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 5 arkuszy papieru ryżowego, 
  • 100 g makaronu ryżowego, 
  • 2 łyżeczki matcha
  • 250 ml gorącej wody. 

Dodatki: 

  • truskawki,
  • borówki,
  • kiwi.

Sos: 

  • 100 g białej czekolady,
  • 100 g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp sproszkowaną zieloną herbatę matcha i wlej gorącą wodę. Dokładnie wymieszaj i dodaj makaron ryżowy. W tym przepisie najlepiej wykorzystać bardzo cienkie nitki, wstążki będą za grube do spring rollsów. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po makaron szklany. Mocz makaron do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Makaron ryżowy
Makaron ryżowy© Pyszności

Krok 2. Papier ryżowy namocz przez chwilę w wodzie i przełóż na drewnianą deskę. Na środku połóż pokrojone owoce. My stawiamy na duet truskawka-borówka oraz kiwi-borówka. Dodaj porcję makaronu i zawiń sajgonkę, zaginając do środka wszystkie brzegi. W filmie na początku przepisu możesz zobaczyć, jak to zrobić.

Sajgonki z owocami
Sajgonki z owocami© Pyszności

Krok 3. Gotowe sajgonki podaj z roztopionymi czekoladami, które służą jako dipy. Smacznego!

Spring rollsy z owocami
Spring rollsy z owocami© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także