Konkurencja dla matchy. Nie zawiera kofeiny i ma delikatny smak

Zawiera 15 razy więcej potasu niż banany oraz 25 razy więcej żelaza niż szpinak. W sproszkowanej formie przypomina matchę, ale mimo podobieństw sporo różni te dwa produkty. Moringa, bo o tej roślinie mowa, to gatunek drzewa tropikalnego określanego mianem cudownego drzewa lub drzewa długiego życia.

Co wybrać: proszek moringa czy matchę?Co wybrać: proszek moringa czy matchę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Moringa zaliczana jest do superfoods, czyli grupy najzdrowszych produktów na świecie. Z dobrodziejstw moringi korzystać można, wykorzystując zarówno owoce, liście czy kwiaty, ziarna, jak i korę oraz korzenie (te mają smak podobny do chrzanu). Z liści, kwiatów i kory wytwarza się leki, a ziarna moringi służą do produkcji oleju wykorzystywanego w kuchni i kosmetyce. Z kolei proszek przypominający z wyglądu matchę wytwarzany jest z suszonych liści.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskakuję rodzinę pysznym chłodnikiem. Połączenie pomidorów i truskawek smakuje jak lato w szklance

Czym jest moringa?

Moringa jest bogata w składniki odżywcze, takie jak: beta-karoten, witamina C, witamina E, wapń, potas, żelazo, mangan, brom, chrom. Jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy, białka (zawiera go więcej niż soja), a także zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Można spotkać się ze stwierdzeniem, że jest to najbogatsza w składniki odżywcze roślina, jaką kiedykolwiek odkryto, niemniej nie ma wystarczających dowodów na to, by potwierdzić tę tezę.

Moringa ma właściwości przeciwwrzodowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwhiperglikemiczne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, a także usprawnia pracę układu pokarmowego – zwłaszcza jelita grubego. Od stuleci jest stosowana na całym świecie w leczeniu m.in. anemii, infekcji skóry czy zapalenia oskrzeli. Badania donoszą też, że proszek z liści moringi może regulować poziom cukru we krwi, a także redukować poziom "złego" cholesterolu.

Proszek moringa
Proszek moringa © Pixa

Matcha i moringa – porównanie

Matcha powstaje z liści rośliny Camellia sinensis, tej samej, z której wytwarza się herbatę białą, oolong czy czarną. Matcha jest sproszkowaną zieloną herbatą, ale pochodzącą z inaczej prowadzonych upraw. W porównaniu z klasyczną zieloną herbatą matcha bogatsza jest w antyoksydanty. Zawiera m.in. większe ilości kofeiny i L-teaniny.

Proszek moringa powstaje z liści drzewa zwanego moringą oleistą lub drzewem chrzanowym. Matcha i moringa pochodzą więc z różnych roślin, będą więc różnić się składem odżywczym i właściwościami. Matcha jest wybitnie bogata w antyoksydanty, moringa zaś zawiera więcej błonnika, białka, wapnia, żelaza, witaminy A, witaminy C i witaminy E. Warto wspomnieć też o tym, że moringa, w przeciwieństwie do matchy, nie zawiera kofeiny. Mimo to spożywanie moringi może pomóc zwalczyć uczucie ciągłego zmęczenia za sprawą obecnego w niej żelaza.

Z drugiej strony, jeśli ktoś potrzebuje mocniejszego uderzenia z rana, to matcha może spisać się lepiej niż kawa. Mimo że zawiera podobną ilość kofeiny do kawy, matcha nie powoduje zawrotów głowy ani niepokoju, gwarantuje też łagodniejszy wzrost energii bez gwałtownego spadku.

Natomiast jeśli chodzi o smak, to moringę charakteryzują subtelne, słodko-pikantne nuty, podczas gdy matcha ma trawiasty, słodko-gorzki smak z wyczuwalnymi orzechowymi nutami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje