Konkurencja dla matchy. Nie zawiera kofeiny i ma delikatny smak

Zawiera 15 razy więcej potasu niż banany oraz 25 razy więcej żelaza niż szpinak. W sproszkowanej formie przypomina matchę, ale mimo podobieństw sporo różni te dwa produkty. Moringa, bo o tej roślinie mowa, to gatunek drzewa tropikalnego określanego mianem cudownego drzewa lub drzewa długiego życia.

Co wybrać: proszek moringa czy matchę?
Co wybrać: proszek moringa czy matchę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.07.2024 13:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Moringa zaliczana jest do superfoods, czyli grupy najzdrowszych produktów na świecie. Z dobrodziejstw moringi korzystać można, wykorzystując zarówno owoce, liście czy kwiaty, ziarna, jak i korę oraz korzenie (te mają smak podobny do chrzanu). Z liści, kwiatów i kory wytwarza się leki, a ziarna moringi służą do produkcji oleju wykorzystywanego w kuchni i kosmetyce. Z kolei proszek przypominający z wyglądu matchę wytwarzany jest z suszonych liści.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest moringa?

Moringa jest bogata w składniki odżywcze, takie jak: beta-karoten, witamina C, witamina E, wapń, potas, żelazo, mangan, brom, chrom. Jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy, białka (zawiera go więcej niż soja), a także zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Można spotkać się ze stwierdzeniem, że jest to najbogatsza w składniki odżywcze roślina, jaką kiedykolwiek odkryto, niemniej nie ma wystarczających dowodów na to, by potwierdzić tę tezę.

Moringa ma właściwości przeciwwrzodowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwhiperglikemiczne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, a także usprawnia pracę układu pokarmowego – zwłaszcza jelita grubego. Od stuleci jest stosowana na całym świecie w leczeniu m.in. anemii, infekcji skóry czy zapalenia oskrzeli. Badania donoszą też, że proszek z liści moringi może regulować poziom cukru we krwi, a także redukować poziom "złego" cholesterolu.

Proszek moringa
Proszek moringa© Pixa

Matcha i moringa – porównanie

Matcha powstaje z liści rośliny Camellia sinensis, tej samej, z której wytwarza się herbatę białą, oolong czy czarną. Matcha jest sproszkowaną zieloną herbatą, ale pochodzącą z inaczej prowadzonych upraw. W porównaniu z klasyczną zieloną herbatą matcha bogatsza jest w antyoksydanty. Zawiera m.in. większe ilości kofeiny i L-teaniny.

Proszek moringa powstaje z liści drzewa zwanego moringą oleistą lub drzewem chrzanowym. Matcha i moringa pochodzą więc z różnych roślin, będą więc różnić się składem odżywczym i właściwościami. Matcha jest wybitnie bogata w antyoksydanty, moringa zaś zawiera więcej błonnika, białka, wapnia, żelaza, witaminy A, witaminy C i witaminy E. Warto wspomnieć też o tym, że moringa, w przeciwieństwie do matchy, nie zawiera kofeiny. Mimo to spożywanie moringi może pomóc zwalczyć uczucie ciągłego zmęczenia za sprawą obecnego w niej żelaza.

Z drugiej strony, jeśli ktoś potrzebuje mocniejszego uderzenia z rana, to matcha może spisać się lepiej niż kawa. Mimo że zawiera podobną ilość kofeiny do kawy, matcha nie powoduje zawrotów głowy ani niepokoju, gwarantuje też łagodniejszy wzrost energii bez gwałtownego spadku.

Natomiast jeśli chodzi o smak, to moringę charakteryzują subtelne, słodko-pikantne nuty, podczas gdy matcha ma trawiasty, słodko-gorzki smak z wyczuwalnymi orzechowymi nutami.