Ten deser sprawi, że poczujesz się, jakbyś odwiedził Japonię. Zielony sernik podbije twoje kubki smakowe
A gdyby tak urządzić sobie w domu małą... Japonię? Prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni przypłynął do nas przepis na pyszny sernik o smaku matchy. O wiele lepszy niż te, których do tej pory próbowaliśmy w restauracjach!
16.07.2024 09:00
Polacy pokochali kuchnię japońską z kilku względów. Wyjątkowy smak tamtejszych potraw, ich egotyczność i ekskluzywność to jedno; drugie to kwestie zdrowotne, z których kuchnia kraju samurajów słynie jak żadna inna. Z tego powodu coraz chętniej sięgamy po japońskie produkty spożywcze, których właściwości prozdrowotne są wręcz niebywałe. W tym kontekście zwykle wymienia się glony wakame, fasolki edamame, pastę miso i sproszkowaną, zieloną herbatę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To właśnie na tym ostatnim przykładzie, czyli matchy, chcemy się dzisiaj skupić. Kiedy okryliśmy, jak doskonały wpływ na ludzkie zdrowie ma ten produkt spożywczy, od razu nabraliśmy większej ochoty do tworzenia różnych przysmaków z jego udziałem. Klasycznym przykładem jest oczywiście sernik o smaku matchy — wyjątkowa propozycja dla każdego fana zarówno wypieków, jak i oryginalnego smaku i zdrowia.
Wcielenie tego przepisu w życie to nic trudnego, a według nas stanowi on wspaniałą odmianę dla klasycznego, znanego nam doskonale sernika. Przygotuj to smaczne ciasto na następną rodzinną nasiadówkę i obserwuj, jak zajadają się nim członkowie twojej rodziny. Aż miło będzie popatrzeć!
Sernik matcha
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników,
- 70 g masła.
Masa serowa:
- 500 g zmielonego twarogu sernikowego,
- 200 g serka mascarpone,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki matchy,
- 1/4 szklanki śmietany kremówki,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokrusz i wymieszaj ze stopionym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy (oczywiście z papierem do pieczenia).
- Za pomocą miksera połącz twaróg sernikowy, serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i cukier. Następnie dodaj do masy jajka ubite ze szczyptą soli.
- Matchę rozpuść w śmietance. Gdy utworzą jednolitą całość, wlej ją do ciasta i wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę wlej na spód sernika. Piecz 50-60 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku. Studź w wyłączonym urządzeniu z otwartymi drzwiczkami. Po wystygnięciu przełóż na całą noc do lodówki i gotowe. Smacznego!