PoradyPierogi odgrzewam tylko w ten sposób. Wychodzą chrupiące i złociste

Pierogi odgrzewam tylko w ten sposób. Wychodzą chrupiące i złociste

Pierogi to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. Ich smak jest niepowtarzalny, a sposób przygotowania różnorodny. Wśród Polaków zdecydowanie największą popularnością cieszy się metoda odgrzewania pierogów na patelni. To właśnie złocista, chrupiąca skórka i aksamitny farsz to jest to, co kochamy w pierogach najbardziej. Można by nawet zaryzykować stwierdzenie, że entuzjastów świeżo ugotowanych pierogów jest znacznie mniej, niż tych, którzy z prawdziwą rozkoszą konsumują pierogi smażone.

Jak odsmażyć pierogi, by były złociste i chrupiące?
Jak odsmażyć pierogi, by były złociste i chrupiące?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.07.2024 14:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jestem zwolenniczką chrupiących pierogów, więc zazwyczaj stawiam na odgrzewanie ich na patelni. To, co prawda, nie najzdrowsze rozwiązanie, ale pierogi jadam tak rzadko, że pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa, odsmażając je na złoty kolor. Zobacz, jak się za to zabrać, żeby pierogi nie przywierały do patelni, a były chrupiące i złociste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak odsmażać pierogi, żeby nie przywierały?

Jedną z moich ulubionych metod na odgrzewanie pierogów jest ich odsmażenie (oczywiście mowa o pierogach niezamarzniętych). Zanim jednak wylądują na patelni, wyjmuję je z lodówki i odstawiam na 30 minut, by nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu ciasto w temperaturze pokojowej ładniej się zrumieni, pozostając jednocześnie miękkie, a farsz na pewno zdąży się odpowiednio ogrzać.

Kolejna ważna zasada to wrzucanie pierogów na mocno rozgrzany tłuszcz. W przeciwnym razie ciasto może przywierać do patelni, a także nasiąkać niepotrzebnie olejem czy masłem. A będąc przy temacie tłuszczu, polecam odsmażać pierogi na oleju rzepakowym. To uniwersalne rozwiązanie, sam olej ma neutralny smak i nada naszym pierogom chrupiącej i złocistej skórki. Dobrym rozwiązaniem będzie również masło klarowane. Ten produkt wybieram częściej, odsmażając pierogi na słodko, gdyż nabierają przyjemnego maślanego posmaku.

Wiele osób przepada za odsmażanymi pierogami
Wiele osób przepada za odsmażanymi pierogami © Pixabay

Jak odgrzać pierogi bez użycia tłuszczu?

Jeśli zależy ci na ograniczeniu smażonych dań w diecie, pierogi możesz odgrzać na patelni bez użycia tłuszczu. Wystarczy dodać kilka łyżek wrzącej wody i przykryć pierogi pokrywką. Po kilku minutach będą one ciepłe i gotowe do spożycia.

Inną metodą odgrzewania pierogów jest mikrofalówka. Warto pamiętać jednak, że ciasto po wyjęciu z urządzenia może stać się twarde, suche i gumowate. Istnieje jednak na to sposób. Jeżeli koniecznie chcemy odgrzać pierogi w mikrofalówce, na każdym pierogu powinniśmy odrobinę masła i nakryć naczynie. Po minucie na najwyższej mocy pierogi będą gotowe do jedzenia.

Ostatnią z metod odgrzewania pierogów jest garnek z wrzątkiem. Chcąc zachować miękkość i sprężystość ciasta, konieczne jest wrzucenie pierogów na wrzątek na dosłownie minutę. Jeżeli będziemy pamiętać o tym, by pierogi przed zanurzeniem we wrzątku ocieplić do temperatury pokojowej, to zdecydowanie jest to wystarczający czas. Pierogi będą smakować jak te świeżo ulepione.