PrzepisSłodkościBiorę borówki i mieszam z twarogiem. Pyszne bomby z talerzy znikają w okamgnieniu

Biorę borówki i mieszam z twarogiem. Pyszne bomby z talerzy znikają w okamgnieniu

Bomby borówkowe
Bomby borówkowe
Źródło zdjęć: © Canva | aizram18

04.08.2024 15:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Borówkowe bomby mają jedną poważną wadę - zdecydowanie za szybko znikają z talerzy. Deser ten nie tylko rozpieszcza podniebienia, ale jest też sposobem na przemycenie do diety najmłodszych twarogu i owoców. Wypróbuj, a na jednym razie się nie skończy.

Przygotuj borówkowe bomby na popołudniową przekąskę, a bliscy oszaleją z zachwytu. To bardzo prosty do przygotowania deser, a potrafi tak zaczarować, jakby przygotował go szef kuchni z najlepszej restauracji. A wystarczy borówki wymieszać z twarogiem i ubitą kremówką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Borówkowe bomby. Idealny deser na lato z sezonowych owoców

Borówkowe bomby, poza smakiem sezonowych owoców, kryją w sobie mieszaninę kremowej i puszystej śmietanki oraz delikatność twarogu. Można powiedzieć, że są deserem lodowym, bo jada się je po zamrożeniu. To najtrudniejsza część przyrządzania borówkowych bomb - czekanie, aż gotowe będzie można wyjąć z zamrażalnika.

Borówkowe bomby możesz przygotować z dowolnymi dodatkami. Zamiast borówek wybierz inne owoce, np. maliny lub morele, a do obtoczenia niech posłużą zmielone orzechy. Opcji jest naprawdę wiele. Dobrze jest też zaopatrzyć się w foremkę silikonową, która posiada wgłębienia w kształcie półkul. Dzięki temu na talerzach będą mogły pojawić się bomby o idealnym, gładkim kształcie.

Borówkowe bomby
Borówkowe bomby© Canva | etorres69

Borówkowe bomby. Przepis

Składniki:

  • 250 g borówek amerykańskich,
  • 100 g cukru,
  • 450 g twarogu,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki mielonych migdałów lub kokosowych wiórków.

Przygotowanie:

  1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem połowy cukru pudru.
  2. Umyte i osuszone borówki zblenduj z dodatkiem drugiej połowy cukru i twarogiem.
  3. Ubitą śmietanę dodaj do masy borówkowej. Delikatnie wymieszaj całość.
  4. Przygotuj silikonową formę. Wysmaruj każde wgłębienie miodem i posyp wiórkami lub mielonymi migdałami.
  5. Przygotowany krem przełóż do formy i przykryj folią spożywczą. Całość wstaw do zamrażalnika na minimum 5 godzin.


Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także