Biorę borówki i mieszam z twarogiem. Pyszne bomby z talerzy znikają w okamgnieniu
Borówkowe bomby mają jedną poważną wadę - zdecydowanie za szybko znikają z talerzy. Deser ten nie tylko rozpieszcza podniebienia, ale jest też sposobem na przemycenie do diety najmłodszych twarogu i owoców. Wypróbuj, a na jednym razie się nie skończy.
04.08.2024 15:24
Przygotuj borówkowe bomby na popołudniową przekąskę, a bliscy oszaleją z zachwytu. To bardzo prosty do przygotowania deser, a potrafi tak zaczarować, jakby przygotował go szef kuchni z najlepszej restauracji. A wystarczy borówki wymieszać z twarogiem i ubitą kremówką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Borówkowe bomby. Idealny deser na lato z sezonowych owoców
Borówkowe bomby, poza smakiem sezonowych owoców, kryją w sobie mieszaninę kremowej i puszystej śmietanki oraz delikatność twarogu. Można powiedzieć, że są deserem lodowym, bo jada się je po zamrożeniu. To najtrudniejsza część przyrządzania borówkowych bomb - czekanie, aż gotowe będzie można wyjąć z zamrażalnika.
Borówkowe bomby możesz przygotować z dowolnymi dodatkami. Zamiast borówek wybierz inne owoce, np. maliny lub morele, a do obtoczenia niech posłużą zmielone orzechy. Opcji jest naprawdę wiele. Dobrze jest też zaopatrzyć się w foremkę silikonową, która posiada wgłębienia w kształcie półkul. Dzięki temu na talerzach będą mogły pojawić się bomby o idealnym, gładkim kształcie.
Borówkowe bomby. Przepis
Składniki:
- 250 g borówek amerykańskich,
- 100 g cukru,
- 450 g twarogu,
- 300 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki mielonych migdałów lub kokosowych wiórków.
Przygotowanie:
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem połowy cukru pudru.
- Umyte i osuszone borówki zblenduj z dodatkiem drugiej połowy cukru i twarogiem.
- Ubitą śmietanę dodaj do masy borówkowej. Delikatnie wymieszaj całość.
- Przygotuj silikonową formę. Wysmaruj każde wgłębienie miodem i posyp wiórkami lub mielonymi migdałami.
- Przygotowany krem przełóż do formy i przykryj folią spożywczą. Całość wstaw do zamrażalnika na minimum 5 godzin.