Racuchów nie musisz smażyć w głębokim tłuszczu. Inny sposób sprawi, że będą pyszne, puszyste i zdrowsze

Racuchy to jedno z dań, które wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Smażyły je nasze babcie i mamy, ale my przygotowujemy je nieco inaczej. Takimi plackami zajadać się można bez wyrzutów sumienia.

Racuchy z jabłkami - PysznościRacuchy z jabłkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Racuchy świetnie sprawdzą się na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie. Okraszone cukrem pudrem lub w wersji dietetycznej erytrytolem są smakiem, któremu nie sposób się oprzeć. Niestety często ociekają one tłuszczem, co wrażliwe żołądki doprowadza do nieprzyjemnych dolegliwości. Jest jednak proste rozwiązanie tego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Racuchy z piekarnika

Jeżeli marzysz o puszystych, aromatycznych racuszkach, ale jednocześnie chcesz unikać smażenia w tłuszczu, to mam rozwiązanie. Zapomnij o tradycyjnym smażeniu na patelni - nadszedł czas na nowy sposób. Pieczenie w piekarniku to rozwiązanie, które pokochasz od razu. Nic nie pryska, nie ma bałaganu, a na dodatek jest lekko i zdrowo.

Racuchy drożdżowe - Pyszności
Racuchy drożdżowe - Pyszności © Canva | peredniankina

Przygotowanie ciasta na racuchy jest szybkie, a pieczenie trwa około 25 minut. Po tym czasie możesz delektować się smakiem dzieciństwa w odchudzonej wersji. Dzięki pieczeniu w piekarniku racuchy stają się puszyste i delikatne, idealne do podawania z ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce, cukier puder, miód czy bita śmietana.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 1 jabłko,
  • 1 gruszka,
  • odrobina oleju,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz wszystkie składniki i odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  2. Następnie nakładaj porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 25 minut.
  4. Gotowe racuszki posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Racuchy jabłkowe można przygotować w wersji fit
Racuchy jabłkowe można przygotować w wersji fit © Adobe Stock | noirchocolate

Możesz dodać do ciasta inne owoce, na przykład banany, borówki czy truskawki. Sprawdzą się również suszone owoce, jak żurawina czy rodzynki. Przepis to baza, z którą śmiało możesz eksperymentować. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯