Kroję ogórki na plasterki i robię specjalną zalewę. Każdy się bije o ostatni słoiczek
Mizeria jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do obiadu. Choć zazwyczaj kojarzymy ją z soczystymi, świeżymi ogórkami, to jej wersja w słoiku z pewnością zadowoli wszystkich miłośników domowych przetworów i chrupiących warzyw.
30.07.2024 19:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mizeria z dodatkiem świeżego, aromatycznego kopru oraz naturalnego jogurtu to doskonała propozycja na letnie dni. Często po nią sięgam, ponieważ jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a sama sałatka jest smaczna, lekka i orzeźwiająca. Zimą natomiast stawiam na mizerię ze słoika. Również jej nie brakuje walorów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mizeria do słoików. Idealny dodatek do potraw zimą
Zimą, kiedy tęsknota za smakiem świeżych warzyw staje się nie do zniesienia, chętnie korzystam z moich domowych przetworów. Mimo że większość produktów jest dostępna przez cały rok, to ich smak często nie jest tak intensywny i nie smakują tak dobrze, jak te sezonowe. Od kiedy zaczęłam przygotowywać mizerię w słoikach na zimę, moja rodzina zdecydowanie nie narzeka i chętnie sięga po ten warzywny dodatek do obiadu. Warto więc wykorzystać sezon ogórkowy i obok kiszonych czy sałatki szwedzkiej postawić słoik z plasterkami w delikatnej marynacie.
Przygotowanie tych słoików nie wymaga użycia octu. Sama sól doskonale sprawdza się w roli konserwantu. Dzięki temu mizeria ze słoików przypadnie do gustu również tym, którzy nie przepadają za mocnymi smakami. Ten przepis jest w mojej rodzinie od wielu lat, a moja babcia co roku robi zapas słoiczków z ogórkami w soli. Przygotowane w ten sposób warzywa zachowują swój smak i smakują niemal jak prosto ze zbiorów. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż kupowanie ogórków szklarniowych w czasie zimy.
Mizeria do słoików na zimę. Przepis
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 4 łyżki stołowe soli,
- 2 stołowe łyżki cukru,
- 8 łyże octu np. winnego,
- pęczek świeżego koperku,
Przygotowanie:
- Ogórki obierz i pokrój w plastry. Plastry nie powinny być zbyt cienkie.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godziny, by ogórki puściły wodę.
- Do wyparzonych słoików przełóż ogórki, delikatnie je ugnieć. Następnie zalej ogórki powstałą zalewą, tak, by zalewa pokrywała zawartość słoików.
- Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut od zagotowania wody.
- Następnie odstaw słoiki do góry dnem na 24 godziny, by ostygły.
- Przechowuj w zaciemnionym miejscu.
- Ogórki wystarczy odcedzić i wymieszać z jogurtem, chcąc uzyskać pyszną i chrupiącą mizerię zimą.