Omlet z samych jajek to nuda. Z tymi składnikami jest zdrowszy i syci na dłużej

Jesz jajka na śniadanie? Ja też! Być może jednak spotkał cię ten sam problem, co mnie. Kulinarna rutyna to w końcu zabójstwo na apetycie, a o jakość pierwszego posiłku w ciągu dnia trzeba dbać. To dlatego pożegnałem się już ze zwykłym omletem. Teraz robię tylko taki – z dwoma nietypowymi dodatkami.

Omlet ze szpinakiem i serem fetą. Idealny na śniadanieOmlet ze szpinakiem i serem fetą. Idealny na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iuliia Lototska

O praktycznej stronie spożywania jajek na śniadanie warto regularnie przypominać. Dietetycy są w tej kwestii w miarę zgodni, i chociaż istnieje kilka odmiennych poglądów na temat tego, jak wiele jajek w tygodniu można jeść, to raczej nikt nie podważa faktu, że są one jednym z najlepszych wyborów na poranny posiłek. Warto też co jakiś czas pokombinować trochę przy przepisach na śniadaniowe klasyki. Ja na przykład w pewnym momencie uznałem, że zwykły omlet już mi się po prostu znudził. Trzeba było zakasać rękawy i włączyć tryb kulinarnej kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Chociaż istnieje wiele przepisów na omlety "inaczej", to jeszcze żaden nie przemówił do mnie tak, jak ten uwzględniający w recepturze szpinak i ser feta. Te dwa składniki wprost idealnie komponują się z jajkami, dodając im nie tylko smaku, ale i apetycznej konsystencji. Do takiego omleta skrajam jeszcze kilka pomidorów i z czystym sumieniem uznaję, że moje śniadanie osiągnęło optymalny poziom pożywności. Warto też wspomnieć o praktycznej stronie tego kuchennego wynalazku – omlet ze szpinakiem i fetą przygotowuję dosłownie w kilka chwil, dzięki czemu wyrabiam się z całą resztą porannych obowiązków. Podniebienie – zadowolone. Dietetyczne wartości – utrzymane. Rodzina – najedzona. Czy może być lepiej?

Omlet ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 2 jajka, garść świeżego szpinaku,
  • 20-30 g sera feta,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • ½ awokado (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do naczynia, dodaję przyprawy i mleko. Kilka chwil ubijam widelcem; to krótki zabieg, a dzięki niemu omlet będzie bardziej puszysty.
  2. Oddzielnie, na patelni podsmażam szpinak. Doprawiam go solą (można też dodać odrobinę gałki muszkatołowej – świetnie komponuje się z tym warzywem).
  3. Następnie przekładam do miski i mieszam z posiekanym szczypiorkiem, pokrojonym w kostkę awokado i pokruszoną fetą.
  4. Na drugiej patelni rozgrzewam trochę masła i wylewam masę jajeczną.
  5. Gdy omlet zetnie się od spodu, na jego połowę wykładam mieszankę fety, szpinaku i awokado. Przykrywam ten "farsz" drugą połową omleta, smażę jeszcze 30 sekund i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny