PrzepisŚniadanieOmlet z samych jajek to nuda. Z tymi składnikami jest zdrowszy i syci na dłużej

Omlet z samych jajek to nuda. Z tymi składnikami jest zdrowszy i syci na dłużej

Omlet ze szpinakiem i serem fetą. Idealny na śniadanie
Omlet ze szpinakiem i serem fetą. Idealny na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iuliia Lototska

06.10.2024 06:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesz jajka na śniadanie? Ja też! Być może jednak spotkał cię ten sam problem, co mnie. Kulinarna rutyna to w końcu zabójstwo na apetycie, a o jakość pierwszego posiłku w ciągu dnia trzeba dbać. To dlatego pożegnałem się już ze zwykłym omletem. Teraz robię tylko taki – z dwoma nietypowymi dodatkami.

O praktycznej stronie spożywania jajek na śniadanie warto regularnie przypominać. Dietetycy są w tej kwestii w miarę zgodni, i chociaż istnieje kilka odmiennych poglądów na temat tego, jak wiele jajek w tygodniu można jeść, to raczej nikt nie podważa faktu, że są one jednym z najlepszych wyborów na poranny posiłek. Warto też co jakiś czas pokombinować trochę przy przepisach na śniadaniowe klasyki. Ja na przykład w pewnym momencie uznałem, że zwykły omlet już mi się po prostu znudził. Trzeba było zakasać rękawy i włączyć tryb kulinarnej kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chociaż istnieje wiele przepisów na omlety "inaczej", to jeszcze żaden nie przemówił do mnie tak, jak ten uwzględniający w recepturze szpinak i ser feta. Te dwa składniki wprost idealnie komponują się z jajkami, dodając im nie tylko smaku, ale i apetycznej konsystencji. Do takiego omleta skrajam jeszcze kilka pomidorów i z czystym sumieniem uznaję, że moje śniadanie osiągnęło optymalny poziom pożywności. Warto też wspomnieć o praktycznej stronie tego kuchennego wynalazku – omlet ze szpinakiem i fetą przygotowuję dosłownie w kilka chwil, dzięki czemu wyrabiam się z całą resztą porannych obowiązków. Podniebienie – zadowolone. Dietetyczne wartości – utrzymane. Rodzina – najedzona. Czy może być lepiej?

Omlet ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 2 jajka, garść świeżego szpinaku,
  • 20-30 g sera feta,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • ½ awokado (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do naczynia, dodaję przyprawy i mleko. Kilka chwil ubijam widelcem; to krótki zabieg, a dzięki niemu omlet będzie bardziej puszysty.
  2. Oddzielnie, na patelni podsmażam szpinak. Doprawiam go solą (można też dodać odrobinę gałki muszkatołowej – świetnie komponuje się z tym warzywem).
  3. Następnie przekładam do miski i mieszam z posiekanym szczypiorkiem, pokrojonym w kostkę awokado i pokruszoną fetą.
  4. Na drugiej patelni rozgrzewam trochę masła i wylewam masę jajeczną.
  5. Gdy omlet zetnie się od spodu, na jego połowę wykładam mieszankę fety, szpinaku i awokado. Przykrywam ten "farsz" drugą połową omleta, smażę jeszcze 30 sekund i gotowe. Smacznego!
omletśniadanieprzepis