Omlet z samych jajek to nuda. Z tymi składnikami jest zdrowszy i syci na dłużej

Jesz jajka na śniadanie? Ja też! Być może jednak spotkał cię ten sam problem, co mnie. Kulinarna rutyna to w końcu zabójstwo na apetycie, a o jakość pierwszego posiłku w ciągu dnia trzeba dbać. To dlatego pożegnałem się już ze zwykłym omletem. Teraz robię tylko taki – z dwoma nietypowymi dodatkami.

Omlet ze szpinakiem i serem fetą. Idealny na śniadanieOmlet ze szpinakiem i serem fetą. Idealny na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iuliia Lototska

O praktycznej stronie spożywania jajek na śniadanie warto regularnie przypominać. Dietetycy są w tej kwestii w miarę zgodni, i chociaż istnieje kilka odmiennych poglądów na temat tego, jak wiele jajek w tygodniu można jeść, to raczej nikt nie podważa faktu, że są one jednym z najlepszych wyborów na poranny posiłek. Warto też co jakiś czas pokombinować trochę przy przepisach na śniadaniowe klasyki. Ja na przykład w pewnym momencie uznałem, że zwykły omlet już mi się po prostu znudził. Trzeba było zakasać rękawy i włączyć tryb kulinarnej kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Chociaż istnieje wiele przepisów na omlety "inaczej", to jeszcze żaden nie przemówił do mnie tak, jak ten uwzględniający w recepturze szpinak i ser feta. Te dwa składniki wprost idealnie komponują się z jajkami, dodając im nie tylko smaku, ale i apetycznej konsystencji. Do takiego omleta skrajam jeszcze kilka pomidorów i z czystym sumieniem uznaję, że moje śniadanie osiągnęło optymalny poziom pożywności. Warto też wspomnieć o praktycznej stronie tego kuchennego wynalazku – omlet ze szpinakiem i fetą przygotowuję dosłownie w kilka chwil, dzięki czemu wyrabiam się z całą resztą porannych obowiązków. Podniebienie – zadowolone. Dietetyczne wartości – utrzymane. Rodzina – najedzona. Czy może być lepiej?

Omlet ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 2 jajka, garść świeżego szpinaku,
  • 20-30 g sera feta,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • ½ awokado (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do naczynia, dodaję przyprawy i mleko. Kilka chwil ubijam widelcem; to krótki zabieg, a dzięki niemu omlet będzie bardziej puszysty.
  2. Oddzielnie, na patelni podsmażam szpinak. Doprawiam go solą (można też dodać odrobinę gałki muszkatołowej – świetnie komponuje się z tym warzywem).
  3. Następnie przekładam do miski i mieszam z posiekanym szczypiorkiem, pokrojonym w kostkę awokado i pokruszoną fetą.
  4. Na drugiej patelni rozgrzewam trochę masła i wylewam masę jajeczną.
  5. Gdy omlet zetnie się od spodu, na jego połowę wykładam mieszankę fety, szpinaku i awokado. Przykrywam ten "farsz" drugą połową omleta, smażę jeszcze 30 sekund i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej