Wystrzegaj się tych prostych błędów. Inaczej twoja jajecznica będzie sucha jak wiór

Lekka, puszysta i pozbawiona przesuszonych kawałków jajecznica to doskonały początek dnia. Z pewnością większość ma swój sprawdzony sposób na smażenie jajek, jednak niekiedy nieświadomie popełniamy błędy, które niweczą wszelkie starania. Koniecznie sprawdź, czego nie robić, smażąc jajecznicę.

Jajecznica idealna - jakich błędów nie popełniać? Jajecznica idealna - jakich błędów nie popełniać?
Źródło zdjęć: © Canva | Tatiana Volgutova

Czy solo, czy z cebulką, pomidorami czy boczkiem - jakkolwiek podana, ważne, by nie była wysuszona na wiór (chyba że ktoś rzeczywiście ma takie preferencje). Lekkość i puszystość zapewni jajkom znajomość kilku zasad dotyczących smażenia jajecznicy. Sprawdź i zastosuj u siebie w kuchni, a zobaczysz efekty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Jak zrobić dobrą jajecznicę? Nie popełniaj tych błędów

Po pierwsze zadbaj o to, by jajka były przechowywane w odpowiedni sposób. Wiele osób uważa, że dobrym miejscem na ten produkt będą drzwi lodówki. To jednak błędne przekonanie. Zmienność temperatury tam panującej przyspiesza psucie się jajek. Wytłaczanki najlepiej jest trzymać na środkowej półce, gdzie będą miały zapewnioną stałą temperaturę.

Smażenie większości produktów wymaga rozgrzania patelni i tłuszczu, ale jajka wyjątkowo tego nie tolerują. Wlewając masę jajeczną na gorącą patelnię, sprawisz, że zetną się zbyt szybko, przez co jajecznica będzie sucha. Zamiast tego powinieneś wlać ubite jajka na zimną patelnię z kawałkiem masła. Powolne podgrzewanie sprawi, że jajecznica będzie kremowa i puszysta.

Jak zrobić idealną jajecznicę?
Jak zrobić idealną jajecznicę? © Canva | MSPhotographic

Przez te błędy twoja jajecznica nie jest smaczna. Wystrzegaj się ich

Wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię, zwłaszcza już rozgrzaną, to błąd, który może skutkować niejednorodną konsystencją. Jajka należy wbić najpierw do miski, dokładnie je roztrzepać i na końcu przelać na patelnię. Niektórzy szefowie kuchni rekomendują nawet użycie blendera ręcznego, aby masa była bardziej puszysta.

Dodajesz sól do jajek po ich wbiciu do miski? To kolejny błąd. Większość z nas robi to automatycznie, ale solenie jajek przed smażeniem powoduje, że jajecznica staje się wodnista i mniej smaczna. Najlepiej doprawić jajka na samym końcu, po przełożeniu dania na talerz.

Kontynuujesz smażenie jajecznicy, gdy jajka jeszcze nie są całkowicie ścięte? To błąd, który utrudnia wyczucie odpowiedniego momentu zakończenia smażenia. Aby uzyskać kremową, wilgotną i puszystą konsystencję, należy zdjąć patelnię z ognia, gdy masa jest jeszcze lekko rzadka. Ciepło z rozgrzanej patelni sprawi, że po minucie jajecznica będzie idealna i nie przesuszy się.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie