PoradyWystrzegaj się tych prostych błędów. Inaczej twoja jajecznica będzie sucha jak wiór

Wystrzegaj się tych prostych błędów. Inaczej twoja jajecznica będzie sucha jak wiór

Jajecznica idealna - jakich błędów nie popełniać?
Jajecznica idealna - jakich błędów nie popełniać?
Źródło zdjęć: © Canva | Tatiana Volgutova

01.10.2024 08:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lekka, puszysta i pozbawiona przesuszonych kawałków jajecznica to doskonały początek dnia. Z pewnością większość ma swój sprawdzony sposób na smażenie jajek, jednak niekiedy nieświadomie popełniamy błędy, które niweczą wszelkie starania. Koniecznie sprawdź, czego nie robić, smażąc jajecznicę.

Czy solo, czy z cebulką, pomidorami czy boczkiem - jakkolwiek podana, ważne, by nie była wysuszona na wiór (chyba że ktoś rzeczywiście ma takie preferencje). Lekkość i puszystość zapewni jajkom znajomość kilku zasad dotyczących smażenia jajecznicy. Sprawdź i zastosuj u siebie w kuchni, a zobaczysz efekty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobrą jajecznicę? Nie popełniaj tych błędów

Po pierwsze zadbaj o to, by jajka były przechowywane w odpowiedni sposób. Wiele osób uważa, że dobrym miejscem na ten produkt będą drzwi lodówki. To jednak błędne przekonanie. Zmienność temperatury tam panującej przyspiesza psucie się jajek. Wytłaczanki najlepiej jest trzymać na środkowej półce, gdzie będą miały zapewnioną stałą temperaturę.

Smażenie większości produktów wymaga rozgrzania patelni i tłuszczu, ale jajka wyjątkowo tego nie tolerują. Wlewając masę jajeczną na gorącą patelnię, sprawisz, że zetną się zbyt szybko, przez co jajecznica będzie sucha. Zamiast tego powinieneś wlać ubite jajka na zimną patelnię z kawałkiem masła. Powolne podgrzewanie sprawi, że jajecznica będzie kremowa i puszysta.

Jak zrobić idealną jajecznicę?
Jak zrobić idealną jajecznicę? © Canva | MSPhotographic

Przez te błędy twoja jajecznica nie jest smaczna. Wystrzegaj się ich

Wbijanie jajek bezpośrednio na patelnię, zwłaszcza już rozgrzaną, to błąd, który może skutkować niejednorodną konsystencją. Jajka należy wbić najpierw do miski, dokładnie je roztrzepać i na końcu przelać na patelnię. Niektórzy szefowie kuchni rekomendują nawet użycie blendera ręcznego, aby masa była bardziej puszysta.

Dodajesz sól do jajek po ich wbiciu do miski? To kolejny błąd. Większość z nas robi to automatycznie, ale solenie jajek przed smażeniem powoduje, że jajecznica staje się wodnista i mniej smaczna. Najlepiej doprawić jajka na samym końcu, po przełożeniu dania na talerz.

Kontynuujesz smażenie jajecznicy, gdy jajka jeszcze nie są całkowicie ścięte? To błąd, który utrudnia wyczucie odpowiedniego momentu zakończenia smażenia. Aby uzyskać kremową, wilgotną i puszystą konsystencję, należy zdjąć patelnię z ognia, gdy masa jest jeszcze lekko rzadka. Ciepło z rozgrzanej patelni sprawi, że po minucie jajecznica będzie idealna i nie przesuszy się.