PrzepisŚniadanieNajlepsze śniadanie. Wystarczy wkroić odrobinę do jajecznicy

Najlepsze śniadanie. Wystarczy wkroić odrobinę do jajecznicy

Jajecznica - Pyszności
Jajecznica - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.07.2024 09:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajecznica to jeden z najpopularniejszych i najszybszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Pozornie wydaje się, że sprawa jest prosta, bo wystarczy wbić jajka na patelnię, trochę posolić i gotowe. Wystarczy jednak odrobina kreatywności i zerknięcie do lodówki, aby wyczarować zupełnie nowy smak.

Jajecznica, jaka jest, każdy widzi. Nie oznacza to jednak, że nie ma tutaj miejsca na mniejsze lub większe udoskonalenia i dodatki. Najczęściej sięgamy po boczek, szynkę lub kiełbasę, a wśród warzyw przeważa cebula i pomidor. Jeśli szukasz smacznej odskoczni od codzienności i poszukujesz dodatkowej porcji smaku w śniadaniu, sięgnij po pieczarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica z pieczarkami

Jajecznica z pieczarkami to świetna opcja dla osób, które nie jedzą mięsa. Grzyby mają w sobie sporo umami, który daje nowy wymiar smaku. Na dodatek pieczarki są tanie i łatwo dostępne. Nawet jeśli nie użyjesz wszystkich do przygotowania śniadania, możesz pozostałe zamienić w zupę pieczarkową czy zrobić z nich sos do makaronu lub mięs.

Jajecznica
Jajecznica© Wikimedia commons

Jajecznica z pieczarkami to pyszny przepis na smaczne śniadanie. Możesz jeść ją po prostu, po usmażeniu, lub wypełnić nią tortillę, tworząc śniadaniowego wrapa. Do przygotowania takiego śniadania możesz wybrać zarówno brązowe, jak i białe pieczarki.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 100 g pieczarek
  • pół białej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój, cebulę drobno posiekaj.
  2. Na patelni roztop masło. Jeśli boisz się, że się przypali, możesz dodać odrobinę oleju.
  3. Gdy masło się roztopi, wrzuć cebulę i smaż ją do zeszklenia. Po chwili dodaj pieczarki i kontynuuj smażenie, aż zmiękną i zaczną się rumienić.
  4. Wbij jajka do miski i roztrzep wraz z solą i pieprzem.
  5. Jajeczną mieszankę wlej na patelnię i podsmażaj, aż się zetnie.

Gotową jajecznicę przełóż na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże pieczywo czy warzywa. Możesz dorzucić nieco rukoli, pomidora czy ogórka. Na koniec całość warto udekorować posiekanym szczypiorkiem. Prócz szczypiorku możesz użyć świeżego tymianku, rozmarynu lub bazylii. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także