Najlepsze śniadanie. Wystarczy wkroić odrobinę do jajecznicy

Jajecznica to jeden z najpopularniejszych i najszybszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Pozornie wydaje się, że sprawa jest prosta, bo wystarczy wbić jajka na patelnię, trochę posolić i gotowe. Wystarczy jednak odrobina kreatywności i zerknięcie do lodówki, aby wyczarować zupełnie nowy smak.

Jajecznica - PysznościJajecznica - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jajecznica, jaka jest, każdy widzi. Nie oznacza to jednak, że nie ma tutaj miejsca na mniejsze lub większe udoskonalenia i dodatki. Najczęściej sięgamy po boczek, szynkę lub kiełbasę, a wśród warzyw przeważa cebula i pomidor. Jeśli szukasz smacznej odskoczni od codzienności i poszukujesz dodatkowej porcji smaku w śniadaniu, sięgnij po pieczarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Jajecznica z pieczarkami

Jajecznica z pieczarkami to świetna opcja dla osób, które nie jedzą mięsa. Grzyby mają w sobie sporo umami, który daje nowy wymiar smaku. Na dodatek pieczarki są tanie i łatwo dostępne. Nawet jeśli nie użyjesz wszystkich do przygotowania śniadania, możesz pozostałe zamienić w zupę pieczarkową czy zrobić z nich sos do makaronu lub mięs.

Jajecznica
Jajecznica © Wikimedia commons

Jajecznica z pieczarkami to pyszny przepis na smaczne śniadanie. Możesz jeść ją po prostu, po usmażeniu, lub wypełnić nią tortillę, tworząc śniadaniowego wrapa. Do przygotowania takiego śniadania możesz wybrać zarówno brązowe, jak i białe pieczarki.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 100 g pieczarek
  • pół białej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój, cebulę drobno posiekaj.
  2. Na patelni roztop masło. Jeśli boisz się, że się przypali, możesz dodać odrobinę oleju.
  3. Gdy masło się roztopi, wrzuć cebulę i smaż ją do zeszklenia. Po chwili dodaj pieczarki i kontynuuj smażenie, aż zmiękną i zaczną się rumienić.
  4. Wbij jajka do miski i roztrzep wraz z solą i pieprzem.
  5. Jajeczną mieszankę wlej na patelnię i podsmażaj, aż się zetnie.

Gotową jajecznicę przełóż na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże pieczywo czy warzywa. Możesz dorzucić nieco rukoli, pomidora czy ogórka. Na koniec całość warto udekorować posiekanym szczypiorkiem. Prócz szczypiorku możesz użyć świeżego tymianku, rozmarynu lub bazylii. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość