Najlepsze śniadanie. Wystarczy wkroić odrobinę do jajecznicy

Jajecznica to jeden z najpopularniejszych i najszybszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Pozornie wydaje się, że sprawa jest prosta, bo wystarczy wbić jajka na patelnię, trochę posolić i gotowe. Wystarczy jednak odrobina kreatywności i zerknięcie do lodówki, aby wyczarować zupełnie nowy smak.

Jajecznica - PysznościJajecznica - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jajecznica, jaka jest, każdy widzi. Nie oznacza to jednak, że nie ma tutaj miejsca na mniejsze lub większe udoskonalenia i dodatki. Najczęściej sięgamy po boczek, szynkę lub kiełbasę, a wśród warzyw przeważa cebula i pomidor. Jeśli szukasz smacznej odskoczni od codzienności i poszukujesz dodatkowej porcji smaku w śniadaniu, sięgnij po pieczarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Jajecznica z pieczarkami

Jajecznica z pieczarkami to świetna opcja dla osób, które nie jedzą mięsa. Grzyby mają w sobie sporo umami, który daje nowy wymiar smaku. Na dodatek pieczarki są tanie i łatwo dostępne. Nawet jeśli nie użyjesz wszystkich do przygotowania śniadania, możesz pozostałe zamienić w zupę pieczarkową czy zrobić z nich sos do makaronu lub mięs.

Jajecznica
Jajecznica © Wikimedia commons

Jajecznica z pieczarkami to pyszny przepis na smaczne śniadanie. Możesz jeść ją po prostu, po usmażeniu, lub wypełnić nią tortillę, tworząc śniadaniowego wrapa. Do przygotowania takiego śniadania możesz wybrać zarówno brązowe, jak i białe pieczarki.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 100 g pieczarek
  • pół białej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój, cebulę drobno posiekaj.
  2. Na patelni roztop masło. Jeśli boisz się, że się przypali, możesz dodać odrobinę oleju.
  3. Gdy masło się roztopi, wrzuć cebulę i smaż ją do zeszklenia. Po chwili dodaj pieczarki i kontynuuj smażenie, aż zmiękną i zaczną się rumienić.
  4. Wbij jajka do miski i roztrzep wraz z solą i pieprzem.
  5. Jajeczną mieszankę wlej na patelnię i podsmażaj, aż się zetnie.

Gotową jajecznicę przełóż na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże pieczywo czy warzywa. Możesz dorzucić nieco rukoli, pomidora czy ogórka. Na koniec całość warto udekorować posiekanym szczypiorkiem. Prócz szczypiorku możesz użyć świeżego tymianku, rozmarynu lub bazylii. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej