W dzieciństwie przez wielu znienawidzona. Dzięki tym przepisom nie będziesz chciał jeść na śniadanie nic innego
Większość z nas kojarzy owsiankę z dzieciństwem, gdy nie była ona naszą ulubioną propozycją na śniadanie. Z czasem potrawa ta zyskała wielu zwolenników i z roku na rok staje się coraz bardziej popularna. Jeśli wciąż nie jesteś przekonany do śniadania w takiej formie, mam dla ciebie kilka sposobów na urozmaicenie owsianki w atrakcyjny i zdrowy sposób. Zachęcam do wypróbowania moich przepisów.
02.10.2024 06:00
Owsianka z masłem klarowanym (masłem ghee)
Pierwsza propozycja przyrządzenia owsianki w niecodziennej wersji to owsianka z masłem klarowanym (masłem ghee). Masło ghee powstaje poprzez podgrzanie zwykłego masła, odparowanie zawartej w nim wody, a następnie oddzielenie od tłuszczu pozostałych cząstek stałych. W związku z tym masło klarowane składa się niemal w całości z czystego tłuszczu i zawiera tyle kalorii, co pozostałe tłuszcze, czyli ok. 900 kcal w 100 g. Dodanie ghee do posiłków wpływa na to, że lepiej przyswajają się witaminy A, D, E, K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Masło klarowane podkreśla smak potraw, zaś w czasie procesu duszenia nie wytracają się zawarte w jedzeniu witaminy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Masło klarowane usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ma działanie przeciwzapalne i antywirusowe, wspiera system immunologiczny organizmu. Jest bogate w antyoksydanty, zwiększa elastyczność tkanki łącznej oraz obniża poziom cholesterolu.
Owsianka z masłem klarowanym to doskonała propozycja na początek dnia. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest również bardzo sycąca i zdrowa.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 250 ml mleka roślinnego,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- pół szklanki borówek (alternatywnie inne preferowane owoce, np. truskawki, morele, brzoskwinie, maliny).
Przygotowanie:
Płatki zalej mlekiem i gotuj. W czasie gotowania dodaj wiórki kokosowe i siemię lniane. Całość gotuj do momentu, aż wszystko zgęstnieje, a płatki staną się miękkie. Na koniec dołóż masło klarowane i wymieszaj całość. Dodaj owoce i zamieszaj jeszcze kilka razy. Gotowe!
Nocna owsianka z kefirem
Standardowo owsiankę przyrządzamy na bazie mleka krowiego lub roślinnego, niektórzy preferują gotowanie w samej wodzie. Dobrą alternatywą dla tych standardowych opcji jest wykorzystanie kefiru. Owsianka na bazie tego sfermentowanego produktu mlecznego ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim kefir działa podobnie do płatków owsianych — pomaga w regulacji pracy jelit, pozytywnie wpływając na proces tzw. wymiatania złogów zalegających w jelitach. Co więcej, składniki kefiru zwiększają ilość korzystnych bakterii w jelitach, zmniejszają ryzyko powstawania zaparć i normują rytm wypróżnień. Dodatkową korzyścią jest fakt, że zawarte w kefirze białko w duecie z węglowodanami z płatków owsianych utrzymują uczucie sytości na długi czas. Jeśli zatem zależy ci na zdrowej owsiance, którą można jeść na diecie, wypróbuj nocną owsiankę na kefirze.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- ·200 ml kefiru,
- 1/3 szklanki borówek,
- 1/3 szklanki malin,
- pół łyżeczki syropu klonowego.
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsyp do miski i zalej kefirem. Wymieszaj dokładnie całość i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij owsiankę z lodówki, dodaj maliny, borówki i orzechy. Całość skrop odrobiną syropu klonowego.
Owsianka z nasionami chia
Doskonałym dodatkiem do owsianki są również nasiona chia. Od kilku lat nasiona szałwii hiszpańskiej cieszą się ogromną popularnością, na którą w pełni zasługują. Są bowiem bogate w antyoksydanty, kwasy omega-3 i cenne minerały, tj. żelazo, magnez, wapń i cynk. To także źródło pełnowartościowego białka i błonnika, pozytywnie wpływającego na funkcjonowanie jelit. Jak zrobić owsiankę z chia?
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 3 łyżki nasion chia,
- 150 ml mleka kokosowego,
- pół banana,
- 2 średniej wielkości kawałki mango.
Przygotowanie:
Nasiona chia wsyp do szklanki, a następnie zalej mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszaj. Odstaw szklankę do napęcznienia na kilka godzin (najlepiej przygotuj ją wieczorem i wstaw na całą noc do lodówki). Rano wyjmij napęczniałe nasiona chia i przygotuj owoce. Banana i mango pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na gładką masę. Płatki owsiane ugotuj na wolnym ogniu na wodzie. Zagotowane płatki (miękkie) przełóż do miski, dodaj nasiona chia, a całość polej zmiksowanymi owocami.
Zobacz także
Owsianka z kurkumą
Kurkuma to przyprawa o bardzo cennych właściwościach, dlatego stosuje się ją przede wszystkim w kuchni, ale również w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, krążenia oraz układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową, a także poprawia pracę wątroby. Skoro ma tak pozytywne działanie na organizm, dlaczego nie wykorzystać jej do przyrządzenia owsianki? Oto przepis na wyśmienitą owsiankę z kurkumą.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 1 szklanka mleka owsianego,
- 1 szklanka wody,
- 1 banan,
- pół garści rodzynek,
- pół garści migdałów,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- odrobina soli.
Przygotowanie:
Na dno garnka wlej olej i podgrzej (nie za mocno). Następnie dodaj kurkumę i przez chwilę lekko podsmaż, dodaj płatki owsiane. Mieszaj przez 2 minuty, po czym odstaw garnek z ognia i powoli dolej wodę, rodzynki, pokrojonego banana, orzechy i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż płatki wchłoną wodę. Następnie całość zalej mlekiem owsianym i kontynuuj gotowanie. Gdy wszystko zgęstnieje, przełóż owsiankę do miski.
Owsianka z jajkiem
Ostatnią propozycją na mojej liście jest bardzo oryginalna owsianka z jajkiem. Ten nietypowy dodatek sprawia, że zwiększymy ilość białka będącego cennym składnikiem, szczególnie pożądanym w pierwszej części dnia. Białko wpływa na spowolnienie procesu wchłaniania węglowodanów, a to przyczynia się do utrzymania poziomu cukru we krwi na stałym poziomie, dzięki czemu dłużej czujemy się nasyceni.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- pół szklanki wody,
- 2/3 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 3 suszone śliwki,
- 3 suszone morele,
- pół jabłka,
- 1 mandarynka,
- 5-6 sztuk orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Wsyp płatki do garnka i zalej wodą. Następnie gotuj na średnim gazie pod przykryciem, powoli dodając mleko. Gdy płatki stają się miękkie i zaczynają gęstnieć, dodaj pokrojone śliwki, morele i jabłko. Całość mieszaj chwilę, a następnie dorzuć roztrzepane jajko, energicznie mieszając. Ponownie zagotuj całość, a następnie przełóż do miseczki, by podać z mandarynką i orzechami.