PrzepisŚniadanieW dzieciństwie przez wielu znienawidzona. Dzięki tym przepisom nie będziesz chciał jeść na śniadanie nic innego

W dzieciństwie przez wielu znienawidzona. Dzięki tym przepisom nie będziesz chciał jeść na śniadanie nic innego

Owsianka była dla wielu osób koszmarem w dzieciństwie
Owsianka była dla wielu osób koszmarem w dzieciństwie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Georgy Dzyura

02.10.2024 06:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Większość z nas kojarzy owsiankę z dzieciństwem, gdy nie była ona naszą ulubioną propozycją na śniadanie. Z czasem potrawa ta zyskała wielu zwolenników i z roku na rok staje się coraz bardziej popularna. Jeśli wciąż nie jesteś przekonany do śniadania w takiej formie, mam dla ciebie kilka sposobów na urozmaicenie owsianki w atrakcyjny i zdrowy sposób. Zachęcam do wypróbowania moich przepisów.

Owsianka z masłem klarowanym (masłem ghee)

Pierwsza propozycja przyrządzenia owsianki w niecodziennej wersji to owsianka z masłem klarowanym (masłem ghee). Masło ghee powstaje poprzez podgrzanie zwykłego masła, odparowanie zawartej w nim wody, a następnie oddzielenie od tłuszczu pozostałych cząstek stałych. W związku z tym masło klarowane składa się niemal w całości z czystego tłuszczu i zawiera tyle kalorii, co pozostałe tłuszcze, czyli ok. 900 kcal w 100 g. Dodanie ghee do posiłków wpływa na to, że lepiej przyswajają się witaminy A, D, E, K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Masło klarowane podkreśla smak potraw, zaś w czasie procesu duszenia nie wytracają się zawarte w jedzeniu witaminy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masło klarowane usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ma działanie przeciwzapalne i antywirusowe, wspiera system immunologiczny organizmu. Jest bogate w antyoksydanty, zwiększa elastyczność tkanki łącznej oraz obniża poziom cholesterolu.

Owsianka z masłem klarowanym to doskonała propozycja na początek dnia. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest również bardzo sycąca i zdrowa.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 250 ml mleka roślinnego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • pół szklanki borówek (alternatywnie inne preferowane owoce, np. truskawki, morele, brzoskwinie, maliny).

Przygotowanie:

Płatki zalej mlekiem i gotuj. W czasie gotowania dodaj wiórki kokosowe i siemię lniane. Całość gotuj do momentu, aż wszystko zgęstnieje, a płatki staną się miękkie. Na koniec dołóż masło klarowane i wymieszaj całość. Dodaj owoce i zamieszaj jeszcze kilka razy. Gotowe!

Nocna owsianka z kefirem

Standardowo owsiankę przyrządzamy na bazie mleka krowiego lub roślinnego, niektórzy preferują gotowanie w samej wodzie. Dobrą alternatywą dla tych standardowych opcji jest wykorzystanie kefiru. Owsianka na bazie tego sfermentowanego produktu mlecznego ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim kefir działa podobnie do płatków owsianych — pomaga w regulacji pracy jelit, pozytywnie wpływając na proces tzw. wymiatania złogów zalegających w jelitach. Co więcej, składniki kefiru zwiększają ilość korzystnych bakterii w jelitach, zmniejszają ryzyko powstawania zaparć i normują rytm wypróżnień. Dodatkową korzyścią jest fakt, że zawarte w kefirze białko w duecie z węglowodanami z płatków owsianych utrzymują uczucie sytości na długi czas. Jeśli zatem zależy ci na zdrowej owsiance, którą można jeść na diecie, wypróbuj nocną owsiankę na kefirze.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • ·200 ml kefiru,
  • 1/3 szklanki borówek,
  • 1/3 szklanki malin,
  • pół łyżeczki syropu klonowego.

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsyp do miski i zalej kefirem. Wymieszaj dokładnie całość i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij owsiankę z lodówki, dodaj maliny, borówki i orzechy. Całość skrop odrobiną syropu klonowego.

Owsianka z nasionami chia

Doskonałym dodatkiem do owsianki są również nasiona chia. Od kilku lat nasiona szałwii hiszpańskiej cieszą się ogromną popularnością, na którą w pełni zasługują. Są bowiem bogate w antyoksydanty, kwasy omega-3 i cenne minerały, tj. żelazo, magnez, wapń i cynk. To także źródło pełnowartościowego białka i błonnika, pozytywnie wpływającego na funkcjonowanie jelit. Jak zrobić owsiankę z chia?

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 3 łyżki nasion chia,
  • 150 ml mleka kokosowego,
  • pół banana,
  • 2 średniej wielkości kawałki mango.

Przygotowanie:

Nasiona chia wsyp do szklanki, a następnie zalej mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszaj. Odstaw szklankę do napęcznienia na kilka godzin (najlepiej przygotuj ją wieczorem i wstaw na całą noc do lodówki). Rano wyjmij napęczniałe nasiona chia i przygotuj owoce. Banana i mango pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na gładką masę. Płatki owsiane ugotuj na wolnym ogniu na wodzie. Zagotowane płatki (miękkie) przełóż do miski, dodaj nasiona chia, a całość polej zmiksowanymi owocami.

Owsianka z kurkumą

Kurkuma to przyprawa o bardzo cennych właściwościach, dlatego stosuje się ją przede wszystkim w kuchni, ale również w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, krążenia oraz układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową, a także poprawia pracę wątroby. Skoro ma tak pozytywne działanie na organizm, dlaczego nie wykorzystać jej do przyrządzenia owsianki? Oto przepis na wyśmienitą owsiankę z kurkumą.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka owsianego,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 banan,
  • pół garści rodzynek,
  • pół garści migdałów,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • odrobina soli.

Przygotowanie:

Na dno garnka wlej olej i podgrzej (nie za mocno). Następnie dodaj kurkumę i przez chwilę lekko podsmaż, dodaj płatki owsiane. Mieszaj przez 2 minuty, po czym odstaw garnek z ognia i powoli dolej wodę, rodzynki, pokrojonego banana, orzechy i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż płatki wchłoną wodę. Następnie całość zalej mlekiem owsianym i kontynuuj gotowanie. Gdy wszystko zgęstnieje, przełóż owsiankę do miski.

Odchudzanie to zaledwie początek. Płatki owsiane na śniadanie to rewelacyjny pomysł
Odchudzanie to zaledwie początek. Płatki owsiane na śniadanie to rewelacyjny pomysł© Canva

Owsianka z jajkiem

Ostatnią propozycją na mojej liście jest bardzo oryginalna owsianka z jajkiem. Ten nietypowy dodatek sprawia, że zwiększymy ilość białka będącego cennym składnikiem, szczególnie pożądanym w pierwszej części dnia. Białko wpływa na spowolnienie procesu wchłaniania węglowodanów, a to przyczynia się do utrzymania poziomu cukru we krwi na stałym poziomie, dzięki czemu dłużej czujemy się nasyceni.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • pół szklanki wody,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 3 suszone śliwki,
  • 3 suszone morele,
  • pół jabłka,
  • 1 mandarynka,
  • 5-6 sztuk orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Wsyp płatki do garnka i zalej wodą. Następnie gotuj na średnim gazie pod przykryciem, powoli dodając mleko. Gdy płatki stają się miękkie i zaczynają gęstnieć, dodaj pokrojone śliwki, morele i jabłko. Całość mieszaj chwilę, a następnie dorzuć roztrzepane jajko, energicznie mieszając. Ponownie zagotuj całość, a następnie przełóż do miseczki, by podać z mandarynką i orzechami.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek