Tak przygotowana owsianka nie tylko nasyci na długo. Zrzucisz brzuszek i będziesz pełny energii
"Złotą" jest nazywana nie tylko przez kolor, ale i liczne właściwości korzystnie wpływające na organizm. Taka owsianka to idealny początek dnia.
15.05.2024 | aktual.: 15.05.2024 18:49
Składnikiem zapewniającym owsiance "złoty" kolor jest kurkuma, czyli dobrze znana, choć niedoceniana przyprawa. Wystarczy dosłownie szczypta (zaleca się przyjmować około 2-3 g dziennie kurkumy), by wspomóc działanie organizmu. Kurkuma jednak nie obejdzie się bez pieprzu, który zwiększa jej biodostępność. To połączenie - wbrew pozorom - sprawdzi się również w owsiankach na słodko. Musisz poznać ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owsianka z kurkumą i pieprzem. Bomba zdrowia
Kurkuma w swoim składzie zawiera kurkuminę, która jest silnym przeciwutleniaczem i związkiem przeciwzapalnym. Dzięki temu kurkuma ma potencjał do pomocy w leczeniu różnych stanów zapalnych. Przykładowo może być stosowana w leczeniu wrzodziejącego zapalenia okrężnicy czy choroby Crohna. Ale korzyści płynące z dodawania kurkumy do owsianki nie kończą się na jej właściwościach przeciwzapalnych i antynowotworowych. Kurkuma jest również pomocna w poprawie trawienia, przyspieszeniu metabolizmu tłuszczów i utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.
Pieprz jest źródłem piperyny, składnika, który zwiększa biodostępność kurkuminy. Oznacza to, że piperyna pomaga organizmowi wchłaniać kurkuminę, dzięki czemu kurkuma może wykazywać pełne działanie i być skuteczniejsza (bez obaw możesz dodać odrobinę pieprzu do owsianki). To jednak nie wszystko, co pieprz ma do zaoferowania. Piperyna stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, wspierając trawienie. Dodatkowo pieprz ma właściwości rozgrzewające, które mogą pobudzać krążenie i łagodzić bóle. Pieprz i kurkuma mogą razem działać synergicznie, wzmacniając swoje korzyści zdrowotne.
"Złota" owsianka z kurkumą. Przepis
Składniki:
- 75 g płatków owsianych górskich,
- 250 ml mleka,
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta pieprzu,
- 1 małe jabłko,
- orzechy włoskie do posypania.
Przygotowanie:
- Mleko wlej do garnka, dodaj przyprawy i podgrzej całość.
- Następnie do ciepłego mleka dodaj płatki owsiane i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec gotowania dodaj syrop klonowy (miód dodaj, kiedy owsianka nieco ostygnie).
- Gotową owsiankę przełóż do miseczki i wymieszaj z otartym na drobnych oczkach jabłkiem. Całość posyp orzechami włoskimi.