Tak przygotowana owsianka nie tylko nasyci na długo. Zrzucisz brzuszek i będziesz pełny energii

"Złotą" jest nazywana nie tylko przez kolor, ale i liczne właściwości korzystnie wpływające na organizm. Taka owsianka to idealny początek dnia.

Owsianka z kurkumą to idealny początek dniaOwsianka z kurkumą to idealny początek dnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Składnikiem zapewniającym owsiance "złoty" kolor jest kurkuma, czyli dobrze znana, choć niedoceniana przyprawa. Wystarczy dosłownie szczypta (zaleca się przyjmować około 2-3 g dziennie kurkumy), by wspomóc działanie organizmu. Kurkuma jednak nie obejdzie się bez pieprzu, który zwiększa jej biodostępność. To połączenie - wbrew pozorom - sprawdzi się również w owsiankach na słodko. Musisz poznać ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki i prosty deser w lekkim wydaniu jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole

Owsianka z kurkumą i pieprzem. Bomba zdrowia

Kurkuma w swoim składzie zawiera kurkuminę, która jest silnym przeciwutleniaczem i związkiem przeciwzapalnym. Dzięki temu kurkuma ma potencjał do pomocy w leczeniu różnych stanów zapalnych. Przykładowo może być stosowana w leczeniu wrzodziejącego zapalenia okrężnicy czy choroby Crohna. Ale korzyści płynące z dodawania kurkumy do owsianki nie kończą się na jej właściwościach przeciwzapalnych i antynowotworowych. Kurkuma jest również pomocna w poprawie trawienia, przyspieszeniu metabolizmu tłuszczów i utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Pieprz jest źródłem piperyny, składnika, który zwiększa biodostępność kurkuminy. Oznacza to, że piperyna pomaga organizmowi wchłaniać kurkuminę, dzięki czemu kurkuma może wykazywać pełne działanie i być skuteczniejsza (bez obaw możesz dodać odrobinę pieprzu do owsianki). To jednak nie wszystko, co pieprz ma do zaoferowania. Piperyna stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, wspierając trawienie. Dodatkowo pieprz ma właściwości rozgrzewające, które mogą pobudzać krążenie i łagodzić bóle. Pieprz i kurkuma mogą razem działać synergicznie, wzmacniając swoje korzyści zdrowotne.

Kurkuma może być składnikiem owsianki
Kurkuma może być składnikiem owsianki © Pixabay

"Złota" owsianka z kurkumą. Przepis

Składniki:

  • 75 g płatków owsianych górskich,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 małe jabłko,
  • orzechy włoskie do posypania.

Przygotowanie:

  1. Mleko wlej do garnka, dodaj przyprawy i podgrzej całość.
  2. Następnie do ciepłego mleka dodaj płatki owsiane i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Pod koniec gotowania dodaj syrop klonowy (miód dodaj, kiedy owsianka nieco ostygnie).
  4. Gotową owsiankę przełóż do miseczki i wymieszaj z otartym na drobnych oczkach jabłkiem. Całość posyp orzechami włoskimi.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem