PrzepisDania mięsneW boczek wieprzowy zawijam popularne mięso. Przepis wyciągnąłem ze starego zeszytu mamy

W boczek wieprzowy zawijam popularne mięso. Przepis wyciągnąłem ze starego zeszytu mamy

Roladki z mięsa mielonego i boczku
Roladki z mięsa mielonego i boczku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

05.10.2024 17:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mięso mielone, pieczarki i boczek wieprzowy w bardzo prosty sposób zamieniam w kulinarne arcydzieło. To zasługa przepisu mojej mamy. Dzisiaj to właśnie taką wersję "kotletów" przygotowuję w swoim domu, a stara receptura doczekała się grona oddanych sympatyków z młodszego pokolenia.

Kotlety mielone to podstawowe danie polskiej kuchni, ale ich główny składnik można wykorzystywać jeszcze na wiele różnych sposobów. Jak się okazuje, wyjątkowo dobrze komponuje się on z boczkiem wieprzowym. Zawinięcie tych produktów w roladę to banalny zabieg, dzięki któremu powstaje zupełnie nowe, pyszne danie. Oczywiście do całości potrzeba jeszcze kilku dodatków, między innymi pieczarek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten przepis, który doczekał się w moim domu reaktywacji po około 20 latach, powrócił do łask; i to nie tylko moich. Cała rodzina pokochała to wyjątkowe danie, a ja jestem z tego bardzo zadowolony, bo przygotowuje się je szybko, łatwo i przyjemnie. Czemu? Przede wszystkim dlatego, że tych kotletów nie przyrządza się na patelni, lecz w piekarniku. Genialne!

Roladki z mięsa mielonego, boczku wieprzowego i pieczarek

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • ok. 150 g boczku wieprzowego w plastrach,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 małe jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Masę na roladki przygotowuję w klasyczny sposób. Do mięsa mielonego dodaję posiekaną cebulę (można ją wcześniej zeszklić na patelni), jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Całość mieszam.
  2. Pieczarki oczyszczam, kroję w plastry i podsmażam. Doprawiam do smaku i studzę. Z mięsa mielonego formuję coś w rodzaju placków. Na ich środek nakładam po trochu grzybowego farszu i zlepiam całość w kotlety.
  3. Następnie każdy z nich owijam w boczek wieprzowy i całość umieszczam w naczyniu żaroodpornym. Wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piekę przez około 45 minut. Gotowe.

Teraz wystarczy już tylko podać te pyszne zawijańce z ulubionymi dodatkami. U mnie są to tłuczone ziemniaki i surówka z kapusty. A u ciebie?

boczekroladamięso mielone