Gołąbki zawijam raz-dwa. Kapustę wymieniłam na zupełnie inne warzywo
Trudno wyobrazić sobie polski stół bez gołąbków. Doczekaliśmy wielu wariacji tego dania - nie tylko wynikających z różnic kuchni lokalnej, ale też będących owocem kulinarnego kombinowania. Ja sama uwielbiam przyrządzać zawijańce, ale farszu nie zawijam w kapustę, a w inne warzywo. Robota idzie jak z płatka.
Cebulowe gołąbki zaskoczą domowników, a ty nie będziesz musiał męczyć się z misternym zawijaniem farszu w niesforne kapuściane liście. Przepisem podzieliła się Ewa Szczęsna - jedna z najpopularniejszych kulinarnych influencerek, uczestniczka 7. edycji programu MasterChef Polska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu
Tak łatwiej zawiniesz gołąbki. Kapustę wymień na inne warzywo
Gołąbki cebulowe przypominają nieco specjał kuchni tureckiej - sogan dolma, czyli faszerowaną cebulę. W sogan dolma cebulowe warstwy wypełnia duża ilość farszu, przez co faszerowane warzywo staje się pełne, wręcz pękate. Z kolei cebulowe gołąbki należy zawinąć tak, by przybrały wrzecionowaty kształt.
Ewa Szczęsna proponuje również przepis na sos pomidorowy, w którym skąpane gołąbki nabierają chrupiącej skórki podczas pieczenia. Przepis nie jest trudny, a samo zastąpienie kapusty cebulowymi warstwami będzie miłą odmianą. Koniecznie wypróbuj.
Gołąbki cebulowe. Przepis
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego,
- 3-4 duże cebule,
- 100 g ryżu,
- marchewka,
- łodyga selera naciowego,
- mała cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz.
SOS
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- marchewka,
- łodyga selera naciowego,
- cebula,
- olej,
- 300 ml wody lub wywaru,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz, a następnie natnij delikatnie wzdłuż w jednym miejscu.
- Warzywo wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody, a następnie przełóż do miski z zimną wodą. Z cebuli zdejmij warstwy.
- Przygotuj farsz: posiekaj cebulę, marchewkę i seler naciowy. Podsmaż warzywa na rozgrzanym tłuszczu, aż zarumienią się.
- Kiedy warzywa zmiękną, dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Wymieszaj całość, a następnie przełóż do miski z ugotowanym ryżem i mięsem mielonym.
- Dopraw farsz solą pieprzem. Wymieszaj, aż składniki połączą się.
- Warstwy cebuli nadziewaj przygotowanym farszem.
- Przygotuj sos: na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, marchewkę i seler naciowy. Po kilku minutach podlej całość przecierem pomidorowym.
- Dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Gołąbki cebulowe przełóż na patelnię z sosem. Podlej całość wodą i przykryj pergaminem.
- Piecz w 180 st. C przez 35 minut.
- Po tym czasie zdejmij pergamin i piecz przez kolejne 15 minut, aż gołąbki zarumienią się.