Gołąbkami Magdy Gessler zachwyca się każdy. Gwiazda zdradza, że ważne są trzy rzeczy

Gołąbkami Magdy Gessler zachwyca się każdy. Gwiazda zdradza, że ważne są trzy rzeczy

Gołąbki wg. Magdy Gessler - lepszych nie jadłaś.
Gołąbki wg. Magdy Gessler - lepszych nie jadłaś.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
26.10.2023 13:06

Gołąbki to jedno z najbardziej lubianych dań. Niestety, przygotowanie potrawy jest dość czasochłonne. Magda Gessler, znana restauratorka, zdradziła przepis na gołąbki idealne, które przygotowuje się... w piekarniku.

Choć mogłoby wydawać się, że gołąbki to typowo "polskie" danie, potrawa przywędrowała do nas z Kresów Wschodnich. Holubce, bo tak wówczas brzmiała ich nazwa, faszerowano kaszą gryczaną z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i twarogu.

Obecnie, do farszu używa się ryżu, a także mięsa, najczęściej wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Magda Gessler, restauratorka, prowadząca "Kuchenne Rewolucje" podzieliła się swoim sekretnym przepisem na gołąbki. Wystarczy, że zaopatrzysz się w trzy ogólnodostępne składniki, które kompletnie odmienią smak dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować gołąbki idealne? Sekretem są użyte składniki

Klasyczne gołąbki składają się z podgotowanej kapusty, ryżu i mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Większość z nas jada je z sosem pomidorowym, a jeszcze inni, grzybowym. Zdaniem Magdy Gessler, sekretem idealnych gołąbków jest... ryż. Restauratorka używa ryżu arborio, którego Włosi zwykli używać do przygotowania risotto.

W odróżnieniu od ryżu jaśminowego czy parabolicznego arborio jest kremowy i bardzo kleisty. Dzięki niemu masa wyjdzie zwarta i jednocześnie, nie będzie zbyt sucha. Drugim, magicznym składnikiem jest kapusta. Wybierz taką, która jest młoda i jędrna. Przed faszerowaniem, sparz ją wrzątkiem i potrzymaj w wodzie przez kilka minut. Po upieczeniu będzie idealnie miękka.

Gołąbki wg. Magdy Gessler — przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego,
  • 200 g dobrego, wędzonego boczku,
  • mała główka kapusty,
  • 120 g ryżu arborio,
  • cebula,
  • dwie łyżki masła,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka cukru.

Przygotowanie:

  1. Oderwij z kapusty zewnętrzne liście. Wytnij głąb. Włóż warzywo do garnka z wodą i gotuj ja przez 5 minut po zagotowaniu. Kiedy nieco zmięknie, przełóż ją na talerz. Nie wylewaj wody po gotowaniu — jeszcze ci się przyda.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na niewielkiej patelni rozgrzej masło i duś cebulę, aż stanie się złocista.
  3. Boczek pokrój w drobną kostkę i dorzuć go do smażącej się cebuli.
  4. Ryż wsyp na patelnię, na której smaży się cebula z boczkiem. Całość zalej wodą z gotowania kapusty i duś tak długo, aż ryż wchłonie całą wodę.
  5. Ryż, cebulę i boczek wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj nieco soli i pieprzu dla lepszego smaku.
  6. Na desce rozłóż podgotowane liście kapusty i nadziej je farszem. Zwiń najciaśniej, jak potrafisz.
  7. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż trzy wolne liście kapusty, a na nie złożone wcześniej gołąbki. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stp. C. Piecz przez 45 minut.
  8. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Kiedy stanie się płynne, wlej passatę i dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz oregano. Gotuj przez 5 minut, aż woda nieco odparuje, a sos zgęstnieje.
  9. Gotowe gołąbki polej obficie sosem. Podawaj solo lub w towarzystwie tłuczonych ziemniaków.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także