Gołąbkami Magdy Gessler zachwyca się każdy. Gwiazda zdradza, że ważne są trzy rzeczy

Gołąbki to jedno z najbardziej lubianych dań. Niestety, przygotowanie potrawy jest dość czasochłonne. Magda Gessler, znana restauratorka, zdradziła przepis na gołąbki idealne, które przygotowuje się... w piekarniku.

Gołąbki wg. Magdy Gessler - lepszych nie jadłaś.Gołąbki wg. Magdy Gessler - lepszych nie jadłaś.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

Choć mogłoby wydawać się, że gołąbki to typowo "polskie" danie, potrawa przywędrowała do nas z Kresów Wschodnich. Holubce, bo tak wówczas brzmiała ich nazwa, faszerowano kaszą gryczaną z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i twarogu.

Obecnie, do farszu używa się ryżu, a także mięsa, najczęściej wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Magda Gessler, restauratorka, prowadząca "Kuchenne Rewolucje" podzieliła się swoim sekretnym przepisem na gołąbki. Wystarczy, że zaopatrzysz się w trzy ogólnodostępne składniki, które kompletnie odmienią smak dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Jak przygotować gołąbki idealne? Sekretem są użyte składniki

Klasyczne gołąbki składają się z podgotowanej kapusty, ryżu i mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Większość z nas jada je z sosem pomidorowym, a jeszcze inni, grzybowym. Zdaniem Magdy Gessler, sekretem idealnych gołąbków jest... ryż. Restauratorka używa ryżu arborio, którego Włosi zwykli używać do przygotowania risotto.

W odróżnieniu od ryżu jaśminowego czy parabolicznego arborio jest kremowy i bardzo kleisty. Dzięki niemu masa wyjdzie zwarta i jednocześnie, nie będzie zbyt sucha. Drugim, magicznym składnikiem jest kapusta. Wybierz taką, która jest młoda i jędrna. Przed faszerowaniem, sparz ją wrzątkiem i potrzymaj w wodzie przez kilka minut. Po upieczeniu będzie idealnie miękka.

Gołąbki wg. Magdy Gessler — przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego,
  • 200 g dobrego, wędzonego boczku,
  • mała główka kapusty,
  • 120 g ryżu arborio,
  • cebula,
  • dwie łyżki masła,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka cukru.

Przygotowanie:

  1. Oderwij z kapusty zewnętrzne liście. Wytnij głąb. Włóż warzywo do garnka z wodą i gotuj ja przez 5 minut po zagotowaniu. Kiedy nieco zmięknie, przełóż ją na talerz. Nie wylewaj wody po gotowaniu — jeszcze ci się przyda.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na niewielkiej patelni rozgrzej masło i duś cebulę, aż stanie się złocista.
  3. Boczek pokrój w drobną kostkę i dorzuć go do smażącej się cebuli.
  4. Ryż wsyp na patelnię, na której smaży się cebula z boczkiem. Całość zalej wodą z gotowania kapusty i duś tak długo, aż ryż wchłonie całą wodę.
  5. Ryż, cebulę i boczek wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj nieco soli i pieprzu dla lepszego smaku.
  6. Na desce rozłóż podgotowane liście kapusty i nadziej je farszem. Zwiń najciaśniej, jak potrafisz.
  7. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż trzy wolne liście kapusty, a na nie złożone wcześniej gołąbki. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stp. C. Piecz przez 45 minut.
  8. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Kiedy stanie się płynne, wlej passatę i dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz oregano. Gotuj przez 5 minut, aż woda nieco odparuje, a sos zgęstnieje.
  9. Gotowe gołąbki polej obficie sosem. Podawaj solo lub w towarzystwie tłuczonych ziemniaków.
Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów