Gołąbkami Magdy Gessler zachwyca się każdy. Gwiazda zdradza, że ważne są trzy rzeczy
Gołąbki to jedno z najbardziej lubianych dań. Niestety, przygotowanie potrawy jest dość czasochłonne. Magda Gessler, znana restauratorka, zdradziła przepis na gołąbki idealne, które przygotowuje się... w piekarniku.
26.10.2023 13:06
Choć mogłoby wydawać się, że gołąbki to typowo "polskie" danie, potrawa przywędrowała do nas z Kresów Wschodnich. Holubce, bo tak wówczas brzmiała ich nazwa, faszerowano kaszą gryczaną z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i twarogu.
Obecnie, do farszu używa się ryżu, a także mięsa, najczęściej wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Magda Gessler, restauratorka, prowadząca "Kuchenne Rewolucje" podzieliła się swoim sekretnym przepisem na gołąbki. Wystarczy, że zaopatrzysz się w trzy ogólnodostępne składniki, które kompletnie odmienią smak dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować gołąbki idealne? Sekretem są użyte składniki
Klasyczne gołąbki składają się z podgotowanej kapusty, ryżu i mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Większość z nas jada je z sosem pomidorowym, a jeszcze inni, grzybowym. Zdaniem Magdy Gessler, sekretem idealnych gołąbków jest... ryż. Restauratorka używa ryżu arborio, którego Włosi zwykli używać do przygotowania risotto.
W odróżnieniu od ryżu jaśminowego czy parabolicznego arborio jest kremowy i bardzo kleisty. Dzięki niemu masa wyjdzie zwarta i jednocześnie, nie będzie zbyt sucha. Drugim, magicznym składnikiem jest kapusta. Wybierz taką, która jest młoda i jędrna. Przed faszerowaniem, sparz ją wrzątkiem i potrzymaj w wodzie przez kilka minut. Po upieczeniu będzie idealnie miękka.
Gołąbki wg. Magdy Gessler — przepis
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego,
- 200 g dobrego, wędzonego boczku,
- mała główka kapusty,
- 120 g ryżu arborio,
- cebula,
- dwie łyżki masła,
- sól, pieprz, majeranek,
- 400 g passaty pomidorowej,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
- Oderwij z kapusty zewnętrzne liście. Wytnij głąb. Włóż warzywo do garnka z wodą i gotuj ja przez 5 minut po zagotowaniu. Kiedy nieco zmięknie, przełóż ją na talerz. Nie wylewaj wody po gotowaniu — jeszcze ci się przyda.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na niewielkiej patelni rozgrzej masło i duś cebulę, aż stanie się złocista.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i dorzuć go do smażącej się cebuli.
- Ryż wsyp na patelnię, na której smaży się cebula z boczkiem. Całość zalej wodą z gotowania kapusty i duś tak długo, aż ryż wchłonie całą wodę.
- Ryż, cebulę i boczek wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj nieco soli i pieprzu dla lepszego smaku.
- Na desce rozłóż podgotowane liście kapusty i nadziej je farszem. Zwiń najciaśniej, jak potrafisz.
- Na dnie naczynia żaroodpornego połóż trzy wolne liście kapusty, a na nie złożone wcześniej gołąbki. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stp. C. Piecz przez 45 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Kiedy stanie się płynne, wlej passatę i dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz oregano. Gotuj przez 5 minut, aż woda nieco odparuje, a sos zgęstnieje.
- Gotowe gołąbki polej obficie sosem. Podawaj solo lub w towarzystwie tłuczonych ziemniaków.