PrzepisObiadBez gotowania, mieszania i stania przy garach. Na Wszystkich Świętych robię tylko taki bigos

Bez gotowania, mieszania i stania przy garach. Na Wszystkich Świętych robię tylko taki bigos

Bigos z piekarnika? Idealne danie na 1 listopada.
Bigos z piekarnika? Idealne danie na 1 listopada.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.10.2024 09:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przygotowanie bigosu wcale nie musi oznaczać długich godzin spędzonych przy kuchni, mieszania i pilnowania, czy potrawa się nie przypala. Można zrobić go całkowicie bez stresu. W dodatku wyjdzie pyszny i aromatyczny.

Bigos to jedna z naszych ulubionych potraw. Nic więc dziwnego, że pojawia się często na stołach podczas świątecznych dni. Jego zaletą jest także to, że wystarczy odgrzać, a świetnie smakuje nawet kilka dni po przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Im dłużej, tym lepiej

Bigos ma sporo zalet. A wady? Dla wielu z nas to dość żmudne przygotowania. Ta potrawa musi się naprawdę długo gotować, by wszystkie składniki uwolniły swoje aromaty. Najważniejsze to kiszona i świeża kapusta, które gotuje się z dodatkiem mięsa, wędlin, suszonych grzybów i owoców. Wielu kucharzy twierdzi, że im dłużej się go podgrzewa, tym jest lepszy. W trakcie trzeba go pilnować, by się nie przypalił. To tradycyjny sposób przygotowania tej potrawy.

Mieszanie jest niepotrzebne

A jakby bigos przygotować inaczej? Zwłaszcza, że przed 1 listopada raczej nie mamy zbyt dużo czasu na pracochłonne potrawy. Ten sposób jest prostszy i mniej angażujący od wersji klasycznej. Kilka lat temu wypróbowałam bigos pieczony w piekarniku. Bardzo zasmakował mojej rodzinie i co roku wszyscy się o niego dopominają. Dlatego właśnie od takiego bigosu zaczynam sezon na tą potrawę. Po powrocie z cmentarza, kiedy wszyscy trochę zziębnięci, zasiadają do stołu, danie znika z talerzy w oka mgnieniu.

Bigos z piekarnika

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 2,5 kg kapusty kiszonej,
  • 30 g grzybów suszonych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 4 cebule,
  • 30 g suszonych śliwek,
  • 1 golonka z kością,
  • 500 g kiełbasy,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 500 g pieczarek,
  • 6 liści laurowych,
  • 7 szt. ziela angielskiego,
  • 6 owoców jałowca,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 5 łyżek mielonej papryki słodkiej,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby i śliwki namocz. Golonkę oczyść, wstaw do garnka i gotuj przez godzinę.
  2. Do mięsa dodaj włoszczyznę i gotuj 40 minut. Wywar ostudź, a golonkę wyjmij.
  3. Kapustę białą poszatkuj i obgotuj przez 5 minut. Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój. Cebulę i pieczarki posiekaj i podsmaż na oleju. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i również podsmaż.
  4. Przygotuj brytfannę. Wyłóż do niej najpierw cebulę i pieczarki, a następnie kiełbasę, boczek, obie kapusty oraz posiekane grzyby i śliwki. Zalej koncentratem pomidorowym, a na nim umieść golonkę. Dorzuć też przyprawy i wlej bulion. Wymieszaj.
  5. Naczynia przykryj pokrywką i wstaw do rozgrzanego do 160°C piekarnika. Piecz 2 godziny. Przez kolejne dwa dni piecz bigos przez godzinę, tym razem w 180 stopniach.
bigosprzepis na bigoskapusta