Wlej szklankę do kapuśniaku. Zdziwisz się, jak mocno podbije smak
Kapuśniak to jedna z zup, które chętnie jemy jesienią. Jest wprost idealna na chłody, szybko rozgrzewa i syci na długo. Nie musisz mieć wcale kapusty kiszonej, by go ugotować. Wystarczy słodka, ale wtedy ważny jest dodatek, który podkręci charakterystyczny, kwaskowaty smak.
03.10.2024 09:59
Jaki powinien być kapuśniak? Oczywiście aromatyczny i przyjemnie kwaśny. Ten smak charakteryzuję tą zupę. Gdy gotujemy go na kapuście kiszonej, najlepiej wraz z sokiem, sprawa jest prosta. Obawiasz się ze zupa ze słodkiej kapusty nie będzie miała charakterystycznego smaku? Wystarczy, że dodasz do niej soku po ogórkach kiszonych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Woda z ogórków kiszonych do kapuśniaku
Ogórki kiszone jemy chętnie, ale już wodę, w której się znajdują, najczęściej wylewamy do zlewu. Ma ona jednak silne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim ten kwaśny napój jest doskonałym źródłem kwasu mlekowego. Bakterie probiotyczne zawarte w wodzie z ogórków poprawiają skład mikroflory jelitowej i dzięki temu wzmacniają odporność. Regularne stosowanie soku z kiszonych ogórków może mieć wiele zalet: obniżyć stężenie lipidów oraz cukru, wzmocnić florę bakteryjną, uspokoić układ pokarmowy i zmniejszyć problemy trawienne. Woda z ogórków kiszonych zapobiega także odwodnieniu organizmu oraz przywraca równowagę elektrolityczną. Dlatego picie wody z ogórków jest jednym z tradycyjnych sposobów na kaca.
Woda po ogórkach ma jednak specyficzny smak i nie każdy przekona się do jej picia. Jednak kiedy użyje się jej do zupy, tylko poprawi smak. Można nią wzbogacać żur czy barszcz czerwony, ale przede wszystkim nadaje się kapuśniaku, zwłaszcza jeśli robimy go ze słodkiej kapusty. Dzięki niej zupa będzie miała intensywny, kwaśny smak, podobnie jak zupa na kiszonej kapuście. Taka zupa jest delikatniejsza, ale ma wyczuwalne wyraziste kiszone nuty, natomiast sama kapusta pozostaje chrupiąca. Trzeba tylko pamiętać, by sok z ogórków dodać już po tym, jak warzywa zmiękną. W przeciwnym razie pozostaną twarde.
Kapuśniak na białej kapuście
Składniki:
- 1 ½ główki białej kapusty,
- ½ kg żeberek wieprzowych,
- 3-4 ziemniaki,
- włoszczyzna - po sztuce i kawałek selera,
- cebula,
- 3 łyżki masła,
- łyżka mąki,
- 1-2 szklanki soku z kiszonych ogórków,
- majeranek i kminek do smaku,
- po 2 liście laurowe i ziela angielskie,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj, posól i odstaw, aby puściła sok. Żeberka zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
- Następnie dodaj warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę. Po kolejnych 30 minutach gotowania wyjmij mięso i warzywa.
- Warzywa drobno pokrój i z powrotem wrzuć do garnka. Mięso oddziel od kości i też dodaj do zupy. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, kapustę wraz z puszczonym sokiem oraz przyprawy.
- Wlej sok z kiszonych ogórków i gotuj jeszcze przez 15 minut.
- Na patelni przygotuj zasmażkę z masła, mąki oraz łyżki wywaru. Dodaj ją do zupy.