WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Wlej szklankę do kapuśniaku. Zdziwisz się, jak mocno podbije smak

Kapuśniak to jedna z zup, które chętnie jemy jesienią. Jest wprost idealna na chłody, szybko rozgrzewa i syci na długo. Nie musisz mieć wcale kapusty kiszonej, by go ugotować. Wystarczy słodka, ale wtedy ważny jest dodatek, który podkręci charakterystyczny, kwaskowaty smak.

Pyszny kapuśniak nabierany chochelkąPyszny kapuśniak nabierany chochelką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jaki powinien być kapuśniak? Oczywiście aromatyczny i przyjemnie kwaśny. Ten smak charakteryzuję tą zupę. Gdy gotujemy go na kapuście kiszonej, najlepiej wraz z sokiem, sprawa jest prosta. Obawiasz się ze zupa ze słodkiej kapusty nie będzie miała charakterystycznego smaku? Wystarczy, że dodasz do niej soku po ogórkach kiszonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Woda z ogórków kiszonych do kapuśniaku

Ogórki kiszone jemy chętnie, ale już wodę, w której się znajdują, najczęściej wylewamy do zlewu. Ma ona jednak silne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim ten kwaśny napój jest doskonałym źródłem kwasu mlekowego. Bakterie probiotyczne zawarte w wodzie z ogórków poprawiają skład mikroflory jelitowej i dzięki temu wzmacniają odporność. Regularne stosowanie soku z kiszonych ogórków może mieć wiele zalet: obniżyć stężenie lipidów oraz cukru, wzmocnić florę bakteryjną, uspokoić układ pokarmowy i zmniejszyć problemy trawienne. Woda z ogórków kiszonych zapobiega także odwodnieniu organizmu oraz przywraca równowagę elektrolityczną. Dlatego picie wody z ogórków jest jednym z tradycyjnych sposobów na kaca.

Woda po ogórkach ma jednak specyficzny smak i nie każdy przekona się do jej picia. Jednak kiedy użyje się jej do zupy, tylko poprawi smak. Można nią wzbogacać żur czy barszcz czerwony, ale przede wszystkim nadaje się kapuśniaku, zwłaszcza jeśli robimy go ze słodkiej kapusty. Dzięki niej zupa będzie miała intensywny, kwaśny smak, podobnie jak zupa na kiszonej kapuście. Taka zupa jest delikatniejsza, ale ma wyczuwalne wyraziste kiszone nuty, natomiast sama kapusta pozostaje chrupiąca. Trzeba tylko pamiętać, by sok z ogórków dodać już po tym, jak warzywa zmiękną. W przeciwnym razie pozostaną twarde.

Kapuśniak na białej kapuście

Składniki:

  • 1 ½ główki białej kapusty,
  • ½ kg żeberek wieprzowych,
  • 3-4 ziemniaki,
  • włoszczyzna - po sztuce i kawałek selera,
  • cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • 1-2 szklanki soku z kiszonych ogórków,
  • majeranek i kminek do smaku,
  • po 2 liście laurowe i ziela angielskie,
  • sól, pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, posól i odstaw, aby puściła sok. Żeberka zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  2. Następnie dodaj warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę. Po kolejnych 30 minutach gotowania wyjmij mięso i warzywa.
  3. Warzywa drobno pokrój i z powrotem wrzuć do garnka. Mięso oddziel od kości i też dodaj do zupy. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, kapustę wraz z puszczonym sokiem oraz przyprawy.
  4. Wlej sok z kiszonych ogórków i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  5. Na patelni przygotuj zasmażkę z masła, mąki oraz łyżki wywaru. Dodaj ją do zupy.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze