Gołąbki z piekarnika. Banalny przepis robi furorę
Gołąbki z piekarnika zrobisz z zamkniętymi oczami. Dzięki temu przepisowi zdecydowanie częściej będziesz decydować się na przygotowanie gołąbków, które do tej pory zdawałby się być potrawą niezwykle czasochłonną.
15.01.2024 | aktual.: 15.01.2024 11:05
Przygotuj gołąbki z piekarnika według tego przepisu, a nigdy więcej nie zrobisz ich inaczej. Pieczenie, zwłaszcza pod pierzynką z ulubionego sosu, jest szybkim i sprawdzonym patentem na uzyskanie soczystych i kruchych gołąbków. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z piekarnika - jak długo piec, w ilu stopniach, czy pod przykryciem?
Gołąbki przygotuj tak, jak każde inne. Zadbaj o to, by farsz był dobrze zamknięty w zawiniętym liściu. Natomiast same liście kapusty powinny być miękkie (lekko podgotowane) oraz pozbawione zgrubiałej łodygi. Tak przygotowane gołąbki mogą wylądować w naczyniu do pieczenia. Przed tym jednak warto wyłożyć jego spód kilkoma liśćmi kapusty. Kiedy gołąbki znajdą się w naczyniu, zalej je bulionem, by po upieczeniu pozostały miękkie i soczyste. Ciekawym patentem jest też wymieszanie wody z kwasem spod ogórków czy kapusty kiszonej. Dzięki takiej zalewie gołąbki z piekarnika zyskają bardziej wyrazisty smak.
W jakiej temperaturze piec gołąbki z piekarnika? Wystarczy 180 - 190 st. C z termoobiegiem. W pierwszym etapie gołąbki piecz godzinę pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zalej gołąbki przygotowanym do nich sosem. Następnie włóż je do piekarnika (bez przykrycia) na kolejne 20-30 minut, by ładnie się zapiekły (z grzejącą górną grzałką).
Zobacz także
Gołąbki z piekarnika. Przepis
Składniki:
- 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 5 kg białej kapusty,
- 200 g ryżu,
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 szklanka wody/bulionu/wody spod kiszonej kapusty, ogórków,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- świeża natka pietruszki,
- olej do smażenia,
- sos np. pomidorowy do gołąbków.
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
- Kapustę umyj i wytnij z niej głąb. Tak przygotowaną włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotuj ok. 30 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmuj każdy liść oddzielnie przy pomocy widelca na talerz, uważając, żeby się nie poparzyć.
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż. Kiedy zeszkli się, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj całość, podsmaż.
- Do warzyw dodaj mięso mielone. Dopraw mieszankę solą, pieprzem i majerankiem. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe.
- Mięso podsmażone z warzywami wymieszaj z ryżem i świeżą natką pietruszki.
- Z liści kapusty wytnij zgrubiałe końcówki. Następnie na każdy liść nałóż porcję farszu i zawiń.
- Gotowe gołąbki włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą lub olejem i wyłożonego kilkoma liśćmi kapusty. Gołąbki ułóż ciasto.
- Gołąbki podlej szklanką wody, bulionu lub mieszanką wody z kwasem spod ogórków/kapusty. Naczynie przykryj.
- Gołąbki piecz w ok. 180 st. C przez 60 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos do gołąbków z piekarnika, np. pomidorowy z naszego przepisu.
- Po godzinie wyjmij gołąbki z pieca i zalej przygotowanym sosem. Następnie włóż je z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 20-30 minut.