Dodaj je, a sos do gołąbków będzie intensywny i gęsty. O takim efekcie marzy każda gospodyni

Sos to w wielu kuchniach podstawa dania. W końcu to on jako pierwszy łączy się z naszymi kubkami smakowymi. W przypadku gołąbków jest on równie ważny co farsz, czy kapusta. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się, jak przygotować idealny sos pomidorowy do gołąbków. 

Obrazeksos pomidorowy do gołąbków - Pyszności; foto: Canva

Odpowiednie przygotowanie i doprawienie sosu to kluczowa kwestia nie tylko przy gołąbkach. Jest kilka istotnych spraw, decydujących o klasie sosu. Aromat, smak i konsystencja. Żeby osiągnąć optymalne wyniki w każdym z tych aspektów, trzeba wiedzieć co i jak.

W tym miejscu warto zaznaczyć, że umiejętne zagęszczenie sosu to już przynajmniej połowa sukcesu. Żeby sos nabrał odpowiedniej konsystencji, zwykle używamy któregoś z tych składników: mąki, śmietany, zasmażki, masła lub samego żółtka jaja.

Obrazek
Sos pomidorowy - Pyszności; foto: Canva

Jak zagęścić sos?

Metodę zagęszczenia dobieramy w zależności od sosu.

Podstawowym sposobem jest użycie mąki. Sprawdza się znakomicie w sosach tradycyjnych - na przykład pomidorowego sosu do gołąbków. Żeby zagęszczenie przebiegło prawidłowo, rozmieszaj mąkę w szklance z niewielką ilością wody - tak, by nie było grud. Następnie wlej mieszankę do sosu, ciągle mieszając.

Drugim sposobem jest użycie zasmażki. Świetnie łączy się z sosami ciemnymi. Polega na roztopieniu na patelni masła i wymieszania go z mąką pszenną.

Kolejny motyw zagęszczania sosów jest z żółtkiem w roli głównej. Kucharze stosują je do sosów jasnych i delikatnych. W tym przypadku żółtko miesza się z niewielką ilością sosu i śmietany.

Kolejne sposoby: masło i śmietana, są wam na pewno doskonale znane. Tego pierwszego używamy w przypadku warzywnych purée, a śmietany - do kremów.

Obrazek
Sos pomidorowy do gołąbków - Pyszności; foto: Canva

Idealny sos pomidorowy do gołąbków

Składniki: 

  • 1,5 szklanki wywaru po gołąbkach
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli, majeranku i oregano
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Wywar po gołąbkach wlej do garnka. Możesz też użyć zamiast tego zwykłego bulionu.

Do wywaru dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj na małym ogniu. Teraz dodaj przyprawy, a kiedy sos zawrze, zmniejsz ogień.

Następnie odlej trochę bulionu do kubka. Kiedy delikatnie ostygnie, dodaj do niego mąkę pszenną i śmietanę. Wymieszaj bardzo dokładnie i dodaj zawartość kubka do garnka z sosem. Zagotuj i wyłącz. Dopiero terazdodaj przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Idealny sos pomidorowy do gołąbków jest już gotowy.

Jeśli szukasz innych kulinarnych inspiracji, obejrzyj też ten film z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯