Dodaj je, a sos do gołąbków będzie intensywny i gęsty. O takim efekcie marzy każda gospodyni
Sos to w wielu kuchniach podstawa dania. W końcu to on jako pierwszy łączy się z naszymi kubkami smakowymi. W przypadku gołąbków jest on równie ważny co farsz, czy kapusta. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się, jak przygotować idealny sos pomidorowy do gołąbków.
22.11.2022 08:49
Odpowiednie przygotowanie i doprawienie sosu to kluczowa kwestia nie tylko przy gołąbkach. Jest kilka istotnych spraw, decydujących o klasie sosu. Aromat, smak i konsystencja. Żeby osiągnąć optymalne wyniki w każdym z tych aspektów, trzeba wiedzieć co i jak.
W tym miejscu warto zaznaczyć, że umiejętne zagęszczenie sosu to już przynajmniej połowa sukcesu. Żeby sos nabrał odpowiedniej konsystencji, zwykle używamy któregoś z tych składników: mąki, śmietany, zasmażki, masła lub samego żółtka jaja.
Jak zagęścić sos?
Metodę zagęszczenia dobieramy w zależności od sosu.
Podstawowym sposobem jest użycie mąki. Sprawdza się znakomicie w sosach tradycyjnych - na przykład pomidorowego sosu do gołąbków. Żeby zagęszczenie przebiegło prawidłowo, rozmieszaj mąkę w szklance z niewielką ilością wody - tak, by nie było grud. Następnie wlej mieszankę do sosu, ciągle mieszając.
Drugim sposobem jest użycie zasmażki. Świetnie łączy się z sosami ciemnymi. Polega na roztopieniu na patelni masła i wymieszania go z mąką pszenną.
Kolejny motyw zagęszczania sosów jest z żółtkiem w roli głównej. Kucharze stosują je do sosów jasnych i delikatnych. W tym przypadku żółtko miesza się z niewielką ilością sosu i śmietany.
Kolejne sposoby: masło i śmietana, są wam na pewno doskonale znane. Tego pierwszego używamy w przypadku warzywnych purée, a śmietany - do kremów.
Idealny sos pomidorowy do gołąbków
Składniki:
- 1,5 szklanki wywaru po gołąbkach
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli, majeranku i oregano
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Wywar po gołąbkach wlej do garnka. Możesz też użyć zamiast tego zwykłego bulionu.
Do wywaru dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj na małym ogniu. Teraz dodaj przyprawy, a kiedy sos zawrze, zmniejsz ogień.
Następnie odlej trochę bulionu do kubka. Kiedy delikatnie ostygnie, dodaj do niego mąkę pszenną i śmietanę. Wymieszaj bardzo dokładnie i dodaj zawartość kubka do garnka z sosem. Zagotuj i wyłącz. Dopiero terazdodaj przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Idealny sos pomidorowy do gołąbków jest już gotowy.
Jeśli szukasz innych kulinarnych inspiracji, obejrzyj też ten film z naszego kanału na YouTube.