Dodaj je, a sos do gołąbków będzie intensywny i gęsty. O takim efekcie marzy każda gospodyni

Sos to w wielu kuchniach podstawa dania. W końcu to on jako pierwszy łączy się z naszymi kubkami smakowymi. W przypadku gołąbków jest on równie ważny co farsz, czy kapusta. Przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się, jak przygotować idealny sos pomidorowy do gołąbków. 

Obrazeksos pomidorowy do gołąbków - Pyszności; foto: Canva

Odpowiednie przygotowanie i doprawienie sosu to kluczowa kwestia nie tylko przy gołąbkach. Jest kilka istotnych spraw, decydujących o klasie sosu. Aromat, smak i konsystencja. Żeby osiągnąć optymalne wyniki w każdym z tych aspektów, trzeba wiedzieć co i jak.

W tym miejscu warto zaznaczyć, że umiejętne zagęszczenie sosu to już przynajmniej połowa sukcesu. Żeby sos nabrał odpowiedniej konsystencji, zwykle używamy któregoś z tych składników: mąki, śmietany, zasmażki, masła lub samego żółtka jaja.

Obrazek
Sos pomidorowy - Pyszności; foto: Canva

Jak zagęścić sos?

Metodę zagęszczenia dobieramy w zależności od sosu.

Podstawowym sposobem jest użycie mąki. Sprawdza się znakomicie w sosach tradycyjnych - na przykład pomidorowego sosu do gołąbków. Żeby zagęszczenie przebiegło prawidłowo, rozmieszaj mąkę w szklance z niewielką ilością wody - tak, by nie było grud. Następnie wlej mieszankę do sosu, ciągle mieszając.

Drugim sposobem jest użycie zasmażki. Świetnie łączy się z sosami ciemnymi. Polega na roztopieniu na patelni masła i wymieszania go z mąką pszenną.

Kolejny motyw zagęszczania sosów jest z żółtkiem w roli głównej. Kucharze stosują je do sosów jasnych i delikatnych. W tym przypadku żółtko miesza się z niewielką ilością sosu i śmietany.

Kolejne sposoby: masło i śmietana, są wam na pewno doskonale znane. Tego pierwszego używamy w przypadku warzywnych purée, a śmietany - do kremów.

Obrazek
Sos pomidorowy do gołąbków - Pyszności; foto: Canva

Idealny sos pomidorowy do gołąbków

Składniki: 

  • 1,5 szklanki wywaru po gołąbkach
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli, majeranku i oregano
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Wywar po gołąbkach wlej do garnka. Możesz też użyć zamiast tego zwykłego bulionu.

Do wywaru dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj na małym ogniu. Teraz dodaj przyprawy, a kiedy sos zawrze, zmniejsz ogień.

Następnie odlej trochę bulionu do kubka. Kiedy delikatnie ostygnie, dodaj do niego mąkę pszenną i śmietanę. Wymieszaj bardzo dokładnie i dodaj zawartość kubka do garnka z sosem. Zagotuj i wyłącz. Dopiero terazdodaj przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Idealny sos pomidorowy do gołąbków jest już gotowy.

Jeśli szukasz innych kulinarnych inspiracji, obejrzyj też ten film z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem