Zjadłam u kuzynki i już po łyżeczce poprosiłam o przepis. To ciasto będzie świątecznym hitem w moim domu
Podczas przygotowań do Bożego Narodzenia piekarnik jest ciągle zajęty. Dlatego postanowiłam zaplanować też ciasto bez pieczenia, które w dodatku można zrobić sporo wcześniej. Mój wybór padł na deser, którego spróbowałam u kuzynki i jego smak mnie zachwycił.
06.12.2024 15:24
Ciasta, które przypominają w smaku popularne batoniki, są hitem od lat. Kto nie zna deseru Snikers, Bouty czy Knoppers? Swojego "domowego" wydania doczekał się też Lion. I właśnie ten ostatni batonik zainspirował moją kuzynkę. Według mnie Lion jako ciasto smakuje znacznie lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe ciasto lepsze niż batonik
Ciasto Lion ma szansę stać się hitem na każdym spotkaniu. Jest idealnie kremowe, wręcz rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie nie jest trudne, trzeba to tylko dobrze rozplanować. Wymaga dość długiego schładzania. Choć to ciasto warstwowe, nie trzeba robić skomplikowanych kremów czy mas. By odtworzyć smak popularnego batonika wystarczy krem na bazie serka mascarpone, sporo orzeszków ziemnych oraz gotowa masa kajmakowa. W przepisie znajdziemy też drobno pokrojone batoniki, które są kolejnym "chrupiącym" akcentem tego deseru. Jego smak zachwyci wszystkich łasuchów. Jest słodki, ale z wyraźną orzechową i czekoladową nutą.
Ciasto Lion bez pieczenia
Składniki:
- 400-500 g herbatników, idealne będą maślanych
- puszka masy kajmakowej lub krówkowej,
- 100 g uprażonych orzeszków ziemnych,
- 2 razy po 500 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
- 6 łyżek cukru pudru,
- 500 g serka mascarpone,
- 5 batoników Lion,
- 1 opakowanie fixu do śmietany.
Sposób przygotowania:
- Na dnie blaszki rozłóż herbatniki maślane, posmaruj je masą kajmakową, a następnie rozłóż drugą warstwę herbatników.
- Ubij na sztywno śmietankę 30 proc. z 4 łyżkami cukru pudru oraz fixem do ubijania śmietany.
- Następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach miksera.
- Masę rozłóż na herbatnikach.
- Jako kolejną warstwę ułóż drobno posiekane batony i orzechy ziemne.
- Przygotuj ostatnią warstwę ciasta: ubij drugą śmietankę wraz z cukrem pudrem do smaku. Nałóż ją na batonach i orzeszkach.
- Całość posyp kakao i drobno pokrojonymi pozostałymi batonikami.
- Ciasto schładzaj w lodówce przez kilka godzin.