Ciasto bez pieczenia, które łączy w sobie sernik i szarlotkę. Niebo w gębie
Dzieci kochają szarlotkę, a mąż woli sernik... Wcale nie trzeba piec dwóch ciast, by ich zadowolić. Mamy przepis, który sprawdzi się w takiej sytuacji wprost idealnie. W dodatku jest świetny na ostatnie, ale wciąż gorące dni lata.
02.09.2024 06:01
Ciasta bez pieczenia to letni hit. Są pyszne, często pełne owoców, a przede wszystkim nie trzeba włączać piekarnika. Ten trend warto utrzymać także we wrześniu. Mamy przepis na deser, który łączy w sobie szarlotkę i sernik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto idealne na gorące dni
Ciasto z jabłkami świetnie wpisuje się w jesienny klimat. Lubimy je na ciepło, są aromatyczne i dobrze nastrajają nas na coraz chłodniejsze dni. Z taką aurą często kojarzymy wrzesień. Jednak w tym roku, przynajmniej początek tego miesiąca, zapowiada się upalnie. Dlatego zamiast myśleć o klasycznej szarlotce lepiej przygotować ją w wersji na zimno, w dodatku z serową masą.
Sernik i szarlotka - idealne połączenie
Sernik na zimno to jeden z ulubionych letnich, wakacyjnych deserów. Pewnie w tym sezonie robiłaś go nieraz, bo pysznie smakuje z truskawkami, malinami, czy jagodami. Teraz czas na jabłka. Może to połączenie mniej oczywiste, ale niezwykle pyszne. Zwłaszcza, że smaki przenikają się łagodnie. Ten deser jest warstwowy, a części jabłkową i serową oddzielają herbatniki. Nie jest zbyt słodki, ma kremową i lekko kwaskowatą, owocową nutę. Do pierwszej kawy we wrześniu będzie jak znalazł.
Szarlotko-sernik bez pieczenia
Składniki:
- 800 g twarogu na sernik z wiaderka,
- 2 kg kwaskowych jabłek,
- 2 opakowania herbatników,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g masła,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 1 kisiel o smaku cytrynowym,
- 2 opakowania galaretki o ulubionym smaku,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w kąpieli wodnej i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej twaróg i wymieszaj.
- Masę serową przełóż do garnka, dodaj budyń rozpuszczony w mleku. Masę podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masa zgęstnieje.
- Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia lub folią. Na dnie ułóż herbatniki i zalej je lekko przestudzoną masą budyniowo-serową.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż je do garnka, dodaje ok. 150 ml wody i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będą się rozpadać. Do gorących jabłek wsyp kisiel i dokładnie wymieszaj.
- Na masie serowej ułóż kolejną warstwę herbatników i wyłóż przestudzone jabłka.
- Rozłóż ostatnią warstwę herbatników.
- Ciasto posyp wiórkami czekolady. Możesz też rozpuścić ją i polać ciasto.
- Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, by dobrze stężało.