Ciasto bez pieczenia, które łączy w sobie sernik i szarlotkę. Niebo w gębie

Dzieci kochają szarlotkę, a mąż woli sernik... Wcale nie trzeba piec dwóch ciast, by ich zadowolić. Mamy przepis, który sprawdzi się w takiej sytuacji wprost idealnie. W dodatku jest świetny na ostatnie, ale wciąż gorące dni lata.

To ciasto najlepiej zrobić w dużej blaszce. To ciasto najlepiej zrobić w dużej blaszce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK
Dorota Gepert

Ciasta bez pieczenia to letni hit. Są pyszne, często pełne owoców, a przede wszystkim nie trzeba włączać piekarnika. Ten trend warto utrzymać także we wrześniu. Mamy przepis na deser, który łączy w sobie szarlotkę i sernik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Ciasto idealne na gorące dni

Ciasto z jabłkami świetnie wpisuje się w jesienny klimat. Lubimy je na ciepło, są aromatyczne i dobrze nastrajają nas na coraz chłodniejsze dni. Z taką aurą często kojarzymy wrzesień. Jednak w tym roku, przynajmniej początek tego miesiąca, zapowiada się upalnie. Dlatego zamiast myśleć o klasycznej szarlotce lepiej przygotować ją w wersji na zimno, w dodatku z serową masą.

Sernik i szarlotka - idealne połączenie

Sernik na zimno to jeden z ulubionych letnich, wakacyjnych deserów. Pewnie w tym sezonie robiłaś go nieraz, bo pysznie smakuje z truskawkami, malinami, czy jagodami. Teraz czas na jabłka. Może to połączenie mniej oczywiste, ale niezwykle pyszne. Zwłaszcza, że smaki przenikają się łagodnie. Ten deser jest warstwowy, a części jabłkową i serową oddzielają herbatniki. Nie jest zbyt słodki, ma kremową i lekko kwaskowatą, owocową nutę. Do pierwszej kawy we wrześniu będzie jak znalazł.

Szarlotko-sernik bez pieczenia

Składniki:

  • 800 g twarogu na sernik z wiaderka,
  • 2 kg kwaskowych jabłek,
  • 2 opakowania herbatników,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 kisiel o smaku cytrynowym,
  • 2 opakowania galaretki o ulubionym smaku,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.


Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w kąpieli wodnej i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej twaróg i wymieszaj.
  2. Masę serową przełóż do garnka, dodaj budyń rozpuszczony w mleku. Masę podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masa zgęstnieje.
  3. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia lub folią. Na dnie ułóż herbatniki i zalej je lekko przestudzoną masą budyniowo-serową.
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż je do garnka, dodaje ok. 150 ml wody i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będą się rozpadać. Do gorących jabłek wsyp kisiel i dokładnie wymieszaj.
  5. Na masie serowej ułóż kolejną warstwę herbatników i wyłóż przestudzone jabłka.
  6. Rozłóż ostatnią warstwę herbatników.
  7. Ciasto posyp wiórkami czekolady. Możesz też rozpuścić ją i polać ciasto.
  8. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, by dobrze stężało.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟