Ciasto bez pieczenia, które łączy w sobie sernik i szarlotkę. Niebo w gębie

Dzieci kochają szarlotkę, a mąż woli sernik... Wcale nie trzeba piec dwóch ciast, by ich zadowolić. Mamy przepis, który sprawdzi się w takiej sytuacji wprost idealnie. W dodatku jest świetny na ostatnie, ale wciąż gorące dni lata.

To ciasto najlepiej zrobić w dużej blaszce. To ciasto najlepiej zrobić w dużej blaszce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK
Dorota Gepert

Ciasta bez pieczenia to letni hit. Są pyszne, często pełne owoców, a przede wszystkim nie trzeba włączać piekarnika. Ten trend warto utrzymać także we wrześniu. Mamy przepis na deser, który łączy w sobie szarlotkę i sernik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Ciasto idealne na gorące dni

Ciasto z jabłkami świetnie wpisuje się w jesienny klimat. Lubimy je na ciepło, są aromatyczne i dobrze nastrajają nas na coraz chłodniejsze dni. Z taką aurą często kojarzymy wrzesień. Jednak w tym roku, przynajmniej początek tego miesiąca, zapowiada się upalnie. Dlatego zamiast myśleć o klasycznej szarlotce lepiej przygotować ją w wersji na zimno, w dodatku z serową masą.

Sernik i szarlotka - idealne połączenie

Sernik na zimno to jeden z ulubionych letnich, wakacyjnych deserów. Pewnie w tym sezonie robiłaś go nieraz, bo pysznie smakuje z truskawkami, malinami, czy jagodami. Teraz czas na jabłka. Może to połączenie mniej oczywiste, ale niezwykle pyszne. Zwłaszcza, że smaki przenikają się łagodnie. Ten deser jest warstwowy, a części jabłkową i serową oddzielają herbatniki. Nie jest zbyt słodki, ma kremową i lekko kwaskowatą, owocową nutę. Do pierwszej kawy we wrześniu będzie jak znalazł.

Szarlotko-sernik bez pieczenia

Składniki:

  • 800 g twarogu na sernik z wiaderka,
  • 2 kg kwaskowych jabłek,
  • 2 opakowania herbatników,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 kisiel o smaku cytrynowym,
  • 2 opakowania galaretki o ulubionym smaku,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.


Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w kąpieli wodnej i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej twaróg i wymieszaj.
  2. Masę serową przełóż do garnka, dodaj budyń rozpuszczony w mleku. Masę podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masa zgęstnieje.
  3. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia lub folią. Na dnie ułóż herbatniki i zalej je lekko przestudzoną masą budyniowo-serową.
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż je do garnka, dodaje ok. 150 ml wody i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będą się rozpadać. Do gorących jabłek wsyp kisiel i dokładnie wymieszaj.
  5. Na masie serowej ułóż kolejną warstwę herbatników i wyłóż przestudzone jabłka.
  6. Rozłóż ostatnią warstwę herbatników.
  7. Ciasto posyp wiórkami czekolady. Możesz też rozpuścić ją i polać ciasto.
  8. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, by dobrze stężało.

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste