InspiracjeTo połączenie zachwyca. Nie jadłam lepszych wytrawnych muffinów

To połączenie zachwyca. Nie jadłam lepszych wytrawnych muffinów

Muffiny w wydaniu wytrawnym można też zabrać na piknik.
Muffiny w wydaniu wytrawnym można też zabrać na piknik.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | hedgehogmen

28.09.2024 20:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Muffiny w wersji na słodko są wciąż bardziej popularne. Jednak te na słono dają więcej możliwości. Sprawdzą się na śniadanie, kolację, jako dodatek do sałatki, a także łatwo je spakować na piknik. Gdy przygotujesz je z dodatkiem tego sezonowego warzywa, na pewno przekonasz się do nich.

Muffiny to bardzo proste wypieki. Często kojarzą się z dziećmi, bo podawane są na urodzinach, bo maluchy je uwielbiają. A po drugie są dziecinnie proste do zrobienia. Zarówno młodszym, jak i starszym smakoszom na pewno zasmakują muffiny w wersji wytrawnej, których miałam okazję ostatnio spróbować. Są pyszne na ciepło i na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia to królowa lata i jesieni

Latem i jesienią w kuchni cukinię odmieniamy przez wszystkie przypadki. To warzywo teraz można kupić na każdym straganie. Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo: placki, sałatki, zapiekanki, przetwory, pasztety, zupy, ciasta są na początku listy. Nadzienie do muffinów z cukinii to kolejny pomysł. Może w ten sposób da się do niego przekonać dzieci? Latem warto na pewno po cukinię sięgać jak najczęściej, bo zawiera mnóstwo witamin oraz minerałów, takich jak potas i magnez. W dodatku ma sporo błonnika, który ułatwia trawienie. W tym przepisie na muffiny cukinia zestawiona jest z rybą. Pasuje łosoś lub tuńczyk. Zarówno jedno, jak i drugie połączenie jest bardzo smaczne.

Daj im przestrzeń do wyrastania

Przygotowanie muffinów to nic trudnego. Jednak do pieczenia potrzebne jest małe przygotowanie. Fani tego wypieku pewnie mają specjalną formę do muffinków. Gdy robisz je od czasu do czasu, kup specjalne papilotki. Dzięki temu babeczki będą łatwiejsze do wyjęcia po upieczeniu i zachowają ładny kształt. Ciasto nakładaj do około 3/4 wysokości. Da to muffinom przestrzeń do wyrastania. Do odmierzania porcji najlepiej używać łyżki do lodów, dzięki temu każdy będzie mieć taką samą wielkość. Czas pieczenia wynosi zazwyczaj od 20 do 25 minut, ale zawsze warto sprawdzić je wcześniej za pomocą patyczka – jeśli po wbiciu i wyjęciu jest sucha, muffiny są gotowe.

Wytrawne muffiny z warzywnym nadzieniem

Składniki:

  • 160 g mąki,
  • 70 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 1 mała cukinia,
  • mała puszka łososia lub tuńczyka w sosie własnym,
  • połowa cebuli,
  • 3 łyżki szczypiorku lub koperku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 50 g twardego sera żółtego,
  • 1 łyżka serka kremowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obierz, zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Posól i przełóż na durszlak na 15 minut, potem odciśnij ją z nadmiaru soku.
  2. Cebulę i zieleninę drobno posiekaj.
  3. Jajka połącz ze startym serem, mlekiem, oliwą. Dodaj cukinię, cebulę i zieleninę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Wybraną rybę odsącz na sitku.
  5. Do papilotek nakładaj niewielką ilość masy, tylko na dno. Następnie nakładaj łyżeczkę ryby i przykrywaj ciastem do 3/4 wysokości papilotek.
  6. Muffiny wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz 20 minut.
muffinywytrawne muffinycukinia