Na Podkarpaciu zajadają się nimi. Ostatnio podałam w sylwestra do barszczyku, goście byli zachwyceni

Już sama nazwa tego dania wywołuje uśmiech, niewielu też wie, co to za potrawa. Tymczasem kryją się pod nią proste kluski ziemniaczane z ciekawym nadzieniem. Brzmi pysznie? To właśnie kocopoły.

Kocopoły sprawdzą się do czerwonego barszczuKocopoły sprawdzą się do czerwonego barszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photoby_Marta Pecelerowicz
Dorota Gepert

Nazwa nie dość, że zabawna, to jeszcze trochę z nią zamieszania: kocopoły, kacopoły i kacapoły - w takich trzech formach można ją znaleźć. W kulinariach zawsze oznacza rodzaj klusek ziemniaczanych. A poza tym? Brednie, kłamstwa i niestworzone rzeczy. Słowo trochę zapomniane, ale co jakiś czas wraca. A kto lubi jeść kocopoły? Mamy niezawodny przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu

Podwójnie ziemniaczane

Kocopoły to prawdopodobnie zniekształcona forma słowa kacapoły. To nazwa tradycyjnego dania z okolic Kolbuszowej, czyli ziemniaczanych klusek, okrągłych o średnicy od trzech do pięciu centymetrów, przygotowywane albo z serowym nadzieniem, albo z serowo-ziemniaczanym, jakie znamy z ruskich pierogów. Kuchnia podobnie jak język ulega wielu wpływom. Teraz pod tą nazwą kryje się różne rodzaje klusek, ale zawsze ich bazą są ziemniaki. To proste i tanie danie. Nie brakuje mu jednak smaku i swoistego charakteru. Można nazwać je podwójnie ziemniaczanym, bo te warzywa wykorzystuje się zarówno do ciasta, jak i do farszu.

Są też różne zasady, co do podawania tych klusek. Będą smaczne po prostu ugotowane i podane z rozpuszczonym masłem czy przesmażoną cebulą. Można je jednak także podsmażyć na oleju. Wtedy są ciekawym dodatkiem do czerwonego barszczu. W takiej formie podałam je podczas ubiegłego sylwestra. W tym roku wrócę do tego przepisu.

Tradycyjne kocopoły

Składniki:

  • 1,5 kg surowych ziemniaków,
  • pół kg ziemniaków ugotowanych,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól do smaku.

Nadzienie:

  • 600 g ziemniaków ugotowanych,
  • 400 g twarogu tłustego,
  • 1 cebula,
  • olej do podsmażania,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • olej do podsmażania, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij dokładnie starte ziemniaki. Odstaw płyn.
  2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do surowych, następnie dosyp mąkę i dopraw. Dolej tyle płynu z wyciśniętych ziemniaków, by ciasto dobrze się zarabiało. Powinno być gładkie i elastyczne.
  3. Przygotuj nadzienie: ziemniaki wymieszaj z twarogiem.
  4. Cebulę obierz i drobno pokrój. Przesmaż na oleju, by była rumiana.
  5. Cebulę dodaj do masy z ziemniaków i twarogu, dopraw ją do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Z ciasta formuj małe placki, układaj na nich porcje nadzienia i zlepiaj brzegi.
  7. Tak przygotowane kocopoły ugotuj w osolonym wrzątku w jak największym garnku.
  8. Na koniec przysmaż, aby nabrały złotego koloru. Wówczas będą idealną przystawką do czerwonego barszczyku.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik