Na Podkarpaciu zajadają się nimi. Ostatnio podałam w sylwestra do barszczyku, goście byli zachwyceni
Już sama nazwa tego dania wywołuje uśmiech, niewielu też wie, co to za potrawa. Tymczasem kryją się pod nią proste kluski ziemniaczane z ciekawym nadzieniem. Brzmi pysznie? To właśnie kocopoły.
Nazwa nie dość, że zabawna, to jeszcze trochę z nią zamieszania: kocopoły, kacopoły i kacapoły - w takich trzech formach można ją znaleźć. W kulinariach zawsze oznacza rodzaj klusek ziemniaczanych. A poza tym? Brednie, kłamstwa i niestworzone rzeczy. Słowo trochę zapomniane, ale co jakiś czas wraca. A kto lubi jeść kocopoły? Mamy niezawodny przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podwójnie ziemniaczane
Kocopoły to prawdopodobnie zniekształcona forma słowa kacapoły. To nazwa tradycyjnego dania z okolic Kolbuszowej, czyli ziemniaczanych klusek, okrągłych o średnicy od trzech do pięciu centymetrów, przygotowywane albo z serowym nadzieniem, albo z serowo-ziemniaczanym, jakie znamy z ruskich pierogów. Kuchnia podobnie jak język ulega wielu wpływom. Teraz pod tą nazwą kryje się różne rodzaje klusek, ale zawsze ich bazą są ziemniaki. To proste i tanie danie. Nie brakuje mu jednak smaku i swoistego charakteru. Można nazwać je podwójnie ziemniaczanym, bo te warzywa wykorzystuje się zarówno do ciasta, jak i do farszu.
Są też różne zasady, co do podawania tych klusek. Będą smaczne po prostu ugotowane i podane z rozpuszczonym masłem czy przesmażoną cebulą. Można je jednak także podsmażyć na oleju. Wtedy są ciekawym dodatkiem do czerwonego barszczu. W takiej formie podałam je podczas ubiegłego sylwestra. W tym roku wrócę do tego przepisu.
Tradycyjne kocopoły
Składniki:
- 1,5 kg surowych ziemniaków,
- pół kg ziemniaków ugotowanych,
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól do smaku.
Nadzienie:
- 600 g ziemniaków ugotowanych,
- 400 g twarogu tłustego,
- 1 cebula,
- olej do podsmażania,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo:
- olej do podsmażania, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij dokładnie starte ziemniaki. Odstaw płyn.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do surowych, następnie dosyp mąkę i dopraw. Dolej tyle płynu z wyciśniętych ziemniaków, by ciasto dobrze się zarabiało. Powinno być gładkie i elastyczne.
- Przygotuj nadzienie: ziemniaki wymieszaj z twarogiem.
- Cebulę obierz i drobno pokrój. Przesmaż na oleju, by była rumiana.
- Cebulę dodaj do masy z ziemniaków i twarogu, dopraw ją do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Z ciasta formuj małe placki, układaj na nich porcje nadzienia i zlepiaj brzegi.
- Tak przygotowane kocopoły ugotuj w osolonym wrzątku w jak największym garnku.
- Na koniec przysmaż, aby nabrały złotego koloru. Wówczas będą idealną przystawką do czerwonego barszczyku.