Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra

Gdy tradycyjny mielony i klasyczny schabowy zaczynają się przejadać, pora sięgnąć po coś nowego. Kotlety majstra łączą w sobie prostotę ziemniaków i aromatyczne nadzienie, które zaskakuje smakiem. To danie na rodzinny obiad, które zawsze znika do ostatniego kęsa.

Kotlety majstra są lepsze od mielonychKotlety majstra są lepsze od mielonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Na polskich stołach królują mielone i schabowe: jedne smażone w złotej panierce, inne soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Ale kto powiedział, że kotlet musi być zawsze taki sam? Kotlety majstra to ciekawa alternatywa, która zachwyci każdego. Powstają z połączenia masy ziemniaczanej i farszu z mięsa oraz warzyw. W efekcie dostajemy sycące, domowe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w roli codziennego obiadu, jak i ciekawej propozycji na rodzinne spotkania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku

Kotlety majstra to inny wymiar

Sekretem tych kotletów jest ich dwuwarstwowa konstrukcja: ziemniaczana "otoczka" i aromatyczne nadzienie. To dzięki temu są one delikatne, sycące i pełne smaku. Z dodatkiem pieczarek, marchewki i przypraw nabierają wyrazistości, a dzięki panierce zyskują chrupiącą skórkę. To idealny kompromis między tradycją a czymś nowym na talerzu.

Przepis na kotlety majstra

Składniki na ciasto ziemniaczane:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g gotowanego mięsa (np. drobiowego lub wieprzowego),
  • 2-3 małe cebule,
  • 200 g pieczarek,
  • marchewka,
  • papryka w proszku,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z jajkiem, mąką i solą. Wyrób gładką masę.
  2. Pieczarki, cebulę i marchewkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj przyprawy i duś przez ok. 10 minut. Połącz farsz z ugotowanym mięsem.
  3. Z masy ziemniaczanej formuj placki, nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj, nadając kształt kotleta.
  4. Obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Jeśli chcesz wersje fit, po prostu piecz je w 190 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut.
  5. Podawaj gorące, najlepiej z surówką i sosem, np. koperkowym lub pieczarkowym.

Z czym podawać kotlety majstra?

Świetnie komponują się z lekką surówką z kapusty kiszonej albo świeżej sałaty. Smakują też rewelacyjnie w towarzystwie sosu grzybowego czy koperkowego. To danie tak uniwersalne, że sprawdzi się i na co dzień, i na świątecznym stole.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇