Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra

Gdy tradycyjny mielony i klasyczny schabowy zaczynają się przejadać, pora sięgnąć po coś nowego. Kotlety majstra łączą w sobie prostotę ziemniaków i aromatyczne nadzienie, które zaskakuje smakiem. To danie na rodzinny obiad, które zawsze znika do ostatniego kęsa.

Kotlety majstra są lepsze od mielonychKotlety majstra są lepsze od mielonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Na polskich stołach królują mielone i schabowe: jedne smażone w złotej panierce, inne soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Ale kto powiedział, że kotlet musi być zawsze taki sam? Kotlety majstra to ciekawa alternatywa, która zachwyci każdego. Powstają z połączenia masy ziemniaczanej i farszu z mięsa oraz warzyw. W efekcie dostajemy sycące, domowe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w roli codziennego obiadu, jak i ciekawej propozycji na rodzinne spotkania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku

Kotlety majstra to inny wymiar

Sekretem tych kotletów jest ich dwuwarstwowa konstrukcja: ziemniaczana "otoczka" i aromatyczne nadzienie. To dzięki temu są one delikatne, sycące i pełne smaku. Z dodatkiem pieczarek, marchewki i przypraw nabierają wyrazistości, a dzięki panierce zyskują chrupiącą skórkę. To idealny kompromis między tradycją a czymś nowym na talerzu.

Przepis na kotlety majstra

Składniki na ciasto ziemniaczane:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g gotowanego mięsa (np. drobiowego lub wieprzowego),
  • 2-3 małe cebule,
  • 200 g pieczarek,
  • marchewka,
  • papryka w proszku,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z jajkiem, mąką i solą. Wyrób gładką masę.
  2. Pieczarki, cebulę i marchewkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj przyprawy i duś przez ok. 10 minut. Połącz farsz z ugotowanym mięsem.
  3. Z masy ziemniaczanej formuj placki, nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj, nadając kształt kotleta.
  4. Obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Jeśli chcesz wersje fit, po prostu piecz je w 190 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut.
  5. Podawaj gorące, najlepiej z surówką i sosem, np. koperkowym lub pieczarkowym.

Z czym podawać kotlety majstra?

Świetnie komponują się z lekką surówką z kapusty kiszonej albo świeżej sałaty. Smakują też rewelacyjnie w towarzystwie sosu grzybowego czy koperkowego. To danie tak uniwersalne, że sprawdzi się i na co dzień, i na świątecznym stole.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej