Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra

Gdy tradycyjny mielony i klasyczny schabowy zaczynają się przejadać, pora sięgnąć po coś nowego. Kotlety majstra łączą w sobie prostotę ziemniaków i aromatyczne nadzienie, które zaskakuje smakiem. To danie na rodzinny obiad, które zawsze znika do ostatniego kęsa.

Kotlety majstra są lepsze od mielonychKotlety majstra są lepsze od mielonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Na polskich stołach królują mielone i schabowe: jedne smażone w złotej panierce, inne soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Ale kto powiedział, że kotlet musi być zawsze taki sam? Kotlety majstra to ciekawa alternatywa, która zachwyci każdego. Powstają z połączenia masy ziemniaczanej i farszu z mięsa oraz warzyw. W efekcie dostajemy sycące, domowe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w roli codziennego obiadu, jak i ciekawej propozycji na rodzinne spotkania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku

Kotlety majstra to inny wymiar

Sekretem tych kotletów jest ich dwuwarstwowa konstrukcja: ziemniaczana "otoczka" i aromatyczne nadzienie. To dzięki temu są one delikatne, sycące i pełne smaku. Z dodatkiem pieczarek, marchewki i przypraw nabierają wyrazistości, a dzięki panierce zyskują chrupiącą skórkę. To idealny kompromis między tradycją a czymś nowym na talerzu.

Przepis na kotlety majstra

Składniki na ciasto ziemniaczane:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 200 g gotowanego mięsa (np. drobiowego lub wieprzowego),
  • 2-3 małe cebule,
  • 200 g pieczarek,
  • marchewka,
  • papryka w proszku,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z jajkiem, mąką i solą. Wyrób gładką masę.
  2. Pieczarki, cebulę i marchewkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj przyprawy i duś przez ok. 10 minut. Połącz farsz z ugotowanym mięsem.
  3. Z masy ziemniaczanej formuj placki, nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj, nadając kształt kotleta.
  4. Obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Jeśli chcesz wersje fit, po prostu piecz je w 190 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut.
  5. Podawaj gorące, najlepiej z surówką i sosem, np. koperkowym lub pieczarkowym.

Z czym podawać kotlety majstra?

Świetnie komponują się z lekką surówką z kapusty kiszonej albo świeżej sałaty. Smakują też rewelacyjnie w towarzystwie sosu grzybowego czy koperkowego. To danie tak uniwersalne, że sprawdzi się i na co dzień, i na świątecznym stole.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność