Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek

Masz ochotę na coś domowego, prostego i pysznego? Kopytka z serka wiejskiego to szybki sposób na sycący obiad, który przygotujesz z kilku składników. Zaskakują lekkością, a przy tym są niesamowicie delikatne i miękkie.

Kopytka z serka wiejskiego szybko staną się hitem w twoim domuKopytka z serka wiejskiego szybko staną się hitem w twoim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | eyecon
Karol Wiak

Kopytka to jedno z tych dań, które od razu przywołują wspomnienia rodzinnych obiadów. Zwykle kojarzą się z ziemniakami i mąką, ale dziś pokażę ci wersję, która zaskoczy prostotą i smakiem – kopytka z serka wiejskiego. To przepis, który sprawdziłem w swojej kuchni nie raz i zawsze wychodzi bezbłędnie. Zrobisz je dosłownie w kilkadziesiąt minut, a efekt to cała miska delikatnych kluseczek, które świetnie smakują zarówno z cebulką, jak i ulubionym sosem.

Kopytka – z czego można je przygotować?

Kopytka to jedno z tych dań, które zawsze kojarzą się z domową kuchnią i prostotą. Najczęściej przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka, ale z czasem pojawiły się różne wariacje, które sprawiają, że smak tego dania potrafi zaskoczyć. W wielu domach testuje się zamienniki – od dyniowych kopytek, przez te z batatów, szpinaku, aż po wersje na bazie twarogu czy serka wiejskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Sam kiedyś uważałem, że kopytka muszą być klasyczne, ale odkąd spróbowałem zrobić kopytka z serka wiejskiego, zupełnie zmieniłem zdanie. Serek wiejski nadaje im wyjątkowej lekkości, a przy tym sprawia, że nie są tak "ciężkie" jak klasyczna wersja. Co ważne – serek wiejski często mam w lodówce, więc to szybki sposób na tani i sycący obiad.

Tak naprawdę sekret dobrych kopytek tkwi w proporcjach składników i odpowiednim wyrobieniu ciasta. Jeżeli jest zbyt miękkie i klejące, wystarczy odrobina dodatkowej mąki. Jeśli za suche, odrobina serka czy ugotowanego ziemniaka uratuje sytuację. To danie daje sporo swobody i można je dopasować do własnych upodobań.

Przepis na kopytka z serka wiejskiego

Kiedy pierwszy raz zrobiłem kopytka z serka wiejskiego, byłem zaskoczony, jak delikatne i sprężyste wyszły. To świetna alternatywa dla klasycznych klusek.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 opakowanie serka wiejskiego,
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 2 szkl. mąki pszennej + do podsypania stolnicy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie ugnieć tłuczkiem, aby nie było grudek.
  2. Serek wiejski odcedź z nadmiaru płynu, rozgnieć widelcem i jeszcze raz odlej wodę, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.
  3. Rozgnieciony serek dodaj do ziemniaków, wsyp obie mąki, dopraw solą i pieprzem. Wyrób gładkie ciasto – powinno być zwarte i nie kleić się do rąk.
  4. Podziel ciasto na części i formuj wałeczki na oprószonej mąką stolnicy. Pokrój je ukośnie, tworząc charakterystyczne kopytka.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj porcjami kopytka i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
  6. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę na maśle i polej nią gorące kopytka.

Tak przygotowane kopytka z serka wiejskiego smakują świetnie zarówno same, jak i w towarzystwie sosu pieczarkowego czy gulaszu. U mnie najczęściej lądują na stole z podsmażoną cebulką.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi