Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Masz ochotę na coś domowego, prostego i pysznego? Kopytka z serka wiejskiego to szybki sposób na sycący obiad, który przygotujesz z kilku składników. Zaskakują lekkością, a przy tym są niesamowicie delikatne i miękkie.
Kopytka to jedno z tych dań, które od razu przywołują wspomnienia rodzinnych obiadów. Zwykle kojarzą się z ziemniakami i mąką, ale dziś pokażę ci wersję, która zaskoczy prostotą i smakiem – kopytka z serka wiejskiego. To przepis, który sprawdziłem w swojej kuchni nie raz i zawsze wychodzi bezbłędnie. Zrobisz je dosłownie w kilkadziesiąt minut, a efekt to cała miska delikatnych kluseczek, które świetnie smakują zarówno z cebulką, jak i ulubionym sosem.
Kopytka – z czego można je przygotować?
Kopytka to jedno z tych dań, które zawsze kojarzą się z domową kuchnią i prostotą. Najczęściej przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka, ale z czasem pojawiły się różne wariacje, które sprawiają, że smak tego dania potrafi zaskoczyć. W wielu domach testuje się zamienniki – od dyniowych kopytek, przez te z batatów, szpinaku, aż po wersje na bazie twarogu czy serka wiejskiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku
Sam kiedyś uważałem, że kopytka muszą być klasyczne, ale odkąd spróbowałem zrobić kopytka z serka wiejskiego, zupełnie zmieniłem zdanie. Serek wiejski nadaje im wyjątkowej lekkości, a przy tym sprawia, że nie są tak "ciężkie" jak klasyczna wersja. Co ważne – serek wiejski często mam w lodówce, więc to szybki sposób na tani i sycący obiad.
Tak naprawdę sekret dobrych kopytek tkwi w proporcjach składników i odpowiednim wyrobieniu ciasta. Jeżeli jest zbyt miękkie i klejące, wystarczy odrobina dodatkowej mąki. Jeśli za suche, odrobina serka czy ugotowanego ziemniaka uratuje sytuację. To danie daje sporo swobody i można je dopasować do własnych upodobań.
Przepis na kopytka z serka wiejskiego
Kiedy pierwszy raz zrobiłem kopytka z serka wiejskiego, byłem zaskoczony, jak delikatne i sprężyste wyszły. To świetna alternatywa dla klasycznych klusek.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 opakowanie serka wiejskiego,
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 2 szkl. mąki pszennej + do podsypania stolnicy,
- sól,
- pieprz,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie ugnieć tłuczkiem, aby nie było grudek.
- Serek wiejski odcedź z nadmiaru płynu, rozgnieć widelcem i jeszcze raz odlej wodę, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.
- Rozgnieciony serek dodaj do ziemniaków, wsyp obie mąki, dopraw solą i pieprzem. Wyrób gładkie ciasto – powinno być zwarte i nie kleić się do rąk.
- Podziel ciasto na części i formuj wałeczki na oprószonej mąką stolnicy. Pokrój je ukośnie, tworząc charakterystyczne kopytka.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj porcjami kopytka i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę na maśle i polej nią gorące kopytka.
Tak przygotowane kopytka z serka wiejskiego smakują świetnie zarówno same, jak i w towarzystwie sosu pieczarkowego czy gulaszu. U mnie najczęściej lądują na stole z podsmażoną cebulką.