Często mylony z mąką ziemniaczaną. To składnik najlepszych kruszonek

Krupczatka od lat jest ceniona w polskiej kuchni. Jej specyficzny zapach i konsystencja przypominająca kaszkę sprawiają, że jest niezastąpiona podczas przygotowywania ciast kruchych czy półkruchych. Ale to niejedyne zalety tej mąki. Czym jeszcze charakteryzuje się krupczatka i co warto o niej wiedzieć?

Kruszonka z krupczatki jest krucha i delikatnaKruszonka z krupczatki jest krucha i delikatna
Źródło zdjęć: © Canva | Sonda Stefan's Images

Wiele osób zastanawia się, czy mąka ziemniaczana i krupczatka to to samo. Sprawa jest prosta. Otóż mąka ziemniaczana powstaje ze skrobi otrzymywanej z bulw ziemniaków, z kolei mąka krupczatka to rodzaj mąki pszennej, konkretniej typ 450. Tak więc nie, mąka ziemniaczana nie jest tym samym co mąka krupczatka. Jak zatem używać tej drugiej? Do czego najlepiej się nadaje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Mąka krupczatka - z czego powstaje i do czego ją wykorzystać?

Krupczatka to mąka pszenna typu 450. Jej charakterystyczną cechą jest gruba ziarnistość przypominająca konsystencję kaszki. Minerały stanowią 0,45 procent jej zawartości, stąd oznaczenie typu 450. Dzięki swojej unikalnej strukturze krupczatka jest niezastąpionym składnikiem nie tylko w przypadku ciast kruchych, ale również wielu innych produktów i wypieków.

Krupczatka charakteryzuje się kremową barwą, specyficznym i przyjemnym zapachem, delikatnym, lekko słodkim smakiem oraz grudkami, które nadają jej konsystencję kaszki. Dzięki tym cechom, a także wysokiej zawartości glutenu, mąka świetnie nadaje się nie tylko do przygotowywania kruchych i półkruchych ciast czy ciasteczek, ale także makaronów, klusek, knedli, kopytek, pierogów i tart. Sprawdza się również jako składnik kruszonki, panierek do dań mięsnych (np. kotletów) albo zagęszczacz do zup czy sosów. Można ją mieszać z innymi mąkami, choćby tortową, dzięki czemu przyrządzimy puszysty biszkopt.

Kruszonka z krupczatki
Kruszonka z krupczatki © Canva | ildipapp

Kruszonka z krupczatki. Przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 szklanka cukru brązowego,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g masła.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj składniki suche. Do suchych składników dodaj twarde, mocno schłodzone masło otarte na grubym oku lub pokrojone.
  2. Zacznij łączyć dłońmi składniki, rozcierając je, by się dokładnie połączyły.
  3. Następnie zagnieć wszystko w małe bryłki, a po tym rozkrusz, uzyskując kruszonkę.
  4. Zapiekaj razem z ciastem, drożdżówkami czy owocami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę