PrzepisSłodkościCzęsto mylony z mąką ziemniaczaną. To składnik najlepszych kruszonek

Często mylony z mąką ziemniaczaną. To składnik najlepszych kruszonek

Kruszonka z krupczatki jest krucha i delikatna
Kruszonka z krupczatki jest krucha i delikatna
Źródło zdjęć: © Canva | Sonda Stefan's Images

08.08.2024 15:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Krupczatka od lat jest ceniona w polskiej kuchni. Jej specyficzny zapach i konsystencja przypominająca kaszkę sprawiają, że jest niezastąpiona podczas przygotowywania ciast kruchych czy półkruchych. Ale to niejedyne zalety tej mąki. Czym jeszcze charakteryzuje się krupczatka i co warto o niej wiedzieć?

Wiele osób zastanawia się, czy mąka ziemniaczana i krupczatka to to samo. Sprawa jest prosta. Otóż mąka ziemniaczana powstaje ze skrobi otrzymywanej z bulw ziemniaków, z kolei mąka krupczatka to rodzaj mąki pszennej, konkretniej typ 450. Tak więc nie, mąka ziemniaczana nie jest tym samym co mąka krupczatka. Jak zatem używać tej drugiej? Do czego najlepiej się nadaje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mąka krupczatka - z czego powstaje i do czego ją wykorzystać?

Krupczatka to mąka pszenna typu 450. Jej charakterystyczną cechą jest gruba ziarnistość przypominająca konsystencję kaszki. Minerały stanowią 0,45 procent jej zawartości, stąd oznaczenie typu 450. Dzięki swojej unikalnej strukturze krupczatka jest niezastąpionym składnikiem nie tylko w przypadku ciast kruchych, ale również wielu innych produktów i wypieków.

Krupczatka charakteryzuje się kremową barwą, specyficznym i przyjemnym zapachem, delikatnym, lekko słodkim smakiem oraz grudkami, które nadają jej konsystencję kaszki. Dzięki tym cechom, a także wysokiej zawartości glutenu, mąka świetnie nadaje się nie tylko do przygotowywania kruchych i półkruchych ciast czy ciasteczek, ale także makaronów, klusek, knedli, kopytek, pierogów i tart. Sprawdza się również jako składnik kruszonki, panierek do dań mięsnych (np. kotletów) albo zagęszczacz do zup czy sosów. Można ją mieszać z innymi mąkami, choćby tortową, dzięki czemu przyrządzimy puszysty biszkopt.

Kruszonka z krupczatki
Kruszonka z krupczatki © Canva | ildipapp

Kruszonka z krupczatki. Przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 szklanka cukru brązowego,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g masła.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj składniki suche. Do suchych składników dodaj twarde, mocno schłodzone masło otarte na grubym oku lub pokrojone.
  2. Zacznij łączyć dłońmi składniki, rozcierając je, by się dokładnie połączyły.
  3. Następnie zagnieć wszystko w małe bryłki, a po tym rozkrusz, uzyskując kruszonkę.
  4. Zapiekaj razem z ciastem, drożdżówkami czy owocami.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także