PrzepisSernikSernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Sernik krakowski to prawdziwy klasyk wśród polskich ciast i deserów. Charakteryzuje się delikatną, puszystą masą serową, rodzynkami i chrupiącą kratką z ciasta kruchego, zwieńczoną słodkim lukrem. To czysta rozkosz w każdym kęsie.

Sernik krakowski
Sernik krakowski
Źródło zdjęć: © Pysznośc

08.08.2024 06:30

Miłośnicy rodzynek będą zachwyceni, inni będą musieli poradzić sobie z tą "zniewagą", jednak w serniku krakowskim bakalie muszą być.

Twaróg na sernik

Podstawą udanego sernika jest wysokiej jakości twaróg. Można użyć twarogu mielonego lub zmielonego samodzielnie. Sprawdź skład twarogu - im mniej dodatków, tym lepiej. Unikaj produktów z dużą ilością wody lub substancji zagęszczających. Najlepszy jest tłusty lub półtłusty, bo to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że masa jest aksamitna.

Dobrej jakości gotowy twaróg sernikowy powinien mieć dość zbitą konsystencję i nie może spływać z łyżki. Gęsty twaróg zapewnia, że masa serowa zachowa swój kształt podczas pieczenia i nie opadnie.

Sernik krakowski - przepis na ciasto

Klasyczny sernik krakowski, to kwintesencja polskich smaków. Obowiązkowo pojawia się na wielu specjalnych okazjach: od świąt, przez urodziny, na komuniach i ślubach kończąc. Nie bez powodu znalazł się na podium w kategorii "Najlepszy deser serowy na świecie" rankingu Taste Atlas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • szczypta soli.

Masa serowa: 

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 100 g masła,
  • 8 żółtek,
  • 200 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 8 białek,
  • 50 g cukru do białek,
  • 120 g rodzynek.

Pozostałe składniki: 

  • Domowy lukier do polania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blat przesypuję mąkę pszenną i dodaję zimne masło. Siekam całość nożem, dodając cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól. Wbijam jajko, zagniatam kruche ciasto i owijam je folią spożywczą. Schładzam przez godzinę w lodówce.

Kruche ciasto należy schłodzić
Kruche ciasto należy schłodzić© Pyszności

Krok 2. Schłodzone ciasto dzielę na dwie części. Jedną z nich wykładam blaszkę z papierem do pieczenia. Spód piekę w 180 st. Celsjusza przez 12 minut.

Krok 3. Przechodzę do masy serowej. Masło ucieram wraz z cukrem białym i wanilinowym. Następnie stopniowo dodaję żółtka oraz twaróg sernikowy, miksując całość. Na koniec wsypuję też skrobię.

Masa serowa
Masa serowa© Pyszności

Krok 4. Do osobnej miski wbijam białka i ubijam je na sztywną pianę wraz z cukrem. Dodaję ją po łyżce do serowej masy, mieszając całość delikatnie. Dzięki temu serowa masa będzie puszysta. Na koniec dorzucam również rodzynki.

Białka dodadzą lekkości
Białka dodadzą lekkości© Pyszności

Krok 5. Serową masę przekładam na upieczony spód. Na samą górę ścieram pozostałe ciasto. Można je również rozwałkować i ułożyć w kratkę, w tradycyjny sposób. Piekę przez 1 godzinę w 180 st. Celsjusza. Przestudzone ciasto dekoruję lukrem. Smacznego!

Sernik krakowski
Sernik krakowski© Pyszności
Wybrane dla Ciebie