Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Sernik krakowski to prawdziwy klasyk wśród polskich ciast i deserów. Charakteryzuje się delikatną, puszystą masą serową, rodzynkami i chrupiącą kratką z ciasta kruchego, zwieńczoną słodkim lukrem. To czysta rozkosz w każdym kęsie.

Sernik krakowskiSernik krakowski
Źródło zdjęć: © Pysznośc
Ewa Malinowska

Miłośnicy rodzynek będą zachwyceni, inni będą musieli poradzić sobie z tą "zniewagą", jednak w serniku krakowskim bakalie muszą być.

Twaróg na sernik

Podstawą udanego sernika jest wysokiej jakości twaróg. Można użyć twarogu mielonego lub zmielonego samodzielnie. Sprawdź skład twarogu - im mniej dodatków, tym lepiej. Unikaj produktów z dużą ilością wody lub substancji zagęszczających. Najlepszy jest tłusty lub półtłusty, bo to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że masa jest aksamitna.

Dobrej jakości gotowy twaróg sernikowy powinien mieć dość zbitą konsystencję i nie może spływać z łyżki. Gęsty twaróg zapewnia, że masa serowa zachowa swój kształt podczas pieczenia i nie opadnie.

Sernik krakowski - przepis na ciasto

Klasyczny sernik krakowski, to kwintesencja polskich smaków. Obowiązkowo pojawia się na wielu specjalnych okazjach: od świąt, przez urodziny, na komuniach i ślubach kończąc. Nie bez powodu znalazł się na podium w kategorii "Najlepszy deser serowy na świecie" rankingu Taste Atlas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • szczypta soli.

Masa serowa: 

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 100 g masła,
  • 8 żółtek,
  • 200 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 8 białek,
  • 50 g cukru do białek,
  • 120 g rodzynek.

Pozostałe składniki: 

  • Domowy lukier do polania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blat przesypuję mąkę pszenną i dodaję zimne masło. Siekam całość nożem, dodając cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól. Wbijam jajko, zagniatam kruche ciasto i owijam je folią spożywczą. Schładzam przez godzinę w lodówce.

Kruche ciasto należy schłodzić
Kruche ciasto należy schłodzić © Pyszności

Krok 2. Schłodzone ciasto dzielę na dwie części. Jedną z nich wykładam blaszkę z papierem do pieczenia. Spód piekę w 180 st. Celsjusza przez 12 minut.

Krok 3. Przechodzę do masy serowej. Masło ucieram wraz z cukrem białym i wanilinowym. Następnie stopniowo dodaję żółtka oraz twaróg sernikowy, miksując całość. Na koniec wsypuję też skrobię.

Masa serowa
Masa serowa © Pyszności

Krok 4. Do osobnej miski wbijam białka i ubijam je na sztywną pianę wraz z cukrem. Dodaję ją po łyżce do serowej masy, mieszając całość delikatnie. Dzięki temu serowa masa będzie puszysta. Na koniec dorzucam również rodzynki.

Białka dodadzą lekkości
Białka dodadzą lekkości © Pyszności

Krok 5. Serową masę przekładam na upieczony spód. Na samą górę ścieram pozostałe ciasto. Można je również rozwałkować i ułożyć w kratkę, w tradycyjny sposób. Piekę przez 1 godzinę w 180 st. Celsjusza. Przestudzone ciasto dekoruję lukrem. Smacznego!

Sernik krakowski
Sernik krakowski © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce