Polskie ciasto liderem w światowym rankingu. Nie mamy się czego wstydzić

Polskie ciasto zostało docenione w rankingu przewodnika kulinarnego Taste Atlas. Uwielbiany przez wiele osób sernik zajął pierwsze miejsce, deklasując serową konkurencję z różnych stron świata.

Sernik z rodzynkamiSernik z rodzynkami
Źródło zdjęć: © dziesie.wp.pl
Ewa Malinowska

Serwis tasteatlas.com to platforma, która pełni rolę przewodnika po przysmakach z różnych stron świata. To ciekawa forma promocji smaków i budowania popularności lokalnych kuchni. Ranking opiera się na wystawianych przez użytkowników strony ocenach. W opublikowanym rankingu deserów serowych nie tylko znalazł się polski sernik, ale zajął on również pierwsze miejsce, pokonując tym samym sernik baskijski czy greckie fakianopita.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Polski sernik doceniony

Internauci z całego globu pokochali nasz narodowy skarb - sernik. W rankingu serwisu Taste Atlas ten pyszny deser zdobył imponującą ocenę 4,5 na 5 gwiazdek, wyprzedzając konkurentów.

Sernik to sernik pochodzący z Polski, wywodzący się z dawnych tradycji chrześcijańskich i żydowskich. Przygotowuje się go z jajek, cukru i twarogu – rodzaju twarogu, który od setek lat stosowany jest w deserach. Uważa się, że sernik powstał w XVII wieku, kiedy król Jan III Sobieski przywiózł przepis ze sobą po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem - opisuje Taste Atlas
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami © Adobe Stock

Sernik najlepszym deserem serowym

Redaktorzy zwrócili również uwagę na to, że polski sernik niejedno ma imię i znaleźć go można pod różnymi postaciami.

Obecnie istnieje wiele odmian sernika, niektóre pieczone, niektóre nieupieczone (na zimno - dop. red.), ale zwykle robi się go na warstwie kruchego ciasta. Często do sernika dodaje się także rodzynki, sos czekoladowy czy owoce, a jedna z najpopularniejszych odmian deseru ma na spodzie biszkopt, który pokryty jest galaretką i owocami.
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych © 123RF

Sernik to nie tylko pyszny deser, ale też powód do dumy. Jego sukces na arenie międzynarodowej pokazuje bogactwo polskiej kuchni i docenienie naszych kulinarnych talentów przez miłośników jedzenia z całego świata.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej