Zapomniane wielkanocne danie z Podkarpacia. Podobną potrawę jada się na Słowacji, w Estonii, a nawet Finlandii

Ser jajeczny jadany jest w wielu miejscach na świecie. W Polsce, na Podkarpaciu, podaje się go w formie dodatku do chleba, zwykle w święta wielkanocne. Tradycja przyrządzania sera jajecznego zanika, a szkoda, bo to fantastyczna wariacja na temat i sera, i jajek. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Ser jajeczny można wzbogacić ziołami i przyprawami Ser jajeczny można wzbogacić ziołami i przyprawami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Poniższy przepis na ser jajeczny pochodzi z "Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego" wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "ProCarpathia".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Wielkanocny jajeczny ser. Zapominana potrawa kuchni podkarpackiej

Jajeczny ser tylko przypomina lub "udaje" ser. W rzeczywistości to ścięte jajka w gotującym się mleku, które uformowane, a następnie podane w formie przypominającej ser serwuje się najczęściej z pieczywem. Jajeczny ser jest obecnie potrawą, która odchodzi w zapomnienie. Tradycję przyrządzania specjału kultywują Koła Gospodyń Wiejskich na Podkarpaciu.

Ciekawostką jest, że jajeczny ser jadany jest również w wielu innych krajach. Największą popularnością cieszy się na Słowacji i w Czechach. Tam podaje się go najczęściej na Wielkanoc, a nazywa hrudką. Hrudka przyrządzana jest podobnie jak nasz ser jajeczny, z tą różnicą, że u naszych sąsiadów do mleka dodaje się cukier i ocet.

W Ukrainie mieszaninę wzbogaca się śmietaną, natomiast w Finlandii gotowy ser podpieka się w piecu na złoty kolor. Estoński ser jajeczny powstaje na bazie mleka słodkiego i kwaśnego, bułgarski gotowany jest nie tylko na słodkim i kwaśnym mleku, ale i na tłustej śmietanie. Delikatny ser jajeczny jada się również w Niemczech, choć tam pełni on rolę deseru. W Szwecji natomiast ser jajeczny można podać na słodko z cynamonem i cukrem pudrem, albo na słono na przykład jako dodatek do śledzi.

Jak przygotować ser jajeczny? Przepis

Składniki:

  • 1 litr mleka słodkiego,
  • 10 całych jajek,
  • sól do smaku (około ½ łyżeczki).

Przygotowanie:

  1. Jajka rozkłóć dokładnie.
  2. Mleko wymieszaj z solą. Podgrzej całość i do ciepłego dodaj rozkłócone jajka. Całość podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
  3. Po zagotowaniu przecedź masę przez tetrową pieluchę i odciśnij serwatkę.
  4. Pieluchę z masą w środku dobrze zakręć i połóż na niej ciężki przedmiot. Tak pozostaw na 2 godziny, aby ser zrobił się płaski.
  5. Gotowy ser możesz kroić w plastry.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej