PrzepisWielkanocTego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębie

Tego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębie

Tego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębie
Tego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.03.2024 13:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pascha to wyjątkowy deser, który od wieków zdobi wielkanocne stoły. Choć jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, efekt końcowy wynagradza wszelkie starania. Delikatna, kremowa konsystencja, bogaty smak i aromat oraz piękna dekoracja sprawiają, że pascha staje się prawdziwą gwiazdą świątecznego menu.

Tradycja i smak w jednym

Pascha wywodzi się z kuchni wschodniej i od wieków zdobi wielkanocne stoły. Jej bogaty smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie paschy nie wymaga specjalnych umiejętności, a jedynie odrobiny cierpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekret idealnej paschy

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie odsączenie sera. Najlepiej użyć do tego gęstego sitka wyłożonego gazą i obciążyć ser talerzykiem lub słoikiem. Ważne jest również, aby użyć świeżych, wysokiej jakości składników.

Przepis na niebiańską paschę

Składniki:

  • 2 litry mleka,
  • 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 6 jajek,
  • 1 kostka (200 g) masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, orzechy, obrane migdały).

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj w dużym garnku.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę z jajkami.
  3. Gdy mleko zacznie kipieć, zmniejsz ogień i wlej do niego mieszankę śmietany i jajek.
  4. Gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W międzyczasie zacznie wytrącać się ser.
  5. Odstaw garnek z ognia i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiaj ser, przekładając go do sitka wyłożonego gazą.
  6. Sitko zawieś na misce, do której będzie zbierała się serwatka. Ser przykryj talerzykiem i obciąż. Wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.
  7. Masło pokrój w kosteczkę i ociepli. Dodaj cukier puder i ubij na białą, puszystą masę. Na koniec dodaj wanilię.
  8. Stopniowo dodawaj ser, cały czas ubijając na jednolity krem. Dodaj bakalie i wymieszaj łyżką.
  9. Małą miskę wyłóż gazą i wypełnij masą. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub 1-2 dni.
  10. Gdy krem stężeje, wyłóż go na talerz i udekoruj.

Wskazówki:

  • Do paschy możesz dodać swoje ulubione bakalie, np. rodzynki, suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, suszone morele, orzechy lub obrane migdały.
  • Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać do kremu łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub rumu.
  • Paschę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Pascha wielkanocna to nie tylko pyszny deser, ale również symbol odrodzenia i nadziei. Ten wyjątkowy rarytas z pewnością uświetni twój świąteczny stół i zachwyci wszystkich gości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także