Tego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębie

Pascha to wyjątkowy deser, który od wieków zdobi wielkanocne stoły. Choć jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, efekt końcowy wynagradza wszelkie starania. Delikatna, kremowa konsystencja, bogaty smak i aromat oraz piękna dekoracja sprawiają, że pascha staje się prawdziwą gwiazdą świątecznego menu.

Tego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębieTego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Tradycja i smak w jednym

Pascha wywodzi się z kuchni wschodniej i od wieków zdobi wielkanocne stoły. Jej bogaty smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie paschy nie wymaga specjalnych umiejętności, a jedynie odrobiny cierpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Sekret idealnej paschy

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie odsączenie sera. Najlepiej użyć do tego gęstego sitka wyłożonego gazą i obciążyć ser talerzykiem lub słoikiem. Ważne jest również, aby użyć świeżych, wysokiej jakości składników.

Przepis na niebiańską paschę

Składniki:

  • 2 litry mleka,
  • 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 6 jajek,
  • 1 kostka (200 g) masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, orzechy, obrane migdały).

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj w dużym garnku.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę z jajkami.
  3. Gdy mleko zacznie kipieć, zmniejsz ogień i wlej do niego mieszankę śmietany i jajek.
  4. Gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W międzyczasie zacznie wytrącać się ser.
  5. Odstaw garnek z ognia i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiaj ser, przekładając go do sitka wyłożonego gazą.
  6. Sitko zawieś na misce, do której będzie zbierała się serwatka. Ser przykryj talerzykiem i obciąż. Wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.
  7. Masło pokrój w kosteczkę i ociepli. Dodaj cukier puder i ubij na białą, puszystą masę. Na koniec dodaj wanilię.
  8. Stopniowo dodawaj ser, cały czas ubijając na jednolity krem. Dodaj bakalie i wymieszaj łyżką.
  9. Małą miskę wyłóż gazą i wypełnij masą. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub 1-2 dni.
  10. Gdy krem stężeje, wyłóż go na talerz i udekoruj.

Wskazówki:

  • Do paschy możesz dodać swoje ulubione bakalie, np. rodzynki, suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, suszone morele, orzechy lub obrane migdały.
  • Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać do kremu łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub rumu.
  • Paschę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Pascha wielkanocna to nie tylko pyszny deser, ale również symbol odrodzenia i nadziei. Ten wyjątkowy rarytas z pewnością uświetni twój świąteczny stół i zachwyci wszystkich gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥