PrzepisWielkanocTego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębie

Tego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębie

Pascha to wyjątkowy deser, który od wieków zdobi wielkanocne stoły. Choć jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, efekt końcowy wynagradza wszelkie starania. Delikatna, kremowa konsystencja, bogaty smak i aromat oraz piękna dekoracja sprawiają, że pascha staje się prawdziwą gwiazdą świątecznego menu.

Tego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębie
Tego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.03.2024 13:34

Tradycja i smak w jednym

Pascha wywodzi się z kuchni wschodniej i od wieków zdobi wielkanocne stoły. Jej bogaty smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie paschy nie wymaga specjalnych umiejętności, a jedynie odrobiny cierpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekret idealnej paschy

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie odsączenie sera. Najlepiej użyć do tego gęstego sitka wyłożonego gazą i obciążyć ser talerzykiem lub słoikiem. Ważne jest również, aby użyć świeżych, wysokiej jakości składników.

Przepis na niebiańską paschę

Składniki:

  • 2 litry mleka,
  • 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 6 jajek,
  • 1 kostka (200 g) masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, orzechy, obrane migdały).

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj w dużym garnku.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę z jajkami.
  3. Gdy mleko zacznie kipieć, zmniejsz ogień i wlej do niego mieszankę śmietany i jajek.
  4. Gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W międzyczasie zacznie wytrącać się ser.
  5. Odstaw garnek z ognia i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiaj ser, przekładając go do sitka wyłożonego gazą.
  6. Sitko zawieś na misce, do której będzie zbierała się serwatka. Ser przykryj talerzykiem i obciąż. Wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.
  7. Masło pokrój w kosteczkę i ociepli. Dodaj cukier puder i ubij na białą, puszystą masę. Na koniec dodaj wanilię.
  8. Stopniowo dodawaj ser, cały czas ubijając na jednolity krem. Dodaj bakalie i wymieszaj łyżką.
  9. Małą miskę wyłóż gazą i wypełnij masą. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub 1-2 dni.
  10. Gdy krem stężeje, wyłóż go na talerz i udekoruj.

Wskazówki:

  • Do paschy możesz dodać swoje ulubione bakalie, np. rodzynki, suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, suszone morele, orzechy lub obrane migdały.
  • Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać do kremu łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub rumu.
  • Paschę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Pascha wielkanocna to nie tylko pyszny deser, ale również symbol odrodzenia i nadziei. Ten wyjątkowy rarytas z pewnością uświetni twój świąteczny stół i zachwyci wszystkich gości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
wielkanocpaschaprzepis