Tego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębie

Pascha to wyjątkowy deser, który od wieków zdobi wielkanocne stoły. Choć jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, efekt końcowy wynagradza wszelkie starania. Delikatna, kremowa konsystencja, bogaty smak i aromat oraz piękna dekoracja sprawiają, że pascha staje się prawdziwą gwiazdą świątecznego menu.

Tego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębieTego deseru nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Tradycja i smak w jednym

Pascha wywodzi się z kuchni wschodniej i od wieków zdobi wielkanocne stoły. Jej bogaty smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie paschy nie wymaga specjalnych umiejętności, a jedynie odrobiny cierpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Sekret idealnej paschy

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie odsączenie sera. Najlepiej użyć do tego gęstego sitka wyłożonego gazą i obciążyć ser talerzykiem lub słoikiem. Ważne jest również, aby użyć świeżych, wysokiej jakości składników.

Przepis na niebiańską paschę

Składniki:

  • 2 litry mleka,
  • 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 6 jajek,
  • 1 kostka (200 g) masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszone morele, orzechy, obrane migdały).

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj w dużym garnku.
  2. W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę z jajkami.
  3. Gdy mleko zacznie kipieć, zmniejsz ogień i wlej do niego mieszankę śmietany i jajek.
  4. Gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W międzyczasie zacznie wytrącać się ser.
  5. Odstaw garnek z ognia i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiaj ser, przekładając go do sitka wyłożonego gazą.
  6. Sitko zawieś na misce, do której będzie zbierała się serwatka. Ser przykryj talerzykiem i obciąż. Wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.
  7. Masło pokrój w kosteczkę i ociepli. Dodaj cukier puder i ubij na białą, puszystą masę. Na koniec dodaj wanilię.
  8. Stopniowo dodawaj ser, cały czas ubijając na jednolity krem. Dodaj bakalie i wymieszaj łyżką.
  9. Małą miskę wyłóż gazą i wypełnij masą. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub 1-2 dni.
  10. Gdy krem stężeje, wyłóż go na talerz i udekoruj.

Wskazówki:

  • Do paschy możesz dodać swoje ulubione bakalie, np. rodzynki, suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczową, suszone morele, orzechy lub obrane migdały.
  • Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać do kremu łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub rumu.
  • Paschę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Pascha wielkanocna to nie tylko pyszny deser, ale również symbol odrodzenia i nadziei. Ten wyjątkowy rarytas z pewnością uświetni twój świąteczny stół i zachwyci wszystkich gości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej