Potrawy na wielkanocny stół. Efektowne, pyszne i tradycyjne

Na wielkanocnym stole można znaleźć wiele różnorodnych dań w zależności od regionu kraju. Królują sałatki, żurki, kiełbasy, pieczenie czy mazurki. Które potrawy na wielkanocny stół są najpopularniejsze, a które samodzielnie przygotujesz w domu, nawet jeśli nie masz dużych umiejętności kulinarnych?

ObrazekWielkanoc - Pyszności - fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak

Jakie potrawy najczęściej znajdują się na wielkanocnym stole?

Na wielkanocnym stole często podaje się wiele tradycyjnych potraw, zależnie od regionu i kultury. Kilka najpopularniejszych dań w Polsce to m.in.:

  • Biała kiełbasa - kiełbasa wieprzowa, często gotowana lub pieczona w skórce.
  • Jajka faszerowane - gotowane jajka, wypełnione pastą z żółtek, majonezu i przypraw.
  • Barszcz - tradycyjna zupa z buraków, często podawana z uszkami.
  • Żurek - zupa na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami, jajkiem i kiełkami.
  • Pieczeń - mięso pieczone w piekarniku, zazwyczaj wieprzowina lub baranina.
  • Pascha - deser przygotowany z sera twarogowego, jajek, cukru i śmietany.
  • Mazurek - ciasto kruche z bakaliami i lukrem.
  • Babka - ciasto drożdżowe z rodzynkami, cytryną i cukrem pudrem.
  • Sernik - ciasto na bazie sera, z dodatkiem owoców lub maku.
  • Sałatka jarzynowa - sałatka z gotowanych warzyw, majonezu i jajek.

Oczywiście nie są to jedyne potrawy, które można znaleźć na polskim wielkanocnym stole. Wiele rodzin ma swoje własne tradycje i dodatkowo przygotowuje swoje ulubione dania.

Jakie są najprostsze potrawy na wielkanocny stół?

Wielkanoc to okres przygotowań i często także wielu godzin spędzonych w domowej kuchni. Cześć z wielkanocnych dań to skomplikowane potrawy, jednak niektóre przygotuje niemal każdy. Jednym z najłatwiejszych dań jest sałatka jarzynowa, do której wystarczy dodać warzywa, majonez i przyprawy. Inną prostą potrawą jest biała kiełbasa czy jajka - tu wystarczy tylko ugotować produkty i podawać je z ulubionymi sosami. Mazurek nie należy do najprostszych deserów, dlatego lepiej przygotować paschę - słodki sernik na bazie twarogu nie jest trudny.

Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku