Wcale nie w majonezie. Oto jak Ania Starmach podaje jajka na Wielkanoc

Kto powiedział, że jajka na Wielkanoc zawsze muszą być podane w takiej samej formie? Jeśli skupimy się na samym produkcie, a nie konwenansach, zrozumiemy jedną, prostą rzecz: pasta jajeczna będzie pasowała na stół wielkanocny równie dobrze, jak jajka faszerowane. A żeby posmakowała wszystkim, warto ją przygotować tak, jak robi to Ania Starmach. 

ObrazekAnia Starmach i jej pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Anna Starmach

Nie jesteśmy w stanie zliczyć tego, ile już razy wyrażaliśmy podziw dla przepisów Ani Starmach, ale — wybaczcie — musimy zrobić to ponownie. Bezpretensjonalne, pyszne, proste, naturalne: można by tak wymieniać naprawdę w nieskończoność. Chociaż z chęcią byśmy to zrobili, musimy się jednak powstrzymać, by przekazać ci recepturę Ani na smakowitą pastę jajeczną, którą ta znana kucharka przygotowuje m.in. z rzodkiewkami i musztardą.

Obrazek
Ania Starmach i jej pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva

Zanim jednak przejdziemy do meritum, chcemy jeszcze zaznaczyć, że ta pasta jajeczna będzie wprost idealnym dodatkiem na stole wielkanocnym. Chyba nie ma bardziej oczywistego przepisu z użyciem jajek, a mimo to — czy ktoś już na to wpadł? My czujemy teraz, jakby jakaś niesamowita, odwieczna tajemnica została właśnie rozwikłana, a jej szczegóły zostały ujawnione światu. I już wiemy, co w tym roku będzie na naszych śniadaniach wielkanocnych zajmowało miejscu tuż obok żurku i jajek faszerowanych.

Ania Starmach i jej idealna pasta jajeczna na Wielkanoc

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 22 lub 18 proc.
  • 10 rzodkiewek
  • 2 pęczki szczypiorku
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • pęczek cebulki dymki
  • sól, pieprz
Obrazek
Ania Starmach i jej pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umieść w garnuszku i zalej je zimną wodą. Nastaw małą moc palnika. Od momentu, w którym woda zacznie się gotować, trzymaj jajka w wodzie jeszcze 10 minut. Po tym czasie odcedź je i ponownie zalej zimną wodą, by zahamować proces gotowania.
  2. Ostudzone jajka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki lub posiekaj. Połącz je w misce z majonezem, musztardą i śmietaną. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i cebulkę oraz dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na kromkach świeżego chleba. W tym miejscu Ania Starmach dokłada jeszcze wisienkę na torcie i dekoruje kanapki plastrami rzodkiewki. Nie mamy słów: po prostu niebo w gębie!

Pozostając w temacie Wielkanocy, przygotowaliśmy też przepis na staropolską babkę parzoną. Sposób przygotowania zobaczysz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy