Wcale nie w majonezie. Oto jak Ania Starmach podaje jajka na Wielkanoc

Kto powiedział, że jajka na Wielkanoc zawsze muszą być podane w takiej samej formie? Jeśli skupimy się na samym produkcie, a nie konwenansach, zrozumiemy jedną, prostą rzecz: pasta jajeczna będzie pasowała na stół wielkanocny równie dobrze, jak jajka faszerowane. A żeby posmakowała wszystkim, warto ją przygotować tak, jak robi to Ania Starmach. 

ObrazekAnia Starmach i jej pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Anna Starmach

Nie jesteśmy w stanie zliczyć tego, ile już razy wyrażaliśmy podziw dla przepisów Ani Starmach, ale — wybaczcie — musimy zrobić to ponownie. Bezpretensjonalne, pyszne, proste, naturalne: można by tak wymieniać naprawdę w nieskończoność. Chociaż z chęcią byśmy to zrobili, musimy się jednak powstrzymać, by przekazać ci recepturę Ani na smakowitą pastę jajeczną, którą ta znana kucharka przygotowuje m.in. z rzodkiewkami i musztardą.

Obrazek
Ania Starmach i jej pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva

Zanim jednak przejdziemy do meritum, chcemy jeszcze zaznaczyć, że ta pasta jajeczna będzie wprost idealnym dodatkiem na stole wielkanocnym. Chyba nie ma bardziej oczywistego przepisu z użyciem jajek, a mimo to — czy ktoś już na to wpadł? My czujemy teraz, jakby jakaś niesamowita, odwieczna tajemnica została właśnie rozwikłana, a jej szczegóły zostały ujawnione światu. I już wiemy, co w tym roku będzie na naszych śniadaniach wielkanocnych zajmowało miejscu tuż obok żurku i jajek faszerowanych.

Ania Starmach i jej idealna pasta jajeczna na Wielkanoc

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 22 lub 18 proc.
  • 10 rzodkiewek
  • 2 pęczki szczypiorku
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • pęczek cebulki dymki
  • sól, pieprz
Obrazek
Ania Starmach i jej pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umieść w garnuszku i zalej je zimną wodą. Nastaw małą moc palnika. Od momentu, w którym woda zacznie się gotować, trzymaj jajka w wodzie jeszcze 10 minut. Po tym czasie odcedź je i ponownie zalej zimną wodą, by zahamować proces gotowania.
  2. Ostudzone jajka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki lub posiekaj. Połącz je w misce z majonezem, musztardą i śmietaną. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i cebulkę oraz dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na kromkach świeżego chleba. W tym miejscu Ania Starmach dokłada jeszcze wisienkę na torcie i dekoruje kanapki plastrami rzodkiewki. Nie mamy słów: po prostu niebo w gębie!

Pozostając w temacie Wielkanocy, przygotowaliśmy też przepis na staropolską babkę parzoną. Sposób przygotowania zobaczysz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯