Wcale nie w majonezie. Oto jak Ania Starmach podaje jajka na Wielkanoc

Kto powiedział, że jajka na Wielkanoc zawsze muszą być podane w takiej samej formie? Jeśli skupimy się na samym produkcie, a nie konwenansach, zrozumiemy jedną, prostą rzecz: pasta jajeczna będzie pasowała na stół wielkanocny równie dobrze, jak jajka faszerowane. A żeby posmakowała wszystkim, warto ją przygotować tak, jak robi to Ania Starmach. 

ObrazekAnia Starmach i jej pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Anna Starmach

Nie jesteśmy w stanie zliczyć tego, ile już razy wyrażaliśmy podziw dla przepisów Ani Starmach, ale — wybaczcie — musimy zrobić to ponownie. Bezpretensjonalne, pyszne, proste, naturalne: można by tak wymieniać naprawdę w nieskończoność. Chociaż z chęcią byśmy to zrobili, musimy się jednak powstrzymać, by przekazać ci recepturę Ani na smakowitą pastę jajeczną, którą ta znana kucharka przygotowuje m.in. z rzodkiewkami i musztardą.

Obrazek
Ania Starmach i jej pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva

Zanim jednak przejdziemy do meritum, chcemy jeszcze zaznaczyć, że ta pasta jajeczna będzie wprost idealnym dodatkiem na stole wielkanocnym. Chyba nie ma bardziej oczywistego przepisu z użyciem jajek, a mimo to — czy ktoś już na to wpadł? My czujemy teraz, jakby jakaś niesamowita, odwieczna tajemnica została właśnie rozwikłana, a jej szczegóły zostały ujawnione światu. I już wiemy, co w tym roku będzie na naszych śniadaniach wielkanocnych zajmowało miejscu tuż obok żurku i jajek faszerowanych.

Ania Starmach i jej idealna pasta jajeczna na Wielkanoc

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 22 lub 18 proc.
  • 10 rzodkiewek
  • 2 pęczki szczypiorku
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • pęczek cebulki dymki
  • sól, pieprz
Obrazek
Ania Starmach i jej pasta jajeczna - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umieść w garnuszku i zalej je zimną wodą. Nastaw małą moc palnika. Od momentu, w którym woda zacznie się gotować, trzymaj jajka w wodzie jeszcze 10 minut. Po tym czasie odcedź je i ponownie zalej zimną wodą, by zahamować proces gotowania.
  2. Ostudzone jajka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki lub posiekaj. Połącz je w misce z majonezem, musztardą i śmietaną. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i cebulkę oraz dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na kromkach świeżego chleba. W tym miejscu Ania Starmach dokłada jeszcze wisienkę na torcie i dekoruje kanapki plastrami rzodkiewki. Nie mamy słów: po prostu niebo w gębie!

Pozostając w temacie Wielkanocy, przygotowaliśmy też przepis na staropolską babkę parzoną. Sposób przygotowania zobaczysz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie